Bu programa hangi veritabanı kullanılmalı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
ikut

Bu programa hangi veritabanı kullanılmalı

Mesaj gönderen ikut »

1. Programa ilerde web ortamından bağlantı olacak;

2. Lisans maliyeti çok olsun istenmiyor.

3. Program 130 lokasyonda çalışacak ama verileride sürekl ana merkeze
gönderecek.

4. ana sicil dosyasında kayıt sayısı maximum 15 milyon olacak (ama bu siccillerin herbine sınırsız hareket olacağından kayıt sayısı 100 milyon olan tablelar olabilir

5. Bazı yerel lokasyonlarda aynı anda bağlanacak kişi sayısı 10 un üstünde (sanırım MSDE burda gümledi)

6. Bir sicilin yaklaşık kayıt boyu 1400 byte ivarında (tam saymadım işin aslı yalan olmasın)

Şimdi sizlerden fikir neklediğim konular;

1. Bazı arkadaşlarım Client sayısı 30 veya üstü ise (hatta bazısına göre bu 20) Firebird e çok güvenme diyorlar. Bu nerece doğrudur.

2. MS SQL çökmelere filan daha dayanıklı deniliyor. (Bence UPS ve sağlam bir server FB de sorunsuz olur ama). Fikriniz nedir.

3. Kurulum rahatlığı açısından FB mi SQL servermı. Buradan okuduğum ve bildiğim kadarı ile FB direkt setup scripti ile kurulabiliyor kısaca 2 ayrı setup a gerek yok.

4. FB 2.0 sizce yeterince olgunlaştımı.

5. Web den sorgulama konusunda web servismi yazsak yoksa PHP veya asp li bir siteden ara geçişmi yaptırsak.

6. firebird ile yazdım diyelim. Bunu birden fazla VT de çalışacak hale gitirmek mümkünmüdür. Database Abstraction Layer yazarak yani. Kullanıcı seçse VT im filandır diye; Sizce bu çokmu zor olur.

7. Lisans sorunlarını sıfıra indirmek için Programı lazarusta yazmayı düşündüm (linux açısından ama yeterli komponent filan yok gibi görünüyor lazarusta). Siz ne dersiniz.
mceL
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mceL »

Veritabanı olarak Postgresql öneriyorum. Hem lazarus ile direkt "native" olarak destekde mevcut.
Kullanıcı avatarı
selimr
Üye

Mesaj gönderen selimr »

lazarus için veri tabanı yönünden component sorunu olmadığını söyleyebilirim.

postgresql, mysql ve firebird için componentler zaten mevcut

firebird için fibl veya uib componentlerini tavsiye ederim..
Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator

Mesaj gönderen lazio »

130 lokasyona postgresql kurmak işkence olabilir.

2."MS SQL çökmelere filan daha dayanıklı deniliyor" yalan :twisted:

3.kurulum rahatlığı açısından tabiki FB

5.Php den çok basitçe FB yi sorgulayabilirsin

6. bu senin elinde. Kesinlikle Data Access Layer kullan, zaten ancak bu durumda DB yi soyutlayabilirsin.
DeveloperToolKit

..::|YeşilMavi|::..
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Data Access Layer :?: nedir :roll:

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator

Mesaj gönderen lazio »

husonet yazdı:Data Access Layer :?: nedir :roll:
kısaca şöyle, program arayüzünü veri tabanın işlemlerinden (insert, update vs vs) ayrıştırma.
Data Access Layer olayın mantığı aslında, db ye erişip sorgu yapan, insert, update eden kodları ayrı class larda yapıyorsun. Arayüzden de sadece bu class lardaki ilgili function ları çağırıyorsun.
DeveloperToolKit

ikut

Mesaj gönderen ikut »

Data Acces Layer yada tam tabiri ile DatabaseAbsraction Layer denilen olayda Sen insert, delete update vs omutları her VT nin kendi dialectine uygun yazmaktan kurtulman sağlıyor. mesela ilk 100 kaydı getir demek için birinde limit 100 derken diğerinde fetch first 100 record only demen gerekiyor. haliyle birine yazdığın sql diğerine işlemiyor. işte bunları seçtiğin VT ye göre uyarlayan şey DAL.

