Firebird Almanca Karakter sorunu

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
ikra
Üye

Firebird Almanca Karakter sorunu

Mesaj gönderen ikra »

selamu aleyküm...

Firebird'e almanca karakter giriyorum. Tüm karakterleri destekliyor fakat adres kismini computed yaptim. bu kisimda adres, mevki ve posta kodunu birlestirmesi gerekiyor.

klasik karakterleri kullandigimda sorun yok fakat almancaya has bazi karakterleri kullandigimda computed alan da sorun veriyor. charset olarak none kullandim.

sorun charsetten kaynaklaniyor olsa normal field larda da almamasi gerekiyor diye düsünüyorum. acaba sorun nereden kaynaklaniyor olabilir?

eger charset degistirmem gerekiyor ise, field in üzerinde charset degistirmeyi denedim fakat commit yaptigimda yine none aliyor. Databank register info da charset alani disabled seklinde. :roll:

kabul etmedigi karakterler: ö-ü-ä-ß :shock:
simdi den tesekkür ediyorum...
selam ve dua ile...
kıdemsiz üye
ikra
Üye

Mesaj gönderen ikra »

vt yi yeniden düzenleyip charset i iso8859_1 secerek sorunu düzelttim...
kıdemsiz üye
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Tebrik ederim :) Gerçekten, yani bir çok üyemiz sağolsunlar hep başkalarından bekliyorlar. Siz sorunuzu sormuşsunuz ve denemeye devam etmişsiniz. Bir çoğu bunu yapmıyor.

Gerçekten Tebrik ederim. Hem sorununuzu çözüp hem de bizi bilgilendirdiniz. Teşekkürler.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

vt nin ve char alanların typeını unicode_fss yapın :) aynı anda tüm kodlamalar sizin olsun. :) (not : alan boyutları 4 katına çıkıcak,ekrandada unicode( :ara tnt) bileşenler kullanmanız gerekecek)
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
ikra
Üye

Mesaj gönderen ikra »

güzel düsüncelerinizden ötürü cok tesekkür ederim...

sorumu sormadan önce günlerce arastiriyorum. sonuc alamadigim taktirde foruma soruyorum.

arastirarak ögrenmenin haziri okumaktan daha cok egitici olduguna inaniyorum...
kıdemsiz üye
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

Mesaj gönderen Terminator »

ikra,

character setini şu an için yaratırken doğrudan veremediğin sahaların
karakter seti, veritabanını yaratırken verdiğin default set olacağı için,
genelde lazım olan karakter setini default vermen doğru olacaktır.

sistem tabolarını kullanarak ya da ibexpert gibi güzel ve kullanışlı programları kullanarak da ilgili computed sahanın char setini ve collate ini değiştirebilirsin her zaman. computed sahalar run-time hesaplanan sahalar olduğu için daha az sorun çıkacaktır. ama çok ilgisiz ve imkansız bir hesaplama, dönüştürme olayı varsa run-time da ya sorun çıkaracak ya da beklemediğin normal sonuçları üretecektir. run-time sahaların
belli bir tipi olmadığını unutmamak lazım, ve genelde amaç string sahalardan çok sayısal alanlar yaratmaktır.

Dünyada karakter setleri konusunda bir kargaşa var. ilkel dillerin yapısını da destek yüzünden 4 bytea kadar genişetildi bazıları.

FB de, çalışma anında da sahaları CAST ile herhangi bir character setine dönüştürebilirsin teknik bir uyumsuzluk yoksa.
karakter setnin yanında bir de sıralama ve case dönüştürümü ileri var.
yani upper, lower, containing gibi fonksiyonların etkilendiği...
run-time da collate de vermen gerekebilir herhangi bir sahanın yanına.
IB den gelen bir eksiklikle, FB de default collate yoktur, ama eklenmesi konuşuluyor. yani senin bi sahaya character seti vermen yetmiyor, collate de vermezsen sorunlar yaşarsın yine, sadece o setten girişe izin vermek yetmiyor.
(bazı karakter setleri diğer önemli dillerin tüm karakterlerini de kapsar)
örnek vereyim, default almanca char seti verdiğin computed bir sahaya göre türkçe sıralı getirmek istiyorsun...

...
order by adi_soyadi collate PXW_TURK
Firebird Foundation Member #208
http://www.firebirdsql.org