FireBird Ne Kadar Yeterli

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
youutek
Üye

FireBird Ne Kadar Yeterli

Mesaj gönderen youutek »

slm..
arkadaşlar benim sorum şu: yaklaşık 100 bin sayfalık bir texti bir veri tabanına yükleyip bu veri tabanında sorgulamalar yapmam lazım örnegin girilen kelimenin geçtiği sayfaların numarasını listelemek gibi vebunu tabiki çok kısabi zamanda yapmak artı olalarak bu sayfalara yeni sayfaları internetten yükleye bilmek gibi özellikleri olmalı. bu iş için FireBird ü seçtim sizce yetermi FB kaldırırmı bunları
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Bunun denemesini bizzat yapmıştım ve FB'yi tercih ettim. M$ SQL Server ile ikisini karşılaştırdım ve FB yeterince iyi çıktı. M$'a göre yer yer 10 kat performans farkı attı. FB 3.0 ile birlikte FTS (FullTextSearch) tam metin arama özelliği de eklenecek. Şu anda LIKE ile veya CONTAINING idi sanırım onu kullanarak arama yaptırabiliyorsunu, hızı gayet iyi.

Kolay Gelsin,

Not : Evet bizde yaklaşık 100,000 Adet dokumanı aktardık ve çalışıyoruz.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
youutek
Üye

Mesaj gönderen youutek »

Kuri_YJ teşekkür ederim yorumların için benim araştırmama görede fb iyi çık tı bakalım sonucu yaklaşık 2 ay sonra görecez teşekkürler
celalatak
Üye

Mesaj gönderen celalatak »

Benzer bir proje ile bende uğraşıyorum. Hatta benim dökümanlarım daha büyük. Size küçük bir tavsiyem olacak en azından ben öyle yapıyorum. sayfaları zlib kütüphanesini kullanarak sıkıştrıp blob alanda saklıyorum veritabanının boyutu ciddi oranda küçülüyor.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

VT'nin büyüklüğünden çekinmeyin, eğer yavaş olması gibi bir endişeniz yoksa sıkıştırıp koymanız en mantıklı yol olabilir ama hız açısından sizi yavaşlatır.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
name
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen name »

celalatak yazdı:Benzer bir proje ile bende uğraşıyorum. Hatta benim dökümanlarım daha büyük. Size küçük bir tavsiyem olacak en azından ben öyle yapıyorum. sayfaları zlib kütüphanesini kullanarak sıkıştrıp blob alanda saklıyorum veritabanının boyutu ciddi oranda küçülüyor.
@celalatak sayfaların sıkıştırılması sorgu işlemlerinin yapılamamasına sebep olacaktır. @youutek ise bu blob alanlarda sorgulamalar yapmak istiyor.

Ancak siz sorgu sırasında blob alanı bir UDF'a gönderip decode ediyor iseniz durum farklı tabiki. Eğer böyle bir kullanım yapıyor iseniz, ne kadarlık bir performans kaybı yaşana bileceğini de merak etmiyor değilim.
t-hex
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen t-hex »

PostgreSQL seçeneğini de atlamayın derim
celalatak
Üye

Ben verileri sıkıştırmadan önce endeksliyorum (FullTextSearch) .Dolayısı ile kullanıcı arama işlemi yaptığında sadece gerekli kayıt decompress işlemine tabi tutuluyor. Program oldukça hızlı çalışıyor. VT sıkıştırılmış haliyle bile 1 GB yer kaplıyor.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

FB'de mi FTS uyguluyorsun? Eğer FB'de yapıyorsan neyle Full Text Search işlemine tabi tutuyorsun? .Net için birşeyler var diye görmüştüm ben normal için hangi araç ile yapıyorsun?

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
shadowmann
Üye

Mesaj gönderen shadowmann »

Postgre windows ta embedded server olarak çalışmıyor bildigim kadarıyla. Bu veritabanını kullananların (Dökümantasyon işinde) yorumlarını bekleriz.
Her zaman bir vâmuk-i azra olur alem bu ya,
Nev-be-nev efsaneler peydâ olur alem bu ya,
Kabz u bast kıl tefekkür aleminde ey gönül,
Vakt-i sermânın sonu, vakt-i germân olur alem bu ya...
celalatak
Üye

Ben programımı anlatayım size. Program avukatlara yönelik bir hukuk programı 2 önemli tablo var. Birinciside kanunlar, yönetmelikler, bakanlar kurulu kararları vs. tutuluyor 21.000 kayıt var. Diğer tabloda ise içtihatler (mahkeme kararları) tutuluyor 100.000 civarı kayıt var. Bu tablolardaki bazı kayıtlar 70-80 sayfada olabiliyor. Çoğu kullanıcının HD'i yetersiz. Bu yüzden verileri sıkıştırmak zorunlu. Kulanıcılar programda herhangi bir veri girişi yapmıyorlar. Endeksleme işini kendi bilgisayarımızda yapıyoruz. Güncellemeleri internet üzerinden gönderiyoruz.

Firebirdde FTS yapan bir bileşen buldum oda pahallı geldi o yüzden kodu kendim yazdım. Arama işlemini düşük konfigrasyonlu bilgisayarda bile hızlı biçimde yapıyor.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

FTS olarak mevcut kelimelerden oluşan bir sözlük ve bu sözcüklerin geçtiği yerleri işaretleyen (gösteren bir MAP tablosu) şeklinde mi yaptın? Yoksa farklı bir meod mu izledin?

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
celalatak
Üye

Endeks tablosunda kelime ve kelimenin geçtiği metnin id si tutuluyor. Metinleri göstermek içinde WebBrowser componentini kullanıyorum. kelimemlerin metinde geçtiği yeride WebBrowser buldurma özelliklerini kullanarak karartıyorum. Metinde başka bir kanuna atıfta bulunuyorsa linkverip diğer id ye atlatıyorum.
Ottoman

Mesaj gönderen Ottoman »

Selamlar.Benim bir firmada,şu ana kadar 25.000 kayıt'a ulaşmış bir tanesi ortalama 50-150 kb.jpeg formatlı,grafik ağırlıklı,1.6 GB yer kaplayan Firebird'de yapılmış,proğramım var ,gayet rahat çalışıyor.hiç bir problem yok,ayrıca 12 Terminalde çalışıyor.eee nede olsa Firebird.
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

Ottoman yazdı:Selamlar.Benim bir firmada,şu ana kadar 25.000 kayıt'a ulaşmış bir tanesi ortalama 50-150 kb.jpeg formatlı,grafik ağırlıklı,1.6 GB yer kaplayan Firebird'de yapılmış,proğramım var ,gayet rahat çalışıyor.hiç bir problem yok,ayrıca 12 Terminalde çalışıyor.eee nede olsa Firebird.
Aman yedeklemeye dikkat edin ve sağlam bir güç kaynağı kullanın, en ufak bir elektrik kesintisinde 1.6 GB lık veriye elveda demek zorunda kalabilirsiniz.