StoredProcedure for, while, if kullanımı

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
hakkus
Üye

StoredProcedure for, while, if kullanımı

Mesaj gönderen hakkus »

Merhabalar,
Database olarak firebird kullanıyorum. Delphi de yazdığım bir fonksiyonu storedProcedure'a dönüştürmeye çalışıyorum.
StoredProcedure' da for, while, if kullanımına ilişkin örnek verebilirmisiniz.
Bulduğum örnekler oracle ilişkin bir türlü çeviremedim.
Kısaca yapmak istediğim tablodan Puan'ı 0 dan büyük olanları seçecek, örneğin EksPuan olarak gönderdiğim değeri EksPuan 0 olana kadar Puanlardan düşecek. Düşen puan kadar da EksPuan azalacak.
Not: Biliyorum kod istemem doğru değil ama küçük bir ipucu da yeterli olabilir.
Saygıyla
saygılar
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

hocam Fahrettin abinin bu konuda çok geniş ve güzel bir makalesi var. Sitede veritabanı bölümünde var.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

Estagfirullah...
viewtopic.php?t=644 linki altindaki makalede Admin'in de dediği gibi bazı stored procedure ornekleri var... Bu arada bir ara o makaleye beir kac farkli stored procedure ornegi daha eklemekte fayda olabilir dediginiz gibi dongu orneklerini iceren...
Interbase ile dongu iceren hic stored procedure yazmadim. Makalede if icin ornekler var. Fakat bir baska veritabanı icin olan kodları uyarlamak interbase icin pek uymayacaktir. Firebird kullanmadigim icin belki ilave komutları olabilir. Interbase'in SQL Reference'e bakinca orada bir dogu komutu olmadigini gordum... Belki procedure'un kendini cagirmasi lie birseyler yaplabilir. Ya da firebird'e ilgili komutlar olabilir. Firebird 'un SQL reference'ine bakarak bunu ogrenebilirsiniz...
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Genelde örneklerde falan doğru dürüst bir şekilde ben de bulamamıştım ama biraz yırtınıp başarmıştım :)

Bazı SQL kullanımları IB ve FB'de DSQL'de filan kullanılıyor (örneğin CURSOR) olayı gibi.

Aşağıda nasıl kullanabileceğinize dair code örnekleri var onlardan faydalanabilirsiniz.

Örnek1 :

Kod: Tümünü seç

FOR SELECT ALAN1, ALAN2 FROM TABLO1 WHERE ALAN3 = 5 INTO :INT_ALAN1, :STR_ALAN2 DO
  BEGIN

END
Bu örnekte TABLO1'deki ALAN1 (Integer), ALAN2 (String) fieldları ALAN3'ün 5'e eşit olduğu kayıtları Döngü içerisinde select ediliyor. Bildiğimiz For...Next gibi çalışmıyor. :INT_ALAN1 ve :STR_ALAN2 ise Procedure içinde tanımlanmış bellek değişkenleri.

Örnek2 :

WHILE (INT_SAYAC < 100) DO
  BEGIN
    .
    .
    .     
    INT_SAYAC = INT_SAYAC + 1 ;
  END

Bu örnekte ise While döngüsü kurulup, INT_SAYAC değişkeni 100'den küçük olduğunca dönmesi sağlanıyor.

IF için ise

IF (INT_DEGISKEN = 1) THEN
      INT_DEGISKEN = 0 ;
    .
    .
    .
    IF (STR_DEGISKEN IS NULL) THEN
      STR_DEGISKEN = 'ADNAN' ;
    .
    .
    .