advantage de iki alanı içeren index yapmak

Diğer veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
mepc
Üye

advantage de iki alanı içeren index yapmak

Mesaj gönderen mepc »

Merhaba Arkadaşlar

Advantage veritabanında ör: AD ve SOYAD alanlarını tek index yapmak istiyorum. Ancak başaramadım. Ya ada göre yada soyada göre sıralama yapabiliyorum. Benim yapmak istediğim ise ada göre sıralatmak daha sonra ise ör adı a ile başlayanları soyad alanına göre kendi içerisinde sıralatmak.

Diğer bir sorun ise tabloları iki alan kullanarak birbirine bağlamak istiyorum. Ancak yalnızca tek alana izin veriyor. Ör: 2. tabloyu Ad ve Soyad alanlarından 1. tabloya bağlamak istiyorum. Ancak ikili index olmadığı için yapamıyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim
Bilgi paylaşıldıkça güzeldir.
Kullanıcı avatarı
mepc
Üye

Mesaj gönderen mepc »

arkadaşlar bu soruna çözüm bulamaz isem advantage veritabanından vazgeçeceğim. bilgisi olan arkadaşlar cevap yazarsa memnun olurum
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Advantage ın yapısını tam olarak bilmesem de normal SQL yapısında taployu oluştururken..

Kod: Tümünü seç

ALTER TABLE TABLOM ADD CONSTRAINT PK_TABLOM_PK PRIMARY KEY (KEY_ALANI1, KEY_ALANI2);
şeklinde diyebileceğin gibi;

CREATE [UNIQUE] INDEX TABLOM_IDX1 ON TABLOM (ALAN_3, ALAN_4);
şeklinde de index oluşturabilirsin. UNIQUE kısmı eşsiz bir yapı ise kullanılabilir :idea:

İkinci soru için de ..

ALTER TABLE TABLOM ADD CONSTRAINT FK_TABLOM FOREIGN KEY (TABLOM_ID) REFERENCES DIGER_TABLOM (BAGLANACAK_ALAN);
yapısına uygun FOREIGN KEY ler kullanabilirsin.. Başta dediğim gibi Advantage de yazım/syntax farklı olabilir, en doğrusu kendi yardım dosyalarından komutların yapısını ve yazım şekillerine bakmak :!:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
mepc
Üye

Mesaj gönderen mepc »

teşekkür ederim deneyeceğim.
shadowmann
Üye

Mesaj gönderen shadowmann »

Delphi ortamında tabloları query ile bağladığınızda bu sorun olmuyor zaten. İki veya daha fazla alandan tek index oluşturmak için ise "additional index" def den "index fields or expr.." aralarına noktalı virgül koyarak yazabilirsiniz. Ben paradoxtan import ettim primary index te 4 alan indexlenmiş olarak geldi. Ayrıca tek tek indexli de.
Yapmak istediğiniz sanırım şu şekilde sıralama ve bende çalışıyor:
1-1-1
1-1-2
2-1-1
2-1-2 vs şeklinde.