try...except try...finally
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
try...except try...finally
Merhaba. Bu ara hata ayıklama, istisna işleme vb. konularıyla uğraşıyorum. Ve bu iki kavramı anlamaya çalışıyorum. Aslında try...except'in de try...finally'nin de teoride ne işe yaradıklarını anladım da (işte birinde hata gerçekleşen kısım yok sayılıyor diğerinde her halûkârda kod işleme konuluyor) özellikle try...finally'nin genelde hangi durumlar için ne şekilde kullanıldığını tam çözemedim. Küçük bir örnek kodla açıklarsanız sevinirim...
Merhaba. Küçük bir örnek;
Burada byzero hatası yerine kendi yazmış olduğumuz mesajın gösterilmesi sağlandı.
Kod: Tümünü seç
uses unit1
.....
.....
.....
var
sayi1,sayi2 int;
sonuc float;
....
....
sayi1:=1;
sayi2:=0;
try
sonuc:=sayi1/sayi2;
//sıfıra bölme hatası verecektir.
except
application.messagebox('sıfıra bölünemez ','sıfıra bölme hatası');
end;
....
Mgdizayn.
try ... finally bloğunda hatanın neden kaynaklandığıunı yakalayamazsın. Sadece hata oluşur ve finally ... end; arasında kalan kısım çalıştırılır. Hataları kontrol etmek için try ... except kullanılır. Kullanım olarak şöyle bişi yapabilirsin. Mesala bir sürü bilgi giriş alanın var ve hata olmaya ihtimali var. Hataları tek tek kontrol etmek istemiyorsun bu durumda try ... finally yapıp veri finally kısmında veri tabanına kaydedilenleri iptal edebilirsin.
Merhaba,
try-except hata oluşması muhtemel bloklarda istenmeyen sonuçları önlemek ya da kullanıcıyı bilgilendirmek amacıyla tercih edilir genelde.Bazı durumlarda derleyici değilde kendiniz istisna yaratmak isterseniz belli koşullara göre bu durumdada try-except e ihtiyacınız olacaktır.
try-finally de normal kod işletilirken istisna oluşşun yada oluşmasın mutlaka işletilmesini istediğimiz durumlarda imdadımıza yetişen bir yöntemdir.Bellek taşmalarını v.b durumları önlemek için bir anlamda korumalı kodlar oluşturmamıza olanak sağlar. Örneğin ,
bir TStringList e ihtiyacımız oldu yarattık kullandık ve işlem sonunda mutlaka yoketmeliyiz, bu şartı kesin sağlamak için try-finally e ihtiyaç duyulur.
Görüldüğü üzre Liste yaratılıyor ve kullanıldıktan sonra mutlaka yok edilmesi için Free metodu finally bloğu altına yazılıyor.
try
....
....
normal şartlar altında işletilecek kodlar
...
..
except
...
..
normal şartlar altında işletilecek kodlar yürütülürken bir istisna oluştuğunda işletilecek kodlar
..
.
end;
try
....
....
normal şartlar altında işletilecek kodlar
...
..
finally
...
..
ne olursa olsun her zaman işletilecek komutlar
..
.
end;
bir TStringList e ihtiyacımız oldu yarattık kullandık ve işlem sonunda mutlaka yoketmeliyiz, bu şartı kesin sağlamak için try-finally e ihtiyaç duyulur.
procedure tryfinallyTest;
var
Liste:TStringList;
begin
try
Liste:=TStringList.Create;
Liste.Add('Deneme');
Liste.SaveToFile('C:\DOSYA.TXT');
finally
Liste.Free;
end;
end;
Volkan KAMADAN
www.polisoft.com.tr
www.polisoft.com.tr
- sabanakman
- Kıdemli Üye
Örnek:
Basit bir örnekte benden :
çıkan hata mesajını ve nesnesini elde etmek istersen de
şeklinde elde edebilirsin. Kolay gelsin
try
ADOConnection1.BeginTrans;
ADOTable1.First;
while not ADOTable1.Eof do begin
.
.
.
//kayıt yazma işlemleri.
ADOTable1.Next;
end;
ADOConnection1.CommitTrans;{hata çıkmazsa kayıt işlemleri tamamlanır ve yazılır}
except
ADOConnection1.RollbackTrans; //hata çıkınca kayıt işlemleri geri alınır
end;
try
ADOConnection1.BeginTrans;
ADOTable1.First;
while not ADOTable1.Eof do begin
.
if ADOTable1Toplam.AsFloat<0 then Abort;
.
//kayıt yazma işlemleri.
ADOTable1.Next;
end;
ADOConnection1.CommitTrans;{hata çıkmazsa kayıt işlemleri except
on E:Exception do begin
ADOConnection1.RollbackTrans; //hata çıkınca kayıt işlemleri geri alınır
if not E is EAbort ShowMessage(E.Message); {eğer kodlarımla abort çalıştırmamışsam göster}
end;
end;
Şaban Şahin AKMAN
Merhabalar.
