Delphi ve Dumb(aptal) terminaller
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Delphi ve Dumb(aptal) terminaller
Merhaba,
Tamamen merak amaçlı soruyorum.Delphi ile Dumb (aptal) terminal denilen sistemlerin kullanacağı programlar yazabilir miyiz?
Bu merakım şuradan çıktı. Geçenlerde bir arkadaşım eskiden bir müşteri için dumb (aptal) terminal kullanan program yazmak istediklerini ama java bilmedikleri için yazamadıklarını felan söyledi.Bende dedim ki Delphi ile neden yazmadınız o da bana bunun delphi ile yapılamayacağını dumb(aptal) terminallerin sadece klavye ve monitörden (ve ethernet bağlantısı) oluştuğunu böyle bir programın javada yapılabileceğini söyledi.Dumb(aptal) terminaller hakkında çok fikrim olmadığı için bu konu böylece kapandı ama merakımı yenemedim ve bu soruyu birde delphiyi en iyi bilenlere sormak istiyorum.
Dumb terminallerin kullanacağı bir program delphi ile yazılabilir mi yazılamaz mı?Yazılamazsa neden yazılamaz ve java'nın bu konuda üstünlüğü nedir veya var mıdır?
Tamamen merak amaçlı soruyorum.Delphi ile Dumb (aptal) terminal denilen sistemlerin kullanacağı programlar yazabilir miyiz?
Bu merakım şuradan çıktı. Geçenlerde bir arkadaşım eskiden bir müşteri için dumb (aptal) terminal kullanan program yazmak istediklerini ama java bilmedikleri için yazamadıklarını felan söyledi.Bende dedim ki Delphi ile neden yazmadınız o da bana bunun delphi ile yapılamayacağını dumb(aptal) terminallerin sadece klavye ve monitörden (ve ethernet bağlantısı) oluştuğunu böyle bir programın javada yapılabileceğini söyledi.Dumb(aptal) terminaller hakkında çok fikrim olmadığı için bu konu böylece kapandı ama merakımı yenemedim ve bu soruyu birde delphiyi en iyi bilenlere sormak istiyorum.
Dumb terminallerin kullanacağı bir program delphi ile yazılabilir mi yazılamaz mı?Yazılamazsa neden yazılamaz ve java'nın bu konuda üstünlüğü nedir veya var mıdır?
küçük bir araştırma yaptım.. ve bu bir bilgisayar hatta windows sistemi olamdığı için imkansız.linux olsa yine kylix var vs.....Modern İşletim Sistemlerinde, istemci konumunda olan ve son uç olarak bulunan sistemlerdir. Fakat bu sistemler, iki türlüdür. Bunlardan birisi şu an kullanmakta olduğumuz şekli ile olandır. Yani, kendi işletim sistemini kullanarak istemci konumunda olanlardır. Diğeri ise, sistemi olmayan yani sadece monitör ve klavyeden oluşan sistemlerdir. Bunlara Dumb Terminal (aptal terminal) denir ve bunlar kendi içinde, özel kartla küçük bir server’ a bağlı olarak çalışır ve istemci durumunda bulunur. Örnek olarak bankalardaki memurların kullandığı bilgisayarları gösterebiliriz.
Delphi derleyicileri ancak windows üzerinde çalışabilir..
oysa java teknolojisi cep telefonalrımızdan akbillerimize kadar uzanıyor. java yada assembly den başka bir dilde yazılamaz gibi görünüyor.
@Cappy2005
Windows Server ailesi bir sisteme oturum açan sadece ram ve ethernettten oluşan kasalar var aptal termianelden kastın böyle makinalar mı yoksa mesela eskiden fatura tahsildarlarının önünde yeşil ekranlar vardı o tarz aptal makinalarmı?
Windows Server ailesi bir sisteme oturum açan sadece ram ve ethernettten oluşan kasalar var aptal termianelden kastın böyle makinalar mı yoksa mesela eskiden fatura tahsildarlarının önünde yeşil ekranlar vardı o tarz aptal makinalarmı?
Volkan KAMADAN
www.polisoft.com.tr
www.polisoft.com.tr
Arkadaşlar benimde konu hakkında çok bilgim yok bu sebeble mümkün olduğunca net cevaplar bekliyorum.
Dumy(aptal) terminalden kastım eskiden bankalarda felan kullanılan yeşil ekranlı sadece monitör, klavye ve ethernet kartından ibaret sistemler.vkamadan yazdı:Windows Server ailesi bir sisteme oturum açan sadece ram ve ethernettten oluşan kasalar var aptal termianelden kastın böyle makinalar mı yoksa mesela eskiden fatura tahsildarlarının önünde yeşil ekranlar vardı o tarz aptal makinalarmı?
drony 'nin cevabından sonra sorumu şimdi biraz daha değiştiriyorum.Bildiğim kadarı ile benim bildiğim javada bir sanal makine üzerinde çalışıyor ve bu sanal makinede bir ram'e ihtiyaç duyuyor peki hal böyle iken java programı dumy(aptal) terminalde nasıl çalışıyor?drony yazdı:java teknolojisi cep telefonalrımızdan akbillerimize kadar uzanıyor. java yada assembly den başka bir dilde yazılamaz gibi görünüyor.
