Report Manager ile basit bir rapor

Yazdığınız makaleleri ve üyelerimizin işine yarayacağını düşündüğünüz kodlarınızı gönderebilirsiniz. Bu foruma soru sormayın!
ercere
Üye

Report Manager ile basit bir rapor

Mesaj gönderen ercere »

Merhaba arkadaşlar.
Uzun süredir kendime uygun bir raporlama aracı bulamamıştım.Sonunda free olduğunu tahmin ettiğim
REPORT MANAGER' i buldum.İnceledim.Ve hazırladığım basit bir raporu sizlerle paylaşmak istedim.
Önce nasıl kurulacağını kısaca anlatayım.
1- http://sourceforge.net/project/showfile ... p_id=51737 linkinden 'R.M.Compenents 2.4' ü indirip uygun bir dizine açıp bu dizini delphide
tolls->environment opt..->library tanıtırız.
2-rppack_del.dpk ,
rppackvcl_del.dpk
rppackdesisgnvcl_del
rppackdesigntime_del.dpk
rppackv_del.dpk
rppackdesign_del.dpk
dosyalarını teker delphiden yeni bir uygulama gibi açıp install ederek report maneger kompenentlerini dephiye yükleriz.
Hepsini instal ettikten sonra delphi editöründe artık bir Reportman tabımız oluşmuş olur.
3-Dizayn editörü için ise http://sourceforge.net/projects/reportman linkinden indirdiğimiz 'reportman2_4b'''i çalıştırıp reportman dizayn editörünü bilgisayarımıza kuruyoruz.

Raport Maneger Dizayn:
Raport Manager2_4 çalıştırıyoruz.Sonra aşağdaki adımlarla raporumuzu düzenliyoruz
1-Boş bir dosya açıyoruz.
2-Çıkan dosyada detay bandı hazır geliyor.Biz istiyorsak diğer bantları yerleştiriyoruz.
3-VT bağlantısı yapmak için Report->Data Access Configuration (yada Modifies data... butonundan) data ayarlarına
geçiyoruz.Çıkan pencereden connection tabından vt tiplerinden bize uygun olanı seçiyoruz.(tabii biz doğal olarak İnterbase Exp. seçeriz)
Daha sonra Configure butonuna basarak çıkan pencerede ekle butonuna basarak bağlantı adımızı yazıp ok.liyoruz.vt yolu
ve gerekli parametreleri dolduruyoruz.Butonların arasındaki selected connection butonu ile bağlantımızı sınıyoruz uygun
ise pencereyi kapatıyoruz.Önceki pencereye geri dönüyoruz.Ve onuda kapatıyoruz .Artık Vt bağlantımız sağlandı.
4-Sıra vt tablomuzu seçmeye geldi.Bunun için aynı işlemelerle bu sefer datasets tabına geliyoruz.(Bu esnada connections tabındaki pencerede
az önce tanımlamış olduğumuz bağlantı seçili olması lazım)Ekle butonu ile bir alias hazırlıyoruz.ok'lediğimizde SQL tabında bağlantımız görünür.
yandaki boş pencereye 'select * from dosyam' gibi sql bağlantı kodumuzu yazıp show data butonu ile kontrolunu yapıp ok 'liyoruz.
5-REPORT Maneger'e döndüğümüzde artık bağlantı sağladığız vt nin seçtiğimiz alias adı altında değişkenleri sol baştaki data tabında görebiliriz.
buradan lazım olan değişkenleri detay tablomuz üzerine taşıyıp gerekli çizgi-çerçeve işlemlerini de ayarlayıp vt işini halletmiş oluyoruz.
(structure tabını tıklayıp orada görünen 'subreport-0(no Dataset) ' için alttaki main datasetten tanımladığımız dataseti seçmemiz gerekir)
6-Dışarıdan gireceğimiz parametler için ise Report->parameter definition seçeneğiyle
istediğimiz kadar kadar hazırlayabiliriz.Hazırladığımız bu değişkenler Yine editörün data tabında yerini 'M.DEĞİŞKENİM' şeklinde yerini alır.
7-Yukarıda hazırladığımız vede Reportla gelen hazır değişkenleri(m.pagenum,time,today) raporumuzun ilgili banlarına
yerleştiririz.
8-Preview butonu ile hazırladığımız raporu kontrol edip istediğimiz isimde kaydederiz.

