mantık yardım

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
akipek
Üye

mantık yardım

Mesaj gönderen akipek »

1 table var elimde.fieldları şöyle

partino-makinano-isbaslamatarihisaati-miktari-islemsirano
-------------------------------------------------------------------
P1 - M1 - 10.01.2006 10:20 - 500 MT-1
P1 - M2 - 10.01.2006 11:20 - 500 MT-2
P1 - M3 - 10.01.2006 12:20 - 500 MT-3
P1 - M4 - 10.01.2006 13:20 - 500 MT-4

P1 partisi sira ile once m1 de sonra m2 .. şeklinde işlemlere giriyor.

P2 - M1 - 10.01.2006 14:20 - 500 MT-1
P2 - M2 - 10.01.2006 15:20 - 500 MT-2
P2 - M3 - 10.01.2006 16:20 - 500 MT-3
P2 - M4 - 10.01.2006 17:20 - 500 MT-4

P2 partiside yukarıdaki şekilde işleme giriyor.

ama ben p2 partinini 3. siradaki işlemini m3 makinasının 12:20 sinde işleme almak istiyorum. buna göre makiandaki iş yüklerini kontrol edip saat siralamasını nasıl yapabilirim bi türlü mantık kuramadım
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

Yapay Sinir Ağları, Genetik Algoritmalar, Tavlama Benzetimi, Dal Sınır, v.b tekniklerden biriyle yapabilirsin. Sana profesyonel destek almanı tavsiye ediyorum.
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen pro_imaj »

Merhaba;
Sorun çözme algoritmasıyla giderseniz.
Yani Ne yapacağınızı biliyorsunuz kağıt üzerindede bunu yapıyorsanız gerisini halledersiniz.

Önemli olan kağıt üzerinde bitirmek.
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]

Mesaj gönderen akipek »

sıkıntım o kağıt üzerinde takıldım kaldım.
Kullanıcı avatarı
bluekid
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen bluekid »

Sorunu daha açık tanımlamaya çalış hem ken din hemde bizim için iyi olur
ben p2 partinini 3. siradaki işlemini m3 makinasının 12:20 sinde işleme almak istiyorum.
niçin ?
makiandaki iş yüklerini kontrol edip saat siralamasını nasıl yapabilirim
iş yüklerini nesini kontrol edeceksin
saat siralamasıyla neyi kastediyorsun ?
bunları soruyorum çun kü sorduğun herşey tabloda yazıyor -hangi makinede hangi iş ne zaman yapılacak - fakat anladığım kadarıyla sen tabloda olanın dışındaki bir şeyi istiyorsun. niçin ve hangi kritere göre değişiklik istiyorsun

kolay gelsin
akipek
Üye

Mesaj gönderen akipek »

Pardon olay şu şimdi.
bir parti 5 farklı makinada farklı zamanlarda farklı sürelerde işlem görüyor.
başka bir parti 3 farklı makinada farklı zamanlarda farklı sürelerde işlem görüyor.
gibi dünya kadar parti var.

Yapmak istediğim şu. Her makinayı maksimum performansta kullanarak minimum sürede sonuca ulaşmak için bu partileri makinalara en uygun şekilde yerleştirmek. Mesela p1 partisi 1. makinaya saat 12 de giriyor 13 te çıkıyor. 2. makinaya 13 girip 14 te çıkıyor 3. makinaya 14.te girip 15 te çıkıyor p2 de p1 den çıkış olduktan sonra makinada işleme girebilecek. Bu şekilde düzenlemek lazım. Birde bir partinin makinaya giriş zamanı değiştiğinde bundan sonraki tüm makinalar ve partilerin zamanlarıda revize edilmeli.
Kullanıcı avatarı
bluekid
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen bluekid »

Bahsettiğin problem basitçe şu şekilde çözülebilir diye bir cevabını bilmiyorum
Optimizasyon ve Doğrusal, Doğrusal olmayan veya Dinamik programlama diye bir araştırma yap
FRANceSKo
Üye

Mesaj gönderen FRANceSKo »

Selam,
Bahsettiğin Olay Anladığım Kadarıyla "Kapasite Planlaması"'nın konusu.

Bu gün kapasite planlaması konusunda dünya düzeyinde çözülmemiş problemler hala mevcut. Eğer böyle bir problem ile baş başaysan yardım bulman biraz zor. ama değilse internetteki diğer kaynaklardan yada burdan çözüm bulabilirsin sanıyorum.

Ama ben hala senin sorunun ne olduğunu tam olarak anlayamadım.
Eğer senin için gerçekten önemliyse bu sorun için bir PowerPoint sunusu hazırlayabilirsin. Grafik ile anlatırsan daha kolay anlaşılır sanıyorum

iyi çalışmalar
akipek
Üye

Mesaj gönderen akipek »

evet kapasite planlaması tam olarak. yapmak istediğimde bir makinaya yüklenmiş bir partiyi alıp başka bir makinada farklı bir tarih ve saate yüklemek. ve tabi bu yapılıncada tüm planın otomatik revize edilmesini sağlamak. gerçi yaptım sayılır ama yinede testlere devam ediyorum. birde tam istediğim gibi olmadı.
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

Yapay Sinir Ağları, Genetik Algoritmalar, Tavlama Benzetimi, Dal Sınır, v.b tekniklerden biriyle yapabilirsin. Sana profesyonel destek almanı tavsiye ediyorum.
Mesajımı yineleyerek şunu söylemek istiyorum; uğraştığın konu çizelgelemedir. Kapasite planlama değildir. Çözmeye çalıştığın olay ise Stokastik süreçler içermektedir. Bahsettiğim yöntemlerden birini kullanarak bu işi çözebilirsin. Yerli yazılımlardan sadece IAS'da bu özellik bulunmaktadır. Bir çok yabancı programda da bu özellik yoktur.

Bende bir endüstri mühendisi olarak bu konuda kafa yoruyorum ama bu işin çözümü tablolarla mümkün değil gibi. Her şeyi ram üzerinde online olarak halletmelisin. tabloları sadece sonuç ve veri girişi için kullanabilirsin. Sana profesyonel destek al derken ciddiydim. Piyasadaki programlardan insanlar neden şikayetçi sanıyorsun?

Amacım senin şevkini yada isteğini kırmak değil; aksine yaptığın şeyi tam olarakyapmanı istiyorum. SAP içinde yukarıda sıraladığım yöntemleri hepsi kullanılıyormuş kullanıcı kendisi seçiyormuş. Bunların bir kısmı IAS içinde de var.

Aklına gelmemiş olabilecek noktalar:
Makineler bozulur
Makineler kendi başına çalışmaz.
Her makinenin hızı farklıdır
Bazı işlere torpil yapıp araya almak gerekir
Hammadde her zaman yetişmeyebilir.
İşçiler işe gelmeyebilir.

Ben bitirme projesi olarak genetik algoritmalarla bu tür problemlerle uğraştım. Şuan Allah nasip ederse uluslararası bir yayın olarak çıkacak.
Uğraştığımız en büyük problem 100 iş (parti) içeriyordu. Bunun en uygun değerinin hesaplanması şuanki en baba işlemciyle 3 gün sürüyor (yaklaşık). Bu nedenle sezgisel yöntemlere başvuruyoruz. Genetikte bunlardan biri. Bence'de en iyisi (hız/sonuç açısından). Daha gelişme aşamasında sayılabilir.

Merak ettikleriniz varsa elimden geleni yapmaya çalışırım.

http://www.stern.nyu.edu/om/software/lekin/
adresindeki program sadece bu iş için geliştirilmektedir. İnceleyebilirsin.