C dili ile yazılabileceğinin farkındayım ben sadece java ile delphi arasındaki farkı öğrenmeye çalışıyorum.bk yazdı:Very Happy
C
- Murat DİCLE
- Kıdemli Üye
- İletişim:

Merhabalar,
Aptal terminal aptalın tekidir. Adı üstünde.
İçinde hiç bişi yoktur. O sadece ama sadece SERVER'in heseplayıp sunduğu çıktıları kendi monitöründe göstermeye yarayan bir insan üstü bir alettir.
Klavye, mouse (son dönemlerdeki modellerde) girdilerini SERVER'a gönderir ve çıktıları monitörden alırsınız. Aptal terminallerin RAM'i CPU'su HDD'si herşeyi ama herşeyi SERVER'dır.
Bazen modern makinaları bile aptal terminal gibi kullanabiliyoruz, hani terminal server denilen birşey var ya, Windows'da kendi makinamızla uzaktaki bir makinayı kullanıyoruz, ama tüm işlemler ve sonuçlar karşıdan üretiliyor bize sadece sonuçları kendi makinamızda görmek kalıyor.
Bir linux, windows, unix vb. sistemlerde aptal terminal kullanılabilir. Hatta bir linux, unix sistemine Windows'daki terminal programı ile giriş yaparsak bu bir aptal terminalimsi bir girişim olur.
Eskiden, bildiğiniz gibi bilgisayarlar çok pahalıydı, tahmin edebileceğinizden bile pahalı. İşte aptal terminal olayıda buradan yola çıkılarak icat edilmiştir.
Yeşil ekranlı aptal terminaller hala piyasada var mı bilmiyorum, olsa bile kesin paslanmış ya da oksitlenmiştir.
Delphi'de bir uygulama yazın ve COM1 den gelen klavye bilgileri (komutlar, yön tuşları vb.) analiz edip işleyin sonra ilgili aptal terminale yine COM1 üstünden ekran çıktılarını gönderin. Sanırım COM1 den göndereceğiniz ASCII karakter seti ve kuvvetle muhtemel ingiliz alfabesine göre olacaktır. Eskiden BBS programları vardı, işte bu türdeki program işinizi görür. Hoş gerçi WEB tarayıcılarıda (client scriptleri saymazsak) birer terminaldir.
Delphi'de console uygulaması ile işe başlıyabilirsin.
Saygılar.
- Murat DİCLE
- Kıdemli Üye
- İletişim:
hocalar benim bildiğin sizin o aptal terminal dedikleriniz IBM AS400 oluyor.AS400 üzerinde hangi dille program geliştirilir bilmiyorum.o sistemlerde switch den gelen rj45 monitöre takılıyor ve terminal server gibi AS400 ana makinanın üzerindeki ekran görüntüsünü alıyor kendisi bir işlem yapmıyor veya bir boot taşımıyor.sanki ana makinaya bir monitör takmışsınız gibi oluyor.
Bildiğim kadarıyla dumb terminaller şöyle çalışır:
Dumb terminal içinde diski olmayan ancak anakartı, ram'i, görüntü kartı ve ethernet kartı olan bir bilgisayardır.
Dumb terminal açıldığında ethernet kartı etrafta boot edebileceği bir DHCP sunucusu arar. Bulduğunda IP'sini alır ve TFTP ile sunucu makinadaki kernel'i ağ üzerinden kendi hafıza boşluğuna indirir veya kendi epromundaki kernel imajını kullanır ve çalıştırır.
Kernel makinayı boot eder ve sunucu makinaya bağlanır. Görüntüyü sunucudan alır, klavye ve mouse girişlerini ise sunucuya gönderir.
Dumb terminal içinde diski olmayan ancak anakartı, ram'i, görüntü kartı ve ethernet kartı olan bir bilgisayardır.
Dumb terminal açıldığında ethernet kartı etrafta boot edebileceği bir DHCP sunucusu arar. Bulduğunda IP'sini alır ve TFTP ile sunucu makinadaki kernel'i ağ üzerinden kendi hafıza boşluğuna indirir veya kendi epromundaki kernel imajını kullanır ve çalıştırır.
Kernel makinayı boot eder ve sunucu makinaya bağlanır. Görüntüyü sunucudan alır, klavye ve mouse girişlerini ise sunucuya gönderir.
şimdi tam olarak anlamadım.Ayrıca iyice kafam karıştı, sonuç itibariyle birisi tüm bu yorumları toparlayıp bir açıklama getirirse çok memnun kalıcam.
