Sp yazma ya ilişkin Bir soru:?:??????

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
spoke25
Üye

Sp yazma ya ilişkin Bir soru:?:??????

Mesaj gönderen spoke25 »

Simdi firmalara ait bilgileri tuttugum tableim var
cari_kod:= Pk integer;
firma_ad varchar(20)
firma_kod varcharİ(20)
Birde firma hareketlerini tuttucagim cari hareket tablom var

carihrkt_kod : PK ve integer;
cari_kod :Fk ve integer;
firma_ad varchar(20)
firma_kod varcharİ(20)
simdi ben sunu yapmak istiyorum cari harketlereini girdiğim tabloda cari_kod degerini girdigimde firma adi ve firma kod kendiliginden gelecek Bu tip bir yapiyı nasil saglayabilirim. :?:
Başlayan Herşey Birgün Bitmek Zorundadır.
doganzorlu
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu »

Selam,

İlişkisel veritabanı kuramlarına göre bunu yapmak yerine, firma hareketleri tablosundan firma_kod ve firma_adi alanlarını çıkarıp veritabanınızı birinci normal forma dönüştürmelisiniz. Bu alanlara ait bilgiler gerektikçe de, tabloları SQL içinde join etmelisiniz. Uzun SQL ler olacak derseniz view lardan yararlanabilirsiniz. Sözün özü, yapmaya çalıştığınız uygulama doğru değil. Yanlışsa yanlış ben yine de yapacağım diyorsanız, veritabanınızın ne olduğunu söylemelisiniz.
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Re: Sp yazma ya ilişkin Bir soru:?:??????

Mesaj gönderen rsimsek »

spoke25 yazdı: simdi ben sunu yapmak istiyorum cari harketlereini girdiğim tabloda cari_kod degerini girdigimde firma adi ve firma kod kendiliginden gelecek Bu tip bir yapiyı nasil saglayabilirim. :?:
Delphi tarafından DataSet'e LookupField ekleyerek yapabilirsin.. Tablodaki kod alanına karşılık cari_master tablosundan cari_adini vs. de görüntüde göstermiş olursun, hatta DBGrid'lerde Lookup listesinden kolaylıkla seçmene de imkan verir.
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
spoke25
Üye

Mesaj gönderen spoke25 »

Ben veri tabanı olarak firebird kullanıyorum delphideki master detail olayı gibi bunu direk olaraka Sp veya triger ile yapmak istiyorum. Cari hareketleri tablomda Cari kodu sadece kayıtlı cari kodlarından secilip girilecek. bunu lookup controllerle yapmak cozum fakat Sql ogrenmek adina bunu yapmaka istiyorum.
Boyle bir sp nasil olmali. Allah yar ve yardimciniz olsun.
Başlayan Herşey Birgün Bitmek Zorundadır.