tarih hangi güne denk geliyor
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
- Sedat GÖKÇEK
- Üye
tarih hangi güne denk geliyor
Slm,
Tarihin haftanın hangi gününe geldiğini bulmak için epeydir uğraştım ama bir çözüm bulamadım. Tabi bu çözümü delphi'de değil pascal'da yapmam gerekiyor. Vermiş olduğum link'de aylar ve yüzyıllar ile ilgili rakamları nasıl bulduklarını anlayamadım bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz.
Başlığın bu forumda olum olmayacağına karar veremedim. Yanlış yerde başlık açtımsa affınıza sığınıyorum.
Teşekkürler
http://www.turkzeka.com/zeka/dgbw.asp
Tarihin haftanın hangi gününe geldiğini bulmak için epeydir uğraştım ama bir çözüm bulamadım. Tabi bu çözümü delphi'de değil pascal'da yapmam gerekiyor. Vermiş olduğum link'de aylar ve yüzyıllar ile ilgili rakamları nasıl bulduklarını anlayamadım bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz.
Başlığın bu forumda olum olmayacağına karar veremedim. Yanlış yerde başlık açtımsa affınıza sığınıyorum.
Teşekkürler
http://www.turkzeka.com/zeka/dgbw.asp
Amerika'yı yeniden keşfetmeyelim!
- omerdurmus
- Üye
tablodaki verileri sbt olarak al.
örnek üzerinden işlemi anlatıyorum :
08-06-1985 benim doğum günüm cumartesi doğduğumu biliyorum. bakalım ne olacak?
birinci basamak toplama işlemi: (Haziran = 5, 1985in 85ini al, birde 85i 4e bölüp tam kısmını al => int(85/4)=21)
08+5+85+21 = 119
ve sonucu yediye böl
119/7=17,00
onda birler basamağı yani virgülden sonra ilk basamak yani 0ı al
1900-1999 aralığında doğduğum için 0 ekle
0+0 = 0
0. gün yok demekki ondalık kısmı yoksa birler basamağını almalıyız.yani 7.
yüzyıl payı olarak 0 ekle 7+0=7
7nin karşılığı cumartesiyi elde ettik
aynısını 09-06-1985 için tekrarlayalım ve doğruluğunu kontrol edelim
9+5+85+21=120
120/7=17,14
1+0=1 yani pazar demek ki neymiş doğru.
Önemli NOT : Eğer ondalık kısım yoksa birler basamağını almanı ben uydurdum. yani doğaçlama. sitede böyle bir uyarı yok. ama çalıştı. bu basamakları pascala çevirirsin.
örnek üzerinden işlemi anlatıyorum :
08-06-1985 benim doğum günüm cumartesi doğduğumu biliyorum. bakalım ne olacak?

birinci basamak toplama işlemi: (Haziran = 5, 1985in 85ini al, birde 85i 4e bölüp tam kısmını al => int(85/4)=21)
08+5+85+21 = 119
ve sonucu yediye böl
119/7=17,00
onda birler basamağı yani virgülden sonra ilk basamak yani 0ı al
1900-1999 aralığında doğduğum için 0 ekle
0+0 = 0
0. gün yok demekki ondalık kısmı yoksa birler basamağını almalıyız.yani 7.
yüzyıl payı olarak 0 ekle 7+0=7
7nin karşılığı cumartesiyi elde ettik
aynısını 09-06-1985 için tekrarlayalım ve doğruluğunu kontrol edelim
9+5+85+21=120
120/7=17,14
1+0=1 yani pazar demek ki neymiş doğru.
Önemli NOT : Eğer ondalık kısım yoksa birler basamağını almanı ben uydurdum. yani doğaçlama. sitede böyle bir uyarı yok. ama çalıştı. bu basamakları pascala çevirirsin.
...
- Sedat GÖKÇEK
- Üye
bu kısmı pascal'da yazmada veya formulüze etmede sorunum yok bunları yapıyorum. Belli bir günü sabit alıp işlemde yaptırabiliyorum. İstediğimi tam olarak anlatamadım sanırım.
Ben indisler kullanmadan bu işlemleri yapmak istemiştim
örneğin
1800 1899 için 2
1900 1999 için 0 katsayısı kullanılmış bunların nerden geldiğini anlayamadım
Mustafa İLOĞLU'na ait bir kitap buldum ondan da bazı katsayılar ve rakamlar verilmiş ama bu rakamların nerden geldiğini anlayamadım. İş biraz matematik bilgisine kaçıyor.
Ben indisler kullanmadan bu işlemleri yapmak istemiştim
örneğin
1800 1899 için 2
1900 1999 için 0 katsayısı kullanılmış bunların nerden geldiğini anlayamadım
Mustafa İLOĞLU'na ait bir kitap buldum ondan da bazı katsayılar ve rakamlar verilmiş ama bu rakamların nerden geldiğini anlayamadım. İş biraz matematik bilgisine kaçıyor.

