Master ve Child table bulunan , mobilya maliyeti hesaplayan bir projembe
ana tablo yapılan işlerin bilgilerini, child table ise bu işte kullanılan malzemeleri bulunduruyor.
Sorum şu child table da bir sql sorgusuyla kullanılan malzemenin (örneğin suntanın) toplamını aldırıyom, ancak aynı mobilyadan birden çok yapıldığında 3-5 tane malzemenin de onunla çarpılması gerekiyor bunu SQL olarak nasıl yazarım. Bu mobilya adeti ana tabloda , mobilyada kullanılan malzeme miktarları child table bulunuyor.
masada kullanılan toplam sunta=masa adeti*masada kullanılan sunta miktarı
Bir SQL sorgusunda Master Table ve Child Table kullanılır mı
Anladığım kadarı ile imalat reçetesi şeklinde bir yapı kurmuşsunuz. Herhangi bir üründe birden çok kez aynı malzeme kullanılabiliyorsa toplam aldırabilirsiniz. Burada ürün diyelim bir dolap olabilir. Malzeme de imalatı için kullanılan her bir malzeme. Sunta parçalar, menteşe, vida vs.. Burada aynı cins olanlar aynı kalem içinde toplanacaktır. Yani 5 parça sunta ve her birinin cm², dm² veya m² si belli ise ve aynı birim cinsinden verilmişse bunları toplayıp verecektir 
Kod: Tümünü seç
select urun, malzeme, sum(miktar) from tablo
group by urun, malzeme

Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
ana tablo(yapılan_işler)
Yapılan Mobilyanın adı
Yapılan adet
birim fiatı
toplam fiat
.......
.....(gibi alanlar var)
Child Toablo(yapılan_işler_hesap)
Kullanılan Malzemenin adı
kullanuılan_Miktar
Birimi
Fiatı
.....(vs)........
Veri tabanı olarak ACCESS kullanıyorum. bir Mobilyayı yaparken kullanılan Topalam sunta miktarını bulmak istiyorum. Sorgu aşağıdaki gibi
adoQuery2.SQL.Text:=('select sum(Kullanılan_Miktar) from Yapilan_İşler_Hesap');
Bu bir mobilya için toplam kullanılan malzemeyi buluyor ancak aynı mobilyadan birden çok yapıldığında buradan çıkan sonucu ana tablodaki "yapıloan adet" ile çarpılması gerekiyor.bir masa yapımında 5m2 sunta giderse 3 masa ya 3*5 m2 sunta gider mantığıyla işte bubu sql cümlesi olarak nasıl yaparım
Çok teşekürler şimdiden..
Yapılan Mobilyanın adı
Yapılan adet
birim fiatı
toplam fiat
.......
.....(gibi alanlar var)
Child Toablo(yapılan_işler_hesap)
Kullanılan Malzemenin adı
kullanuılan_Miktar
Birimi
Fiatı
.....(vs)........
Veri tabanı olarak ACCESS kullanıyorum. bir Mobilyayı yaparken kullanılan Topalam sunta miktarını bulmak istiyorum. Sorgu aşağıdaki gibi
adoQuery2.SQL.Text:=('select sum(Kullanılan_Miktar) from Yapilan_İşler_Hesap');
Bu bir mobilya için toplam kullanılan malzemeyi buluyor ancak aynı mobilyadan birden çok yapıldığında buradan çıkan sonucu ana tablodaki "yapıloan adet" ile çarpılması gerekiyor.bir masa yapımında 5m2 sunta giderse 3 masa ya 3*5 m2 sunta gider mantığıyla işte bubu sql cümlesi olarak nasıl yaparım
Çok teşekürler şimdiden..