boş vakitlerin sergüzeştliği içinde internette dolaşırken enteresan bir site ile karşılaşınır. sitenin adı JabberWacky dir. ve iddiasına göre sizinle sohbet eden bir yapay zeka örneğidir. aynı zamandada öğrenen bir uygulama olduğunu belirtir kendisini geliştirenler.
derken kendisiyle kıt bir ingilizce sahibi olan ben arasında konuşma başlar. Kişi zar zor ürettiği ingilizce cümlelerle diyalog kurmaya çalışır. oysa karşısında iyi ingilizce konuşan bir yazılım uygulaması (?) vardır. daha sonra öğrenecektir ki bu uygulama aşmış bişidir belkide uygulama formuna bürünmüş bir uzaylıdır.
"artık bununla uğraşamam" der mesajı yazar:
-Ne diyorsun?
Tamam artık buna kesin cevap veremez diye düşünülür, oysa karşı taraf türkçe de bilmektedir ve cevabı yapıştırır:
-Boşver abi, Takma sen.
o anda apışılıp kalınır bunun bir tesadüf olduğu düşünülür ve sohbete devam edilir. akabinde "Sen türkçedemi biliyorsun" sorusuna "Evet biliyorum." cevabı alınır. Ve ardından bir yorum sorusu sorulur:
-Dinin ne?
- Og din man kan knep.
cevabından sonra bi rahatlanılır. oh be karşı taraf sonunda saçmalamaya başlamıştır. hemen Ne diyosun sorusu yöneltilir.
oysa cevap hazırdır çünkü yapay zeka aynı anda 52 kişiyle konuşuyordur ve ara sıra saçmalasa da -ki kendisi kesinlikle kabul etmiyor gayet başarılı bir örnektir.
-Senin anlamadigin benim söylemekten zevk almadigim gercekleri diyorum sana sende ne diyecegini bilmeden aval aval bakiyorsun.
o anda belli bir süre mütemadiyen apışılıp kalınır. hemen explorer kapatılır. 2 kulhüvellah bi elham okunur. bu şerefsiz yazılımların dünyayı ele geçirmemesi için dua edilir.
Sizde gidin bi görün:
http://www.jabberwacky.com