Delphi-Java Farkı ve Delphinin geleceği

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
mbt
Üye

Mesaj gönderen mbt »

mbt yazdı:Eğer .NET Framework SDK'sını yükleyebilseydiniz,
Kastım, keşke .NET'i yükleyip bir inceleseydiniz demekti. Yani ben art niyetle söylemedim. Böyle anlaşılacağını bilseydim yazmazdım. Zaten Adnan beyde sonradan yükleyip inceleme yaptığını söyledi. Lafımı geri alıyorum o zaman. Birinin kalbini kırdıydam özür dilerim.
mbt
Üye

Mesaj gönderen mbt »

Kuri_YJ yazdı:mbt!

Emeğe saygı diyorsun da bunu M$ çalarak ve taklit ederek yapıyor. Emeğe saygısız olan ben miyim M$'mı? Yoksa .net denen nanede kopyala yapıştır yapan zayıf programcılar mı?

Ayrıca verdiğim linkleri okuduysanız çalıntı teknoloji ve emek hırsızlığının kimin tarafından, insanların gözünün içine baka baka yapıldığını görecektiniz.
Yahya Kemal Fransız şiirini okuyup, ondan etkilenmeye başladığında, bazıları neden Fransız şiirini taklit ediyorsun diyorlar. O da ,Tesir denen şeyin kopya olmadığı, şahsi bir nizam, bir çeşit dersle karşılaşma olduğunu söylüyor.
Kısaca, tesir veya bir şeyi görerek ondan ilham alarak, daha iyisini yapmaya çalışmak çalmak veya emeğe saygısızlık olarak değil, bir ders olarak görmek, bir öğrenme olarak görmek ve öğrendinin daha iyisini, kendi hayal süzgecinden geçirerek, kendinden bir şeyler katarak daha güzelini yapmaya çalışmak olarak görmek lazım.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

mbt !

Ayrım yapılması gereken bir şey de bu teknolojileri kalkıp da insanlara ilk biz yaptık demeseler sana hak vereceğim. Ama utanmadan göz göre göre insanları bu şekilde yönlendiriyorlar.

Diğer konularda da elbette fikirlerimizi birbirimizle paylaşacağız ve bu sayede gelişeceğiz. Benim kızgınlığım M$'a ve orada çalışan bir sürü bilgisiz insana. Bakın bir M$ çalışanı kalkıp geri dönüşüm kutusunun bir buluş olduğu ve bunun M$'a mal etmesi demek, bu kişinin hem bilgisizliğini gösterir hem de hitap ettiği kesim (ki bu kesim Bilgisayar Mühendisliğinde okuyan ve geleceğin bilişim uzmanlarına) böyle bir şey söylemiş olmak büyük bir ayıp ve haksızlık.

Bilmem ayrımı iyi anlatabiliyor muyum ama bana kimse M$'ı savunmasın arkadaşlar.

Linux da Unix'den bir esinti, Unix'de VM'lerin ve Mainframe makinalardan esinti. Neden bunlara laf etmiyoruz, neden kimse bunlara karşı çıkmıyor. Sebebi şu, Linux veya Unix geliştirmenleri veya üreticileri ilk biz yaptık ilk biz keşfettik deyip tempra model dolaşmıyor ortada. Hindi gibi kabarıyor M$ ama içi boş. Ama ağladığımız yan ise, insanların araştırmadan deşelemeden söylenenlere kanıyor olması.

Kısa bir kaç örnek vereyim. Bizim Delphi'ye başladığımız bir dönemde çok sevdiğim ve saygı duydyğum bir programcı arkadaşım Acces diye tutturmuştu. Access böyle şöyle diyerek girişti projelere. Ben ona gel yapma yanarsın batarsın filan dedim. Çünkü tanıtımlarda filan Access'de her şey şakır şakır oluyordu. O da ona kandı. Bir belediye projesine başladılar. Aradan iki sene geçti ve dediler ki yok arkadaş bu iş Access'i aşar.

Öyle birkaç basit birşeyler yapacaksan M$'ın toollarını kullan eyvallah. Ama ciddi anlamda bir takım projelere girişiyorsan işin iş.

Her neyse, arkadaşların (forumdaki beni tanıyan arkadaşlarımın) belirttiklerinin kendi iyi niyetleri ile olduğunu belirtmek isterim. Sadece bu konuda biraz okumuş yaşamışlığımız var az buçuk biliyoruz birşeyler ama her şeyi biliyorum havası da burada oluşmasın kimsenin aklında. Elbette bilmediklerimiz ve öğrenemediklerimiz var amaaa bildiklerimiz konusunda da sonuna kadar bildiklerimiz savunuruz.