Try except ile kitaptan birçok örnek yaptım.Fakat şu sorun çıktı.
örneğin 1/0 hatasıyla ilgili
programı çalıştırdığımda uyarı mesaajı geliyor ve programın akışı kesiliyor.Daha sonra except satırı çalışıyor.bu try except uyarıyı bertaraf etmesi gerekmezmi? yoksa benmi yanlış biliyorum.
Teşekkür ederim.....
programı çalıştırdığımda uyarı mesaajı geliyor ve programın akışı kesiliyor.Daha sonra except satırı çalışıyor.bu try except uyarıyı bertaraf etmesi gerekmezmi? yoksa benmi yanlış biliyorum.
Teşekkür ederim.....
Merhaba,
Muhtemelen delphi ortamında çalıştırıyorsunuz progrmanızı, varsayılan olarak derleyici mesajları görüntülenir, EXE yi dışarıdan çalıştırırsanız görüntülenmez, eğer derleyicidede görünmesini istemiyorsanız genelde tavsiye olunmaz, Tools / Debugger Options / Language Exceptions sekmesinde ki Stop on Delphi Exceptions seçeneğini deaktif etmelisiniz.
Not: Delphi 5 IDE sine göre anlatılmıştır.
İyi çalışmalar.
Muhtemelen delphi ortamında çalıştırıyorsunuz progrmanızı, varsayılan olarak derleyici mesajları görüntülenir, EXE yi dışarıdan çalıştırırsanız görüntülenmez, eğer derleyicidede görünmesini istemiyorsanız genelde tavsiye olunmaz, Tools / Debugger Options / Language Exceptions sekmesinde ki Stop on Delphi Exceptions seçeneğini deaktif etmelisiniz.
Not: Delphi 5 IDE sine göre anlatılmıştır.
İyi çalışmalar.
Volkan KAMADAN
www.polisoft.com.tr
www.polisoft.com.tr
apiler arası giriş çıkışta bu hatalar gösterliyor. buna tepki veren remote api oluyoregedenizi yazdı:Merhabalar.
Teşekkür ederim.....
bunu önelemek için çok bir disket sürücü kontrol kodu vardır. ondan global hatalara geri dönüşü içerin bir kdo parçası var onunla bertarafa edeibilirisn
..
ayrıca
tr
.. except ve finally komutunu hataya göre özeleştriblrisi
on {hataclassı} do begin
.....
end;
end;
şeklinde de kullabilirsiniz.
Merhaba arkadaşlar.
Peki except ifadesinde hatayı yakaladık. Fakat truncate işlemi yapan query nin hatalı satırı göstermesini ve hatalı olan satırı atlayıp işleme devam etmesini nasıl sağlarız.
Burada hatayı yakalayıp uyarı mesajını veriyoruz. Mesajdan sonra AdoQuery1.Next işlemi ile kaldığı yerden işine devam etmesini nasıl sağlarız?
Tşk.ederim.
Peki except ifadesinde hatayı yakaladık. Fakat truncate işlemi yapan query nin hatalı satırı göstermesini ve hatalı olan satırı atlayıp işleme devam etmesini nasıl sağlarız.
try
AdoQuery2.Close;
AdoQuery2.SQL.Clear;
AdoQuery2.SQL.Add('TRUNCATE TABLE '+nextfirmtable+'');
AdoQuery2.ExecSQL;
except
on E:Exception do
begin
raise Exception.Create('hata'+E.Message);
AdoQuery1.Next;
end;
Tşk.ederim.
AdoQuery1 de tablo isimlerinin tutulduğu bir döngü var. AdoQuery1 de listelenen tablo isimleri, diğer döngü ile tek tek truncate edililiyor. AdoQuery1 içerisinde bulunan bir tablo eğer yoksa truncate edilemiyor. Dolayısıyla program o noktada kırılıyor.
Öyle fazla özellikli bir şey değil. Sadece hata yakalandıktan sonra mesaj verilip, işleme kaldığı yerden devam edilecek.
continue diyemeyiz, çünkü döngünün başına gitmeyeceğiz. Sadece kaldığı yerden devam edecek.
O tablo ismini bulamadığı için sıradaki tabloya geçecek. Yani NEXT olayı.
Tşk.ederim cevabın için.
Öyle fazla özellikli bir şey değil. Sadece hata yakalandıktan sonra mesaj verilip, işleme kaldığı yerden devam edilecek.
continue diyemeyiz, çünkü döngünün başına gitmeyeceğiz. Sadece kaldığı yerden devam edecek.
O tablo ismini bulamadığı için sıradaki tabloya geçecek. Yani NEXT olayı.
Tşk.ederim cevabın için.
