MySQL 5 & Zeos Karakter problemi

Diğer veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
hgencer
Üye
İletişim:

MySQL 5 & Zeos Karakter problemi

Mesaj gönderen hgencer »

merhaba arkadaşlar. MySQL 5 & Delphi7 & ZeosDB kullanıyorum. tabloları create ederken latin5 ve latin5_turkish_ci secmeme ragmen , verileri formda goruntulerken turkce karakter problemi cikiyor. Ama EMS MySQL Manager da türkçe karakterleri görebiliyorum. sorun nerede olabilir acaba?
Hasan Huseyin Gencer
onaydin
Üye

Mesaj gönderen onaydin »

Benzer bir problemi PHP ile yaşamış olup sorunu şu şekilde çözmüştük;
my.ini yi açıyoruz

[mysqld]
yazan kısmın altına gelip

default-character-set=latin5
skip-character-set-client-handshake
init_connect='SET NAMES latin5'

satırlarını ekleyip mysql'i yeniden başlatıyoruz. Türkçe karakterleri gösteriyorlarsa ne güzel göstermiyorsa başka bir çözüm arayışına giriyoruz. (Tabi bu çözüm MySQL 4.1.15 versiyonundan sonra konulmuştu, düşük versiyonda işe yaramaz.)
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

ZEOSBD connection nesnesinde paremeters kısmına

Kod: Tümünü seç

codepage=latin5
eklemelisin. mysql.ini dosyasına da

Kod: Tümünü seç

default-character-set=latin5
ekleyebilirsin. Bu sadece charset belirtmediğin zaman otomatik olarak kabul edeceği charseti belirler. eğer eski tabloların varsa onları silip yeniden create ederek charsetini değiştirebilirsin.
kolay gelsin.
iqprog

geç

Mesaj gönderen iqprog »

bence zeosla hiç uğraşma biran önce mydac'a geç, zeos hala alfa, beta bile değil. mydac'a geç başın ağrımasın.
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

emininki aynı ayar mydac'da da var. Mydac ücretli zeos ücretsiz. Bug listesine bakarsan o kadar hatası olmadığınıda görürsün.

Kolay gelsin.
iqprog

Mesaj gönderen iqprog »

zeos nerdeyse 2 senedir alfa ve yeni mysqlleri desteklemiyor. ben projeme zeos ile başlamıştım cacheupdates ile alakalı bir sorun yaşadım. sordum vatandaşlara aylarca cevap bile vermediler. vatandaş dediğinde iki tane eleman başka da kimse yok. onlar da sanki bu işi ek iş olarak yapıyor havasında. mydacle zeos karşılaştırılamaz çünkü mydac, zeosun yaptıklarını fazlasıyla yaptığı gibi zeosda olmayan bi dünya da özelliğe sahip. hatta mydac, normal ibx ve data controls nesnelerinde bile olmayan özelliklere sahip. mydacı üreten firmanın firebird ve interbase için de aynı özelliklere sahip ibdac vcl seti çıktı. ibdac da ibx ve fibplus'a basıyor. mydac üreten firmanın veritabanı konusunda bi dünya vclesi var. http://www.crlab.com bi bakın siteye sonra konuşun.
ozzyksk
Üye

Mesaj gönderen ozzyksk »

önceki arkadaşlardan birinin dediği gibi

MYDAC ÜCRETLİ --- ZEOS ÜCRETSİZ
MYDAC her sql sistemi için ayrı component kullanır. (interbase,mysql,mssql)
ZEOS tek component

ZEOS 4.1 den sonrasını desteklemez çünkü yenileme yapmıyorlar çok uzun zamandır.
MYDAC 5.x versiyonlarını destekler.

ama şöyle de bir şey var. MYSQL 5.0 ve sonrasında tamamiyle değişti ve benim düşüncem son çıkan versiyondan bir önceki versiyon her zaman en kararlısıdır. 5.x versiyonunda triggerlar falan var (interbase deki sistem gibi birşeyler yapmışlar) 4.1 versiyonunda bunlar yok eğer kullanmayacaksanızda bunları içermesine gerek yok diye düşünüyorum.

Kolay gelsin
iqprog

Mesaj gönderen iqprog »

evet mydac'a bi 69$ veriyorsunuz, zeosa ise para vermiyorsunuz.

ama zeos, eksik ve gelişmeyen ölü bir çocuk olduğu için ileride size ne kadara mal olur onu bilemem.
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

zeos ile birlikte mysql 5.1.9 kullanıyorum. Zeos genel yazılmış bir VCL'dir. Versiyon bağımlılığı yoktur. mysql41.dll dosyasını mysql'den çıkan yeni dll ile değiştirmeniz yeterli.

Cached updates kısmınıda kullanıyorum problem yok.

Tabiki mydac problemlerinize çözüm bulur çünkü para ödüyorsunuz.
Hangisi daha iyidir tartışması yapmaya gerek yok. Biri ücretli biri ücretsiz.
Yeni olanlar için Zeos zor gelebilir dökümanı azdır çünkü. Ayrıca bir çok şeyi kendiniz çözmeniz gerekir.

Zeos'u geliştiren 2 kişi değildir. Kurucusu 2 kişidir. Geliştiricilerden biride Türktür. Yeni versiyon çıkmıyor çünkü ihtiyaç yok. Bu insanlarında başka işleride olduğu malum.