Kod: Tümünü seç
DayOfWeek(Tarih)
1:Pazar
2:Pazartesi
....
7:Cumartesi
Kolay Gelsin.
Bişnev in ney çün hikâyet mîküned
Ez cüdâyîhâ şikâyet mîküned

- Sedat GÖKÇEK
- Üye
Arkadaşım teşekkür ederim. Ben bunu biliyorum ben sorunun cevabını da istemiyorum. Daha önce verdiğim linkde rakamlar ve katsayılar var bunların nereden geldiğini bilen varmı demiştim. Başlığı yanlış yere açmış olabileceğimi söyledim. Pascalda işlem yapacağım için DatOfWeek komutu işimi görmez ama SysUtils'den bu function baktım işe yararmı diye ama sonuç bulamadım ilgilinize teşekkürler.hdayi yazdı:"Tarih"in haftanın hangi günü olduğunu döner.Kod: Tümünü seç
DayOfWeek(Tarih)
1:Pazar
2:Pazartesi
....
7:Cumartesi
Kolay Gelsin.
- huseyinert
- Üye
s.a arkadaşlar
basit bir yol düşündüm forma bir timer koyup işlemi bi butona atayıp girilen tarihi bilgisayarın saati yapıp o tarihe ayarlayabiliriz ve o günü bulabiliriz.
label1.captino:=FormatDateTime('dddddd ',date);
işlem bitincede şimdiki tarihi önceden bi değişkene alıp tekrar ayarlayabiliriz bu şekilde olur ama tabiki farklı bi yöntem
kolay gelsin
basit bir yol düşündüm forma bir timer koyup işlemi bi butona atayıp girilen tarihi bilgisayarın saati yapıp o tarihe ayarlayabiliriz ve o günü bulabiliriz.
label1.captino:=FormatDateTime('dddddd ',date);
işlem bitincede şimdiki tarihi önceden bi değişkene alıp tekrar ayarlayabiliriz bu şekilde olur ama tabiki farklı bi yöntem

kolay gelsin
"Kula bela gelmez Hak yazmayınca,Hak bela yazmaz kul azmayınca..." MEVLANA
Pascal'ın ve DElphi'nin referans tarihi 31.12.1899'dur (yanlış hatırlıyor olabilirim). Tarih bilgisini tutarken hesaplarken referans tarihinden itibaren geçen gün sayısını esas alır.
Sen de kendine bir referans tarihi alıp, onun gününe 1 dersen, istenilen tarih ile refereans tarih arasındaki farkın 7 ile bölümünde kalanını bulursun mod 7 üzerine 1 eklersin sana günü döner.
dateofweek de aynı mantık ile çalışıyor.
Sen de kendine bir referans tarihi alıp, onun gününe 1 dersen, istenilen tarih ile refereans tarih arasındaki farkın 7 ile bölümünde kalanını bulursun mod 7 üzerine 1 eklersin sana günü döner.
dateofweek de aynı mantık ile çalışıyor.
Bişnev in ney çün hikâyet mîküned

-
- Kıdemli Üye
Selamlar.
Verdiğiniz linkteki formül dikkatimi çekti.IQ soruları da genelde bu şekilde bir yapı kullanılarak hazırlanıyor.Şunu ciddi olarak iddia ediyorum ki bu tarz şeyler aslında gerçek bir IQ testi OLAMAZLAR ve bence bu örnekte de olduğu gibi genel olarak saçma bir formüldür.Bakınız;
Verdiğiniz linkteki formül dikkatimi çekti.IQ soruları da genelde bu şekilde bir yapı kullanılarak hazırlanıyor.Şunu ciddi olarak iddia ediyorum ki bu tarz şeyler aslında gerçek bir IQ testi OLAMAZLAR ve bence bu örnekte de olduğu gibi genel olarak saçma bir formüldür.Bakınız;
sizce burada baz alınan değerler mantıklı mı?FORMÜL’DEKİ RAKAMLARIN AÇIKLAMASI
15 : Gün
2 : Mayıs
74 : Doğum yılının son iki rakamı
18 : 74’ün 4’e bölümündeki bölüm
7 : Sabit bölen
15,5 : Sonuç
5 : Onda birler basamağı
0 : Yüzyıl sayısı