index çalışmıyor!..

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
ifthen
Üye

index çalışmıyor!..

Mesaj gönderen ifthen »

Merhaba arkadaşlar

Müşteri bilgilerini tutan bir MUSTERI tablom var. Bu tabloya delphiden ibdataset kulanarak ulaşıyorum. Otomatik artan ve primary key olan bir MusteriNO alanım var. Bu tabloya kayıt girdiğimde sıralama işlemi MusteriNO alanına göre yapılmıyor ve son girdiğim kayıt diğer kayıtların arasına gidiyor. Acaba eksik birseyler mi yapıyorum. Sıralamanın MusteriNO alanına göre yapılmasını nasıl sağlarım. EMS kullanınyorum. EMS de baktığımda yine son kayıt arada gözüküyor. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Otomatik artan alan yoktur FB'de. Ancak Generatorler ile PK olarak kullandığınız alandaki değerleri arttırabilirsiniz.

Eğer siz SELECT cümlesini yazarken eğer ORDER vermezseniz kendisi Natural Order'da döndürür.

Bu sebeple eğer bir liste yapmak istiyorsanız, buna ORDER BY kullanın.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
ifthen
Üye

Mesaj gönderen ifthen »

otomatik artan alanı zaten genarator kullanarak oluşturdum ve PK özelliği verdim. İndex kısmında bu alan ismi gözüküyor. Ama EMS ile vt yi açtığımda yine son kayıt arada gözüküyor. EMS de PK ye göre index gözükürken son kayıt arada gözüküyor. ORDER BY ile delphi de sıralama işlemi oldu. O zaman ibdataset te fb de tanımlanan indexler kullanılamıyor mu? Sıralama işlemi sadece SQL cümlesinde ORDER BY ile alan ismi belirtilerek mi yapılıyor? Cevaplarınız için teşekkürler...
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Elbette sıralama sizin ORDER BY cümlenize bakar. 3. .Kuşak veritabanlarındaki gibi Index verme olayları gibi düşünmeyin. Bunlar RDBMS'tir ve ORDER siz ne zaman verirseniz o zaman geçerli olur.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
ifthen
Üye

Mesaj gönderen ifthen »

Kuri_YJ yardımların için teşekkür ederim. Tavsiyen üzerine ORDER BY ifadesini kullandım.
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

Kuri_YJ yazdı: 3. .Kuşak veritabanlarındaki gibi Index verme olayları gibi düşünmeyin.
3. kuşak veri tabanları hangileridir? RDBMS ler kaçıncı kuşaktadır? Önceki 2 kuşakta kimler var? Merak ettim :?:
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

arkadaşlar kuşak çatışması yapalım
herşey açık seçik ortaya dökülsün.
Adnan abi açıklama bekliyoruz...
:lol:
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Bildiğim kadarı ile,

1. Kuşak Sequential Dosyalar (Tape'ler, Kartlar gibi) sıralı erişimli kütük yönetiminde barındırılan bilgiler ve buradaki kütükler.

2. Kuşak Rastgele Erişimli Kütükler

3. Data'nın yanında daha gelişmiş bir biçimde Indexler ve bazı kurallar taşıyabilen yapılar (DBF'ler, Paradox Dosyaları, Access, Xbaseler) Ama Acces biraz daha RDBMS'e yakın, Hafif siklet RDBMS sayılır.

4. Kuşak ve RDBMS olarak adlandırılan İlişkisel Veri Tabanlarının Kuşağı

5. Kuşak Object Oriented Database'ler.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
t-hex
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen t-hex »

5. kuşakta bir tek PostgreSQL var o zaman. Ondan başka ORDBMS var mı ki?
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

Comparison of object-relational database management systems
* DB2
* GigaBASE [1]
* Informix
* Intersystems Cache [2]
* Oracle
* UniSQL [3]
* Sybase
* Valentina [4]
* VMDS
* PostgreSQL
buradaki tabloya göre oracle da tablo inheritance, postgre de type inheritance yok. sanırsam iki taraftada halen geliştiriliyor.
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^