Stored Procedure ile mi yapmalıyım?

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
spoke25
Üye

Stored Procedure ile mi yapmalıyım?

Mesaj gönderen spoke25 »

Paradox gibii kullanmamak içinn stored kullanımı öneriliyor bunu geliştirmek için bir örnek hazırlıyorum, fakat sorunu çözemedim..

Şimdi Firma bilgilerimii tuttuğum bir tablom var. Burada standart firma bilgileri var..

Firma adı varchar;
unvanı:varcahar;
vergidairesi :varcahar;

Ve siparis adında baska bir tablom daha var.. Firma için gerekli olan bilgilerin bir kısmını buradanda alabiliyorum.

Yapmak istediğimm Stored Procedure ile Sipatis tabloma bilgi girdiğimde Auto olarak firma tabloma bu bilgiler kaydedilsin.

Bunu delphi ile yapmakda istemiyorum.. İki farklı yerdee aynıı kayıtların olması biraz anlamsıoz tabi. Fakat şu an için etkin kullanım adına yapabileceğim. İki tabloya Ortak bir alan tanımlayıp tek yerde bunları tutmak gelişmiş veri tabanı mantığına daha yatkın sanırım..
Fakat alıştırma işte Stored Procedure u nasıl yazabilirim.. Saçmalamadım değilmi :?:
Başlayan Herşey Birgün Bitmek Zorundadır.
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Stored Procedure (SP) yazabilirsiniz fakat asıl yapmak istediğinizi TRIGGER ile yapabilirsiniz. Çünkü kayıt işlemlerinde trigger ler tetiklenir. İsterseniz yazdığınız bir SP yi de buradan çalıştırabilirsiniz :idea: Forumda ararsanız TRIGGER lerle ilgili bolca örnek bulabilirsiniz :wink:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
spoke25
Üye

Mesaj gönderen spoke25 »

Sağ olasın Ramazan abi.. İnsert tetiklendiğinde yapabilirimm ama işte ben sp den yapmak istedinn neyse bakacağım.. Tşk
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Ramazan dan iki ay önce doğmuşum, yani Recep :wink:
Kullanıcı avatarı
spoke25
Üye

Mesaj gönderen spoke25 »

Abi Yine uç aylarda doğmuşsun.. keşke benimde adım ramazan felan olsaydı.. Neden mi? İsimlerinn insan hayatından önemlii etkilerii varmış. Hatta Baba Oğluna güzel bir isimm koymak zorundaymış. Benim adımm tayfun ve Fırtınalı bir hayatımm olduğunu söyleyebilirim.. Alakalımı bilmem.. Neyse sohbett konusuna dönmesinn..
Glen
Üye

Mesaj gönderen Glen »

Merak ettim sormadan gecemiyorum yanlis anlamadiysam

2 tablonuz var, siparis tablosu ve firma tablosu

1. Aradaki iliskilendirmeyi FirmaID diye bir alan acarak mi yaptiniz yoksa firma adi, kodu ve unvanindan mi tutarak yapiyorsunuz?

2. Siparis girildiginde Firma (Kart tablosuna) tablosuna siparisin neyini kaydetmek istediginizi anlayamadim...

Aslinda kafamda kurdugum yapiniz ile ilgili düsüncelerim var ve eger dogru tahmin ettiysem burada konusulmasi gereken trigger veya stored procedure ile yapmaniz gereken noktalardan ziyade yapinizin yanlisligi..

Umarim yapinizi yalnis anlamisimdir. Kolay gelsin
Kullanıcı avatarı
spoke25
Üye

Mesaj gönderen spoke25 »

Soru bir Ornek..
mantıktdaa bir hata oldugunuu zannetmiyorum..

Siparişş tablosunda firmaya ait sadec firmaid gibibir alan var.. İşte siparis tablosuna adı ve unvanı gibi alanları kaydediyimi? kaydetmiyeyimii soru bu ? İdi am ben kaydetmedim.
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

FirmaID gibi eşsiz/unique bir alanla ilişkilendirmek/bağlamak yeterlidir :wink: