Firebird 1.5.1 de SP lerin ilk kullanımındaki Yavaşlık

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
ozkanagiral
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ozkanagiral »

S.A
arkadaşlar tüm yazılanları okudum benim bir önerim var, bazen bir türlü sebebini bilemediğimiz sorunların çıkması yeni değil önerim: yeni kurulmuş bir sistemde bu vt yi denemeniz başka uygulamaların Dll dosyaları vs. sisteme entegre olmadan (bizim izmir deki yazılım firmasında bir havuz makinamız vardı. Delphi ve başka hiç bir program kurulu değil, yazılan programları bu makinada denerdik) bugün bunu ben VMWare Work Station programı ile yapıyorum NTFS disk üzerinde bile win98 çalışma testleri ve anlattığım gibi temiz bir sistem ama aklıma gelen sisteme yüklü bazı dll ler etki edebilir ve bazen şüphe duyulan suçlu değildir adres olarak o görünse bile ayrıca windows un multi tasking sistem olması farketmiyor bazen bazı durumlarda kasabiliyor. Bir örnek vereyim ibexpert i kullanıyorum uzun bir zaman geçti aradan ve galeri programımın vt sine bağlanırken ib expert bir süre donuyordu üstüne tıklayınca yanıt vermiyor durumları ama başka bir vt yi açınca hiç sorun yok tabi doğal olarak vt den şüphelendim ve araştırdım sonra ib expertin şimdi adını anımsamadığım bir dat dosyası oluşturduğunu gördüm bu kurulduğunda yoktu içine göz attım karmaşık yazıların içinde ib expert ile açtığım vt lerin isimleri vardı bu dosyayı norton antivirüs ile tarattım crc error hatası verdi işlem yapmadı sonra dat dosyasını yedekledim ve oradan sildim ib experti açıp vt ye bağlandım, hiç bir donma olmadan bağlandı ve kullanıma hazırdı. bu hadise 1 yıldan daha eski tabi o dat dosyasını problem çözüldü diye incelemedim ve elimde tutmadım. Umarım demek istediğim anlaşılmıştır. Bence birde başka hiç bir programın kurulmadığı bir sistemde test edin sonuçta doğru veya yanlış bir öneri... İyi Çalışmalar.
Kullanıcı avatarı
coskundeniz
Üye

Mesaj gönderen coskundeniz »

Terminator, Önerilerini ilk fırsatta deneyim burdan yazacağım

Yanlız bir önceki yazımdada belirttiğm gibi testleri
Bu tesleri
1. kendi yazdığım basit bir test programı ile yapıyorum zaten. (Gerçek projede gözden kaçan unsurlar olabilir diye) Kullanılan componentler : TSQLConnection -> TSQLQuery (Delphi-7)
2. IBConsole ve IBOConsole yazılımları ile
değişik platformlarda yapıyorum zaten. Tek bir test ortamına bağlı kalmıyorum.

Ayrıca test ten önce VT yi backup restorda yaparak deniyorum, her ihtimale karşı VT de bir sorun olabilir diye.

Bir tek FB 1.5.3 RC3 ve FB 2.0 Beta ile testlerini hiç yapmadım, yapınca sonuçları yazacağım.

Son olarak ozkanagiral arkadaşımızın önerilerini zaten daha önce denemiştim, fakat yazımda belitmeyi unutmuşum, testleri projemi gelistirdiğim makina dışında, sıfır kurulmuş WINDOWS 2000 Server makinalardada yaptım, ama sonuç değişmedi. Ayrıca yazdığımız bu projeler müşterilerimizin Bilgisayarlarında aynı şekilde çalışıyor, yani test ortamı bayağı fazla durumda.

İyi çalışmalar
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

IBexpert gibi bir tool kullanarak SP yi debug ettiniz mi? Yazdıklarınızdan anladığım sanki FB kısmında değilde Delphi den erişimde bir problem var olabilir gibi. IBexpert in VisualQuery builder ını kullanıp performans analysis kısmından sonuca bakabilirsin. IBExpert yanılmıyorsam IBO bileşenleri kullanıyordu.

Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
coskundeniz
Üye

Merhaba Terminator

Önerdiğin şekilde FB 1.5.3 RC3 yükledim ve epeydir beni rahatsız eden SP ün ilk kullanımındaki yavaşlık sorunu çözüldü. Önerilerin ve yardımların için teşekürler.

Yanlız bu sefer ISQL ile ilgili bir sıkıntı başgösterdi. Ben projenin tüm SP ve Trigger'lerini proje.sql dosyasında tutuyorum. sonra da

c:\program files\FireBird\FireBird_1_5\bin\isql.exe -sql_dialect 3 -input proje.sql"

şekline ISQL ile işimi yapıyorum. FB 1.5.3 RC3 devereye girdikten sonra bu işlemi yaptığımda

"Single isql command exceeded maximum buffer size" hatası almaya başladım. Mesajı okuyunca sebep belli oluyor ama, bunu aşmanın bir yolu varmı. Ben ISQL.EXE parametrelerine baktığımda bu sorunu çözecek bir parametre bulamadım.
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

Mesaj gönderen Terminator »

coskundeniz yazdı:Merhaba Terminator

Önerdiğin şekilde FB 1.5.3 RC3 yükledim ve epeydir beni rahatsız eden SP ün ilk kullanımındaki yavaşlık sorunu çözüldü. Önerilerin ve yardımların için teşekürler.

Yanlız bu sefer ISQL ile ilgili bir sıkıntı başgösterdi. Ben projenin tüm SP ve Trigger'lerini proje.sql dosyasında tutuyorum. sonra da

c:\program files\FireBird\FireBird_1_5\bin\isql.exe -sql_dialect 3 -input proje.sql"

şekline ISQL ile işimi yapıyorum. FB 1.5.3 RC3 devereye girdikten sonra bu işlemi yaptığımda

"Single isql command exceeded maximum buffer size" hatası almaya başladım. Mesajı okuyunca sebep belli oluyor ama, bunu aşmanın bir yolu varmı. Ben ISQL.EXE parametrelerine baktığımda bu sorunu çözecek bir parametre bulamadım.
Zagor: Ibexpert yanlış hatırlamıyorsam FIBPlus kullanıyor. ikisi de rus kökenli diyebiliriz. IBObjecti ABD de jason wharton geliştiriyor.

Coşkun,
Senin sorunun büyük ihtimalle dependencies le ilgili bir sorun olabilir geçenlerde buldukları. yani bir objenin bağımlı oldugu diğer objelerin denetlenmesi sırasında çıkan bir sorun olabilir. düzelttiklerini sanıyorum.
sen EXIT ya da SUSPEND yazmış olabilirsin en başa ama FB bunu analiz edip way efendim bu SP bi işe yaramıyo diyemez, tüm bağlantıları yaşatmak ve kontrol etmek zorunda. sen de çok fazla kod yazmışsın sanırım bişeylerin yan etkisini ortaya çıkarmışsın.
umarım çağırdığın tablolarda başka queryleri çağıran check constraintler falan yoktur vs.. yani iç içe karmaşık ilişkiler yavaşlığın en büyük etkenlerinden. 100-1000 kayıt için farkedilmeyen gerçekler kayıt sayısı 100 kat artınca çekilmez olur.

RC3 ü rahatlıkla kullanabilirsin, ben onu kurduruyorum, birkaç hafta içinde release çıkar.
Kolay gelsin.
En son Terminator tarafından 07 Oca 2006 11:44 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Firebird Foundation Member #208
http://www.firebirdsql.org
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

Mesaj gönderen Terminator »

ISQL sorununu atlamışım pardon.
Bu sorununu Firebird geliştiricilerine rapor edebilirsin, ya hemen düzeltirler ya da sana sorununu giderme yolunu belirtirler.
hangi SQL satırında neden yapıyor görmeden bişey diyemiycem.
belki overflow ihtimali olan bir değişkeni sabitlemişlerdir.
ISQL tooluyla pek fazla uğraşmıyor geliştiriciler başka önemli işler oldugu için. istersen script kodunu ibexprtten çalıştır, ben ISQLi belki 5 yıldır açmadım bile. IBexpertteki execute script çok iyi çalışıyor.
Firebird Foundation Member #208
http://www.firebirdsql.org
Kullanıcı avatarı
coskundeniz
Üye

Tekrar merhaba,

ISQL kullanımında yaşadığım ""Single isql command exceeded maximum buffer size" hatasının neden olduğunu anlamak için bir iki deneme yaptım, SP ün text'i 32 KB üstüne çıkınca oluyor, benim gönderdiğm SP kodu 32 kb üstünde ise maalesef bu hata ile karşılaşıyorum. Aynı kodu IBConsole ve IBOConsole ile sorunsuz gönderebiliyorum. Galiba ISQL ü yazan arkadaşlar bu işler için 32 KB bir buffer öngörmüşler, bizde bunu aşınca işler karışıyor.

Genede İlk fırsata FB geliştiricilerine rapor edeceğim.