Ben ne olduğunu biliyorum ama hiç kullanmadım daha. Bilen birisi bir makale yazsada öğrensek çok harika olacak.
ikut

Mesaj gönderen ikut »

lazio yazdı:
kısaca şöyle, program arayüzünü veri tabanın işlemlerinden (insert, update vs vs) ayrıştırma.
Data Access Layer olayın mantığı aslında, db ye erişip sorgu yapan, insert, update eden kodları ayrı class larda yapıyorsun. Arayüzden de sadece bu class lardaki ilgili function ları çağırıyorsun.
Ben bu olayı hot scriptsten öğrenmiştim ama henüz hiç kullanmadım. bilginiz yeterli ise bir örnek yada makale yada türkçe kaynak varmı. şimdi soruyrum sebebi şu bazıları DAL denince sadece if vt =mysql ise SQl = x yoksa şu demeyi anlıyor. Oysal DAL senin dediğin gibi tipe göre SQL i üreten CLASS.

Evet teorimiz fena değil ama pratik 0. Bilginiz varsa yardım rica ediyoruz.
ikut

Mesaj gönderen ikut »

mceL yazdı:Veritabanı olarak Postgresql öneriyorum. Hem lazarus ile direkt "native" olarak destekde mevcut.
Apache Web server içinde PHP kurulu ise mysql yerine postgre sql kurmak sorun değil diye düşünüyorum ama sizede sorayım. Bu mümkünmü.
Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator

Mesaj gönderen lazio »

ikut yazdı:
lazio yazdı:
Ben bu olayı hot scriptsten öğrenmiştim ama henüz hiç kullanmadım. bilginiz yeterli ise bir örnek yada makale yada türkçe kaynak varmı. şimdi soruyrum sebebi şu bazıları DAL denince sadece if vt =mysql ise SQl = x yoksa şu demeyi anlıyor. Oysal DAL senin dediğin gibi tipe göre SQL i üreten CLASS.

Bildiğim kadarıyla DAL ile Abstraction farklı şeyler.. Seninde dediğin gibi Abstraction DB yi seçer, DAL da Abstraction üzerinden işlemleri yapar..
Delphi ile bu tür bir çalışmam olmadı ama C# la kullandığım bir örnek gönderebilirim makaleler bölümüne.
DeveloperToolKit

ikut

Mesaj gönderen ikut »

lazio yazdı:
ikut yazdı:
lazio yazdı: kısaca şöyle, program arayüzünü veri tabanın işlemlerinden (insert, update vs vs) ayrıştırma.

Bildiğim kadarıyla DAL ile Abstraction farklı şeyler.. Seninde dediğin gibi Abstraction DB yi seçer, DAL da Abstraction üzerinden işlemleri yapar..
Delphi ile bu tür bir çalışmam olmadı ama C# la kullandığım bir örnek gönderebilirim makaleler bölümüne.
güzel olur. zaten c # ambalajında

stloen from borland yazıyormuş. çok zorluk çekmeyiz sanırım.
mceL
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mceL »

ikut yazdı:
mceL yazdı:Veritabanı olarak Postgresql öneriyorum. Hem lazarus ile direkt "native" olarak destekde mevcut.
Apache Web server içinde PHP kurulu ise mysql yerine postgre sql kurmak sorun değil diye düşünüyorum ama sizede sorayım. Bu mümkünmü.
Modülleri açtıktan sonra herhangi başka bir işleme gerek duymuyor.
bkz: http://www.php.net/manual/en/ref.pgsql.php

130 lokasyona postgresql kurmak işkence olabilir.
İşkencenin sebebini anlayamadım?
ikut

Mesaj gönderen ikut »

Merhaba Anetten beri yazılarını okurum zaten Sadettin.

Keep Going...

Bu arada görünen oki sende DAL konusunda tam bir karar verememişsin. Araştırıp bakmak lazım..