Dbgride Birden Fazla table bağlama ve kayıt ekleyip silme

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Cevapla
ustad
Üye
Mesajlar: 1
Kayıt: 16 Ara 2003 02:35
Konum: K.Maraş

Dbgride Birden Fazla table bağlama ve kayıt ekleyip silme

Mesaj gönderen ustad »

merhaba arkadaşlar
yapmak istediğim diyelimki Cari hesap kartı ve işlemleri ekranı var
işlem ekranındaki gbgrid ise şöyle
C/H kodu C/H Adı Borç Alacak
1 Ömer 1.400.0000
3 Veli 1.000.000

gibi

benim yapmak istediğim Kodu ve Adı alanın Carihesap kartı ile bağlantılı olması. yani kullanıcı cari hesaptan Ömer İsmini Ali yapınca ona ait bütün işlemlerin Adı kısmınında Ali olmasını istiyorum. şimdiden teşekkürler. kolay gele.
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
Mesajlar: 2619
Kayıt: 11 Haz 2003 10:38
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

Relational, yani ilişkisel veritabanı tasarımında zaten durum dediğiniz gibi gelişir. Tabi sizin uygun veritabanı tasarımını yapmanız lazim.
Yani
CARI_HESAP tablosunda CH_KODU, CARI_HESAP_ADI, BORC, ALACAK vs.. alanlar varken diger tablolarinizda mesela işlemler tablosunda CH_KODU alanını kullanırsanız ve de islemler tablosunda cari hesap adını da lookup alan tanımlayarak gosterirseniz zaten CARI_HESAP tablosunda yapacaginiz ad değişiklikleri diğer ekranlarda da aynen görünecektir. Zaten diger tablolara cari hesap adını kaydetmeyip kodunu kaydettiğiniz icin cari hesap adı her zaman CARI_HESAP tablosundan o anki ad olarak getirilip gosterilmektedir.

Kolay gelsin....
Cevapla