Delphi Tarafı ise:
1-Yeni form açarız.
2-forma Standart tabından iki button,Reportman tabından bir clxreport, bir rpdesignervcl koyalım.
3-buttonların kodlarını

Kod: Tümünü seç

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  rpdesignervcl1.Filename:='demo.rep';
  rpdesignervcl1.LoadFromFile('demo.rep');
  rpdesignervcl1.Execute;

end;

Kod: Tümünü seç

procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
begin
  clxreport1.Filename:='demo.rep';
  clxreport1.LoadFromFile('demo.rep');
  CLXReport1.Report.Params.ParamByName('GÜZEL').Value:='İstanbul';

clxreport1.Execute;
end;

yazıp prg çalıştırdığımızda button1 ile raporda düzeltmeler yapabildiğimizi, button2 ile raporumuzu izleyip ,istediğimiz formatta
kaydedebildiğimizi vede dolayısıyle yazdırabildiğimizi görürüz.
Umarım anlatabilmişimdir.Hepinize Kolay gelsin
En son ercere tarafından 29 Kas 2005 06:12 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Bilginin sınırı öğrenmenin yaşı yoktur.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Mesaj gönderen NewMember »

Teşekkürler.Güzel bir makale olmuş.Zaman bulupta fazla inceleyememiştim ve dolayısıyla olayı çözememiştim.Ancak çok güzel bir raporlama aracı olduğu kesin.Ama forumda bu konuda döküman eksikliğ var.İnşallah bu ilk olur ve bu eksikliği gideririz.bir raporlama aracı daha kazanmış oluruz öncülüğünüzde.
Allah razı olsun tekrar.
Kullanıcı avatarı
ofenX
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ofenX »

Merhaba,
Ben rppackvcl_del.dpk dosyasını install ederken. Tee67 diye bir dosyanın bulunmadığı ile ilgili bir mesaj veriyor.
Acaba bir yerde yanlışlık mı yapıyorum.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
ofenX
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ofenX »

Merhaba,

Tee67 yi diğer zip dosyayı indirerek hallettim. Delphi tarafına geçip sizin dediklerini uygulayınca .
Duplicate resource(s)
mesajını verip programı çalıştırmıyor.

Boş bir forma iki adet buton ekledim ve sizin kodları copy+paste yaptım.

Acaba sizde de böyle bir şey çıktı mı?
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Mesaj gönderen NewMember »

OfenX demişki:
Merhaba,

Tee67 yi diğer zip dosyayı indirerek hallettim. Delphi tarafına geçip sizin dediklerini uygulayınca .
Duplicate resource(s)
mesajını verip programı çalıştırmıyor.

Boş bir forma iki adet buton ekledim ve sizin kodları copy+paste yaptım.

Acaba sizde de böyle bir şey çıktı mı?
Aynı hata mesajı bende de çıktı.Programı çalıştıramadım.Hatta sıfır bir proje aldım ve hiç kod yazmadım sadece orada söylenen nesneleri form üzerine bırakıp run ettim ama gene aynı hataı verdi.Derleyemedi.Sanırım component kurulumunda eksik bir şeyler yada hata var.Sorunu çözersemyazarım.Sizde çözerseniz yazın lütfen.
Kullanıcı avatarı
ofenX
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ofenX »

Merhaba @Newmember,
ben öncelikle sonu ....._e.zip ile biteni indirmiştim. sonra sonu ..._b.zip ile biteni indirdim. Bunu yüklediğim zaman bir pencerede Addtree diye bir şey lazım olduğunu OK butonuna basmam halinde onun da yükleneceğini bildiriyordu. OK butonuna bastıktan sonra onu da yükledi ve o hatayı vermedi. Ama belki ilk zipte de böyle bir soru sormuştu. Ben belki dikkat etmemiştim.

Bu günümü forumda component silmeyi arayarak geçirdim. Component install etmeyi herkes yazmış. Başka bir deyişle herkes bize arabaya binip kullanmayı öğretmiş ama kimse fren yapmayı söylememiş. :lol: :lol:
En sonunda Component /Install package den report manager bileşenlerini remove diyerek sildim. Gidip bir daha yükleyeyim diyorum. Dpk yı yüklüyorum. Bakıyorum install düğmesi aktif değil. İlk yaptığım bileşenin onay kutusunu siliyor muş. En sonunda gidip onay kutusu silinenleri de bir daha remove yapınca. Install düğmeleri aktif oldu. Eğer silme işi öyle değilse inşallah birileri bilgi verir. Öyle ise buraya uninstall component,component silme, component çıkarma, gibi kelimeler ekleyeyim ki aramalarda çıksın.

Hala çift isimli resource olayını da çözemedim. Sanırım isimler başka bileşenlerde de aynı.

İyi çalışmalar.
Kullanıcı avatarı
ofenX
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ofenX »

Merhaba,
Kullandığımız report manager i yerelleştirebiliyoruz. Bu güzel bir şey. Yani tükçeleştirebiliyor. Bunun için rptranslate.exe dosyası kullanılıyor.

Deneme için rptranslate.exe dosyasını çalıştırıp. İngilizce olan reportmanres.en dosyasını yükleyip bir kaç kelimeyi türçeye çevirip Save as komutu ile reportmanres.tr olarak kaydettim. Report manager i çalıştırınca Menü deki ingilizce kelimelerin türkçeye dönüştüğünü gördüm. Artık ingilizcesi iyi olan bir babayiğiti beklyeceğiz. :lol: :lol:

Kolay gelsin.