selam,
delphi 2006 ile birlikte gelen delphi .net üzerinde Nihat Demirli&Yüksel İnan nın yayımladığı delphi .net kitabıyla çalıştım.delphi .net yeni bir dil olmakla birlikte delphi for microsoft win32 den farkı ne anlayabilmiş değilim.ikisinin de sonuçta yaptıkları aynı.delphi .net delphi win 32 neredeyse aynı.ozaman biz neden .net öğreniyoruz.bize ne kazandıracak.neleri daha kolay yaptırabiliceğiz. bu arada seminerlerden 10.sunuda okudum ve inceledim. bu arada asp .net web application delphi for .net 'i öğrenmek için asp mi öğrenmeliyiz.ben php öğrenmek isitiyordum. görüşlerinize ve yardımlarınıza ihtiyacım var.
iyi çalışmalar.
KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN.
delphi .net
Re: delphi .net
Win32 WinApi Kütüphanesini kullanır. .Net ise .NetFramework Kütüphanesini kullanır ve Exe yi bir ara dil gibi derler (Yani tam olarak Makine diline çevirmez). Böylece yaptığın projeler .NetFramework olan her yerdekamuran48 yazdı: delphi .net yeni bir dil olmakla birlikte delphi for microsoft win32 den farkı ne anlayabilmiş değilim.ikisinin de sonuçta yaptıkları aynı.delphi .net delphi win 32 neredeyse aynı.ozaman biz neden .net öğreniyoruz.bize ne kazandıracak.neleri daha kolay yaptırabiliceğiz.

Asp.Net tam olarak asp değil. Anladığım kadarıyla Delphi.Net ve C# kodları ile Html Kodları arasında bağlantı kuran bir köprü. Asp bir nevi script dili gibi çalışıyordu (döngüsü, değişkenleri vs vs vardı) ama asp.net dll haline getirilmiş .Net dilleri dosyalarının içindeki kodları çalıştırıyor. Zaten dikkat ederseniz bazı Asp komutları (Response, Redirect vs) C# ve Delphi.Net dillerinin içine gömülmüş durumda. Yani kısacası şuanda PHP ve Asp.Net i karşılaştırmak doğru değil. Php ile C# ve Delphi.Net i de karşılaştıramayacağımıza göre PHP tek başına kaldı ve önü baya açık gibi görülüyorkamuran48 yazdı: bu arada asp .net web application delphi for .net 'i öğrenmek için asp mi öğrenmeliyiz.ben php öğrenmek isitiyordum.

selam,
fakat şöle birşey var anladığım kadarıyla:php de küçük birşeyi yaptırmak için sayfalarca kod yazıyorsun fakat delphi ile gelen asp .net ise sen delphi kodunu yazıyorsun ve asp kodu hemen hazırlanıyor bence büyük kolaylık.delphi .net dilini öğrendin mi diğer dilleri öğrenmiş oluyorsun.bu yüzden yeni bir dil öğreniyom diye uğraşmana gerek yok bence.
fakat şöle birşey var anladığım kadarıyla:php de küçük birşeyi yaptırmak için sayfalarca kod yazıyorsun fakat delphi ile gelen asp .net ise sen delphi kodunu yazıyorsun ve asp kodu hemen hazırlanıyor bence büyük kolaylık.delphi .net dilini öğrendin mi diğer dilleri öğrenmiş oluyorsun.bu yüzden yeni bir dil öğreniyom diye uğraşmana gerek yok bence.
Php'de ne yapmak için sayfalarca kod yazıyorsun anlayamadım ??kamuran48 yazdı: php de küçük birşeyi yaptırmak için sayfalarca kod yazıyorsun
Php nin arkasında kocaman bir ticari şirket yok. O nedenle Delphi gibi bir IDE si olmayabilir. Delphi.Net IDE sinde tabiki programlamayı kolaylaştırmak amacıyla hazırlanmış birçok bileşen ve class var. Ancak Php'de de 3.Parti birçok bileşen, Class. Hatta bildiğim kadarıyla php içinde bir framework gibi bişey hazırlanıyor.kamuran48 yazdı:selam,
delphi ile gelen asp .net ise sen delphi kodunu yazıyorsun ve asp kodu hemen hazırlanıyor bence büyük kolaylık.delphi .net dilini öğrendin mi diğer dilleri öğrenmiş oluyorsun.bu yüzden yeni bir dil öğreniyom diye uğraşmana gerek yok bence.
Ama şunu da bir düşünün Delphi.Net IDE sini kullanmadan bir proje geliştirmeniz gerekseydi acaba yapabilirmiydiniz yada PHP ile yazmaktan daha az kod mu yazardınız