Recep bey,rsimsek yazdı:@Terminator kardeş burada şöyle bir ariflik yapmak isterim hasbel kaderTerminator yazdı:## E.g.:
# TempDirectories = c:\temp
# or
# TempDirectories = c:\temp;d:\temp
# or
# TempDirectories = c:\temp 100000000;d:\temp 500000000;e:\temp
#
# Type: string (special format)
#
#TempDirectories =
işte ilk performans bileşenlerinden biri.
varsayılanda sistem TMP TEMP dizini kullanılır.
mesla C:\WINDOWS\TEMP dizininde sürekli random isimli dosyalar yaratılıp siliniyorsa bilin ki FB sortlamak için diski kullanıyor, bu işlem için tanımlı RAM yeterli gelmiyor. ayrıca db niz de C: diskinde ise veya aynı fiziksel diskte ise way halinize..
performans için neler yapılabilir, bu açıklamadan sonra arif olan anlar.Perfomansın ilk basamağı; işletim sistemi ile veritabanının aynı diskte olmaması, disklerin de ayrı ayrı kanallarda olması (IDE ise İşletim sistemi Birincil-Primary, VT İkincil-Secondary kanallarında). Sayfa boyu / PageSize ile ilgili daha önce de yazdığım şöyle bir tekniği de hatırlatmak isterim; işletim sistemleri de fiziksel diske ulaşırken diskten bilgileri malum bit bit yada bayt bayt okumaz. Bunun bir ölçüsü var. Windows ve Linux işletim sistemlerinde bu 512 bayt lık birimler halindedir. Dolaysıyla sizin bir bayt lık dosyanız da disk üzerinde en az 512 bayt yer kaplar (küme / cluster boyu kadar). Fakat büyük dosyalarda bu olay okuma perfomansını azaltacağından bu 512 nin katları küme / cluster olarak bir araya gelerek bir seferde okunacak birimi oluşturur. Bu da 512 den 64 K ya kadar 512 nin katları şeklinde değişir (512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16384, 32768, 65536). Küme boyu arttıkça perfomans artar, yer israfı artar. Tersi durumda da yer israfı azalır perfomans da azalır. Şimdi burada önemli olan işletim sisteminin küme yapısı ile veritabanı sayfa boyunun uyumlu / senkron olmasıdır
Eksik veya yanlışım varsa düzeltelim
olay kısmen anlattığınız gibi, ama daha komplike.
sen eğer 4K lık sayfalar kullandığın bir sistemi 512 bytelık blokları olan bir ortamda tutuyorsan yanmışın demektir. Netekim şirketteki yüzeysel linux hayranlarına bile bunu yeni açıklamak zorunda kaldım.. yani neden FB yavaş çalışıyor linuxda..
kafanda her türlü olasılığı değerlendiren senaryolar üret ve simule et.
yani aynı sisteme 512 byte yazanlar, 4k yazanlar 1 k yazanların olduğu..
ne olur sence?
biri hanyada biri konyada olan 8 adet sektörün ordan burdan devşirilip bir araya getirilip FB ye teslim edilmesi demektir bu.
512byte olan bir diskte 4k lık bir blogun hiçbir sektoru yanyana olmaz yeni bile formatlanmış olsa. birkaç saat sonra arapsaçına döner.
ayı şey tersi için de farklı sorunlar yaratır.
OS un, donanımın, derleyici ve araçların çalışma detaylarını bilmeyerek iyi bir sistem geliştirilemez. sadece kanserojen, kaotik, ucube ürünler olur.
Oracle gibi tüm sistemi sömüren rami tüketen sistemler bu tip dertleri belki daha geç yansıtır.
konuyu, zagorun açtığı diğer soru topicinde açıklamaya çalıştım.
İyi çalışmalar.