- sabanakman
- Kıdemli Üye
Soru gerekli açıklamalar açısından çok yetersiz. Kullandığın veri tabanı MS SQL Server olarak düşünerek cevap yazıyorum.
-Truncate table primary key tanımlı olup ilişkilendirilmiş tablolarda hata çıkarır. Bunun kayıt satırı ile alakası yoktur. Hatta içinde kayıt olmasa bile hata mesajı doğal olarak gelecektir. Bunun yerine hata çıktığında delete from [tabloadi] kullanmanı tavsiye ederim. Bu arada basit SQL cümleleri için TADOConnection nesnesini kullanmanı öneririm.
Örn: gibi bir kodla TRUNCATE TABLE ile sorun çıkaran tablolar DELETE FROM ile boşaltılmaya çalışılması sağlandığından çok sorun çıkarmaz gibi me geliyor.
-Truncate table primary key tanımlı olup ilişkilendirilmiş tablolarda hata çıkarır. Bunun kayıt satırı ile alakası yoktur. Hatta içinde kayıt olmasa bile hata mesajı doğal olarak gelecektir. Bunun yerine hata çıktığında delete from [tabloadi] kullanmanı tavsiye ederim. Bu arada basit SQL cümleleri için TADOConnection nesnesini kullanmanı öneririm.
Örn:
try
ADOConnection1.Execute('TRUNCATE TABLE '+nextfirmtable);
except
on E1:Exception do try
ADOConnection1.Execute('DELETE FROM '+nextfirmtable);
S:=E1.Message;
except
on E2:Exception do begin
ShowMessage(Format('Bir hata oluştu'#13#10'%s'#13#10'%s',[S,E2.Message]));
raise Exception.CreateFmt('%s'#13#10'%s',[S,E2.Message]);
end;
end;
end;
end;
Şaban Şahin AKMAN
Pardon hocam. MSSQL ve B2006 kullanıyorum.
AdoQuery1 ile;
REF - TABLENAME
1 A-TABLO
2 B-TABLO
3 C-TABLO
AdoQuery2 ile yukarıdaki tablolar döngü ile tek tek truncate ediliyor.
Benim sorunum B-TABLO'sunun olmaması durumunda oluşuyor.
TRUNCATE TABLE B-TABLO veya DELETE FROM B-TABLO komutlarında da aynı hata alınacak.
Çünkü B-TABLO diye bir tablo yok.
Döngü ilk satıra geliyor. A-TABLO nun içini boşaltıyor. Bu işlem sırayla devam edecek ama B-TABLO ya geldiği zaman bakıyor ki B-TABLO'su yok. Dolayısıyla program kırılıyor.
Benim istediğim burada bir hata mesajı vermesi (BTABLO su bulunamadı gibi) ve işleme devam etmesi. Sırada C-TABLO'sunun temizlenmesi var. İşlemlerine kaldığı yerden devam edecek.
Tşk.ederim..
AdoQuery1 ile;
REF - TABLENAME
1 A-TABLO
2 B-TABLO
3 C-TABLO
AdoQuery2 ile yukarıdaki tablolar döngü ile tek tek truncate ediliyor.
Benim sorunum B-TABLO'sunun olmaması durumunda oluşuyor.
TRUNCATE TABLE B-TABLO veya DELETE FROM B-TABLO komutlarında da aynı hata alınacak.
Çünkü B-TABLO diye bir tablo yok.
Döngü ilk satıra geliyor. A-TABLO nun içini boşaltıyor. Bu işlem sırayla devam edecek ama B-TABLO ya geldiği zaman bakıyor ki B-TABLO'su yok. Dolayısıyla program kırılıyor.
Benim istediğim burada bir hata mesajı vermesi (BTABLO su bulunamadı gibi) ve işleme devam etmesi. Sırada C-TABLO'sunun temizlenmesi var. İşlemlerine kaldığı yerden devam edecek.
Tşk.ederim..
s.a.
continue aslında senin istediğin işlemi yapıyor.
döngünün başına gidiyor. tablonun başına değil.
kodlara bakınca raise yerine messagedlg veya showmessage kullansan sorunun hallolur gibi duruyor.
kolay gelsin.
continue aslında senin istediğin işlemi yapıyor.
döngünün başına gidiyor. tablonun başına değil.
kodlara bakınca raise yerine messagedlg veya showmessage kullansan sorunun hallolur gibi duruyor.
......
on E:Exception do
begin
raise Exception.Create('hata'+E.Message);//ama senin asıl sıkıntın burası
//raise dediğin zaman programı kırar onun yerine messagedlg yada showmessage kullan. ozaman continueyede gerek kalmaz.
//hatta raise burdayken continue bile çalışmaz....
AdoQuery1.Next;
continue;//burada döngünün başına gider alttaki satırları çalıştırmaz.
//döngü kaldığı yerden devam eder...
end;
........
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim