PageSize ı nasıl hesaplarız

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

PageSize ı nasıl hesaplarız

Mesaj gönderen freeman35 »

Ib 5x zamanlarında pagesize ın hesaplanmasıyla yani db create edilirken kullanılacak ölçü nedir? bunu hesaplanmasına ait bir formül vardı. Bu pagesize nedir? nasıl hesaplanır? neler göz önüne alınmalıdır?

Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

Firebird/InterBase databases are saved in blocks. Each of these blocks is called a page. Database administration occurs basically by accessing the hard drive block by block. The more data per access fetched by a single database page, the less often it is necessary to load a new page, at least theoretically. Practically, depending upon the operating system and server hardware, access to larger database pages can even influence the performance negatively, as 1024 bytes can be loaded quicker than 8192 bytes.
http://www.ibexpert.info/documentation/ ... e/490.html
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

Mesaj gönderen Terminator »

TOP:
senin anlayacağın dille anlatıcam kafkaf.
şimdi şöyle düşün, senin elinde bir motosiklet var.
iki kişilik üretilmiş: 2KB cluster size, sistem 2 kişilik altyapıyla geziyor hep.
sen tek başınasın. 1KB pagesize, ama 2KB lık sistemi kullanıyorsun.
motorun 2 kişik olmasına rağmen sürekli 1 kişi taşıyor. yani atıl kapasite.
şimdi de tersini düşün, 4 kişik bir ailen var. nolcak şimdi?
sana 2 tane motosiklet lazım. motosikletlerin birlikte hareket etmesi lazım.
oysa 4 kişilik bir otomobilin olsa tek arabayla tüm aileni taşırdın kolayca.
ama ailen yoksa tek kişiysen, koca 1 tonluk araba bir tek senin için çalışır,
parketmek, trafiğe takılmak, yavaş gitmek, kıvrak davranamamak, yakıt ısrafı gibi zorlukları olur.
şimdi:
senin ailenin hacmi, FB ün disk bellek sayfa boyu.
senin aracın, işletim sisteminin disk bellek sayfa boyu(cluster=blok).

en idealini sen hesapla. bunun FB ile alakası yok, tüm sistemler için geçerli bu gerçek, db olması şart değil.
digital sistemlerde bilgi asgari hacimde bilgi öbekleri ile tutulur.
mesela 1 byte da bir bloktur. 8 bitlik bir bloktur. 1 bitin kendi anlamı olsa da, tüm bitler mutlaka bir byte ın elemanı olarak hareket eder. bir işlemciye git bana falanca biti getir diyemezsin, ilgili bitin byte ı hatta bazen wordü gelir, içinden bit alınır sana verilir.

if(!anlasildi) goto TOP;
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Terminator kardeş ya sen de bir müneccimlik var ya da İzmir den kafkafınla tanışıklığın var :wink: Çünkü iki motorsikletinden birini bildin, ailesinin dört kişi olduğunu da bildin üstelik o da senin gibi düşünmüş iki motorsikletle dört kişi taşırken belki senin gibi düşünmemiş olabilir ama bunun yazı var kişi diye bir de hep beraber seyahat için araba almış :lol: :lol: :lol: Valla pes doğrusu, bu kadar isabet olur :)
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

rsimsek yazdı:Terminator kardeş ya sen de bir müneccimlik var ya da İzmir den kafkafınla tanışıklığın var :wink: Çünkü iki motorsikletinden birini bildin, ailesinin dört kişi olduğunu da bildin üstelik o da senin gibi düşünmüş iki motorsikletle dört kişi taşırken belki senin gibi düşünmemiş olabilir ama bunun yazı var kişi diye bir de hep beraber seyahat için araba almış :lol: :lol: :lol: Valla pes doğrusu, bu kadar isabet olur :)
Öhhe öhhü.. ermişliğim konusunu fazla kurcalamayalım istersen.. ;)
kafkaf dedim, çünkü 35.5 karşıyakadır, onlar da kafkaf diye bi tarikata tapar. motosiklet örneği verdim çünkü hemen herkes futbol ya da otomobil-motosiklet örneklerini sever. aile yapısını ve araç koleksiyonunu da bilmem. zagoru hiç görmedim, ama duyduğum kadarıyla benim sınıf arkadaşımın yanında yetişmiş. hiç şüphen olmasın, ilk gördüğüm yerde ustasının kulağını çekicem.
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

olm karakaçana hayatta laf ettirtmem ha ona göre :lol: :lol:
FreeMan 35.5

Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

Sormayı unuttum..
hadi ben motosiklet meraklısıyımdır, onu örnek verdim.
sen nereden biliyorsun zagora ait bu kadar acı gerçeği? :)
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

O da bizim sırrımız olsun :wink: 35,5 in yanında 35 imiz de var unutma. Yoksa küser sana :wink: Hem baltası varsa kesin ormana falan da gidiyordur. Yazın tamam motorla gidebilir. Kışın dört kişi için araba gerekecek. Bunları tahmin etmek zor değil. Zamanla da seni senden sonra gelecek olan arkadaşlarımıza anlatırız belki :lol: :lol:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

hay zagorun baltası kadar taş düşsün kafanıza emi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
FreeMan 35.5

Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

zagor böyle mi tepki verir be..
ayyyaaaaakkkkkkkkkk diye bağırcan yahu, karamba karambita!
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

ayyyaaaaakkkkkkkkkk
bu ne yaa lan adama sövseydin bukadar ağır olmazdı ya :twisted: :P :P :P :P ne ayağı ne eli, olm adam AAAHHHYYYAAAAAAKKKKKKKKKKKKK diye bağırırdı :lol: :lol: bunuda kesin çizerinin ayağında nasır vardı ve birisi geçerken bastı adamda ah ayak gitti diye bağırmıştır, sonrada ulen ben bunu kullanayım demiş :P:P
ha bide karamba karambitayı harbi unutmuştum :P ama onu çiko söylerdi :lol: :lol:
FreeMan 35.5

Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

freeman35 yazdı:
ayyyaaaaakkkkkkkkkk
bu ne yaa lan adama sövseydin bukadar ağır olmazdı ya :twisted: :P :P :P :P ne ayağı ne eli, olm adam AAAHHHYYYAAAAAAKKKKKKKKKKKKK diye bağırırdı :lol: :lol: bunuda kesin çizerinin ayağında nasır vardı ve birisi geçerken bastı adamda ah ayak gitti diye bağırmıştır, sonrada ulen ben bunu kullanayım demiş :P:P
ha bide karamba karambitayı harbi unutmuştum :P ama onu çiko söylerdi :lol: :lol:
A'ları çok uzatınca öyle H varmış gibi oluyor, aslında ayak diye bağırır o.
eski filmlerde nn hayır yerine naayıırr demeleri gibi. efect bu efect, zamanının efectleri.
zagor neden ayak diye bağırır? çünkü delikanlı adamdır, şalter atınca,
karşısındaki kötü adam da olsa, delikanlı gibi ayaaak diye önceden açıkça
niyetini ortaya koyar, uçan tekmeyi, çekici(yapay topuk) mertçe haber verir. dikkat edersen tabanca çekeceği zaman ayak diye bağırmaz.(amma attım umarım öyledir ehehe, okumayalı 20 yılı geçti)
çünkü tabanca mermisi tekmenin değil ok ucunun gelişmiş bir versiyonudur.
sülalemin bıyıkları adına! sen bütün bunları nasıl bilmezsin türkleşince benliğini mi yitirdi zagor?! bizim milletin hafızası kötüdür tamam da...
neyse barbar conandan bu kadar zagor arkadaşım, umarım hafızan yerine gelmiştir. ;)