Sanırım hepimiz dumy(aptal) terminaller hakkında farklı bilgilere sahibiz.O sebeble herkez kendine göre cevap veriyor.
Bu sebeble ben sorumu bir kez daha düzeltmek istiyorum.bir dumy(aptal) terminal düşünün sadece klavye, monitör ve ethernet kartı var başka bişey yok.Tabi bu makine bir servera bağlı ve onunla haberleşiyor.Yapmak istediğim ise bu makinede kullanılabilecek bir program geliştirmek örneğin basit bir fatura giriş programı bunu delphi ile yapablirmiyim. Son sorum budur.
Not: Böyle bir çalışma yapmıyorum amacım sadece bu konudaki merakımı gidermek o sebeble çözüm sunmanıza gerek yok sadece konu hakkındaki fikirlerinizi merak ediyorum.
Sanırım hepimiz dumy(aptal) terminaller hakkında farklı bilgilere sahibiz.O sebeble herkez kendine göre cevap veriyor.
Bu sebeble ben sorumu bir kez daha düzeltmek istiyorum.bir dumy(aptal) terminal düşünün sadece klavye, monitör ve ethernet kartı var başka bişey yok.Tabi bu makine bir servera bağlı ve onunla haberleşiyor.Yapmak istediğim ise bu makinede kullanılabilecek bir program geliştirmek örneğin basit bir fatura giriş programı bunu delphi ile yapablirmiyim. Son sorum budur.
Not: Böyle bir çalışma yapmıyorum amacım sadece bu konudaki merakımı gidermek o sebeble çözüm sunmanıza gerek yok sadece konu hakkındaki fikirlerinizi merak ediyorum.
yapamazsın,belkide yapabilirsin..
son cevabımız budur..
NOT : sorunda aptal terminallerden bahsetmişsin ama ayrıntı vermemişsin cevap veren her arkadaş senin aptal terminal dediğin şeyi açmış.100 lerce farklı çalışma mantığında aptal terminal var.konu hakkında ayrıntılı bilgi edinip şu sistem aptal makinada delphi ile program yazabilirmiyim dersen cevap veririz.
son cevabımız budur..
NOT : sorunda aptal terminallerden bahsetmişsin ama ayrıntı vermemişsin cevap veren her arkadaş senin aptal terminal dediğin şeyi açmış.100 lerce farklı çalışma mantığında aptal terminal var.konu hakkında ayrıntılı bilgi edinip şu sistem aptal makinada delphi ile program yazabilirmiyim dersen cevap veririz.
Açıklanmış ama toparlayalım. Aptal terminallerde program çalışmaz, program sunucuda çalışır, ekran bilgisi aptal terminale gelir, aptal terminal klavye ve mouse bilgisini sunucuya gönderir. Eğer sunucu windows ise delphi ile bir program yazabilirsiniz. Yok sunucu unix tabanlı bir işletim sistemi ise ki aptal terminaller genelde unix tabanlı işletim sistemlerinde vardır, Delphi ile yazamazsınız. Programı ne ile yazarsanız yazın (java, delphi, C) sunucuda çalışıyorsa aptal terminalden bu programı kullanabilirsiniz. AS/400'de de aptal terminaller kullanılır.
Kolay Gelsin...
Kolay Gelsin...
Bişnev in ney çün hikâyet mîküned
Ez cüdâyîhâ şikâyet mîküned

Ez cüdâyîhâ şikâyet mîküned

- Murat DİCLE
- Kıdemli Üye
- İletişim:
Son olarakta ben birşey ilave edeyim,
Aptal olan terminaller ile aptal olmayan terminalleri karıştırmatın.
Dumb terminal, eskiden bankalarda ve hatta büyük fabrikalarda muhasebe işlemleri için kullanılırdı. Sonra bu terminallerin yerini akıllı terminaller aldı. Mesela Intel 286 bir bilgisayar, disket sürücü ve ethernet kartı. En iyileri ethernet kartından boot edilenlerdi.
Bu akıllı terminaller, ana makinaya bağlanmadan önce DOS yüklenir sonra doğruca ana makinaya bağlanırlardı.
Aptal terminallerde ise, açar açmaz doğruca ana makinaya bağlanırlar.
Aptal olan terminaller ile aptal olmayan terminalleri karıştırmatın.
Dumb terminal, eskiden bankalarda ve hatta büyük fabrikalarda muhasebe işlemleri için kullanılırdı. Sonra bu terminallerin yerini akıllı terminaller aldı. Mesela Intel 286 bir bilgisayar, disket sürücü ve ethernet kartı. En iyileri ethernet kartından boot edilenlerdi.
Bu akıllı terminaller, ana makinaya bağlanmadan önce DOS yüklenir sonra doğruca ana makinaya bağlanırlardı.
Aptal terminallerde ise, açar açmaz doğruca ana makinaya bağlanırlar.