İnsanların aldatılmasını hiç az edemiyorum o kadar.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Yurdum cedayı yazdı:tempra model
Allah iyiliğini versin, 10 dakkikadır gülüyorum karnım ağrıyor gülmekten :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
Opt2000
Üye

Mesaj gönderen Opt2000 »

Herkese selam,

Konu başlığını biraz saptırmışız, ama olsun. Konu biraz .NET ve MS'e kaymış :)

Delphi - Java kıyaslaması yapmak aslında pek de anlamlı değil. Çünkü Java'nın hedefi platform bağımsızlığı iken, Delphi'nin platform bağımlı, ama yüksek performanslı native Exe (Zaten bir çok kişinin Delphi'yi basit bir veri tabanı programlama dili olarak bilmesine uyuz oluyorum). Delphi'nin son sürümlerinde .NET'e kayması da bence pek bir anlam ifade etmiyor. Sonuçta .NET kütüphanesi kullanıyorsun, o zaman istersen C'de yaz istersen VB'de. Ben açıkçası Delphi'yi iyi bilen birisinin, VB'de herhangi bir problem yaşayacağına inanmıyorum (Bu durum C, C++ için geçerli değil). İş böyle iken eğer .NET kullanacaksam, buna sonradan yamanan bir Borland ürünü değil, .NET'in üreticisi olan MS ürünü kullanırım. (Bu arada son 3 aydır Visual C ile program yazıyorum. Hani her Delphi kullanıcısının gıpta ile baktığı o inanılmaz hızlı açılan VS IDE'si varya, inanın bana hiç de iyi bir IDE değil. Bir IDE'nin tek özelliği hızlı açılması olmamalı:) )

Eğer platform bağımsızlık diye düşünüyorsak, elimizdeki tek seçenek Java. Bunu kabul etmek gerekiyor. Çünkü Mono'yu saymazsak - ki MS ona resmi destek vermiyor bildiğim kadarıyla - .NET'in platform bağımsız olduğunu iddia etmek çok zor. .NET sadece, MS'in işletim sistemini, kötü programcılardan korumak için getirdiği bir sistem olarak görünüyor (İşletim sistemi çökmeleri ve özellikle bellek kayıplarını önlemek amacıyla). Ama kabul etmemiz gereken bir nokta daha var. Basit bir örnek vermek gerekirse, dinamik menülere sahip bir web sitesi yapacaksanız, .NET kadar hızlı üretim yapabileceğiniz başka bir programlama dili var mı bilmiyorum. Sonuçta .NET ticari bir ürün ve amacı da daha hızlı ve güvenli kod yazdırmak. Ve bunu da aslında gayet iyi bir şekilde yapabiliyor, tabii MS'in "tavsiye ettiği" sınırlar içinde kalırsanız. Ama burada da bir esneklik sunuyorlar. Eğer C++ ile kodlarsanız, Managed kod ile Unmanaged kodu karıştırabiliyorsunuz (Çok özel durumlar dışında bir işe yarar özellik olduğunu düşünmüyorum).

Java ise çok daha profesyonel hareket ediyor. Elbette pazarlama stratejileri .NET kadar iyi değil (Bu konuda MS'in eline kimse su dökemez, Ali Atıf Bir bile :) ) ama Java'nın tavrı daha çok, "ben kendimi yaptığım işle tanıtırım" der gibi. Ve eğer forumda geçen linklerde gösterildiği gibi %70 küsür oranında üniversiteler tarafından kullanıyorsa (ki ben bunun doğru olduğuna - kişisel gözlemlerimi de referans alarak - inanıyorum) o zaman gelecekte Java'nın "malı götüreceğini" söylemek için dahi olmaya gerek yok.

Peki bizim açımızdan durum nedir? Bence neredeyse hiçbir değişiklik yok. Çünkü eğer ileri seviyede Delphi ve OOP biliyorsak zaten .NET veya Java öğrenmek yıllarımızı almayacak. Elbette dilin incelikleri kısmında sıkıntılar yaşayacağız, ama bu bizim ticari programlar üretirken bile giderebileceğimiz sıkıntılar olacak (Bunu gene kişisel gözlemlerime dayanarak söylüyorum. Delphi - C++ ilişkisi üstelik) Ha .NET veya Java ile sınırlarımız olacak mı? Olacak, ama bu dilleri kullanarak yazdığımız programlar da, sandalyeye yaslanıp "Ulan gerçekten iyi oldu be" diyeceğimiz programlar olmayacak. En fazla "Ulan iyi para getirdi be" diyeceğiz :) Bunu çok kesin bir biçimde iddia edebilirim, çünkü aslen C++ kodlamasını sevmeme rağmen, daha çok ticari sebeplerden dolayı (hızlı compile etmesi ve component desteği) Delphi kullanıyorum.

Bu arada size çok can sıkcı bir konudan daha bahsedeyim, özellikle MS'e "gıcık" olan arkadaşları hepten sinir edecek bir konu. Biliyorsunuz, MS'in işletim sistemlerinde, aslen iddialı olduğu konu multimedia uygulamaları (Özellikle oyunlar) Bugüne kadar MS bu konuda da DirectX gibi iğrenç bir arabirimle - ki tek avantajı sunduğu matematik fonksiyonları - piyasaya hakim olmaya çalışıyordu, ama OpenGL karşısında pek de başarılı olduğu söylenemezdi. Windows Vista ile bu değişecek. Çünkü Windows Vista'da, XP'de işlemci ile yapılan ekrana bastırma işlemleri, artık DirectX ile yapılacak. Bu da OpenGL'in çalışırken ara bir çevirici kullanması anlamına geliyor. Şimdiki tahminler, OpenGL arabirimli programların, en az %20-40 arasında performans kaybına uğrayacağı şeklinde. Bu arada tahmin edebileceğiniz gibi managed kod kullanarak DirectX uygulaması geliştirmek çok kolay. (Tabii gerçek bir oyunda yeterli performans verir mi bilmiyorum). Elbette bunun üstüne piyasadaki büyük oyun firmaları, DirectX'e dolayısıyla MS'in işletim sistemlerine daha fazla destek verecekler. Tekelleşme için ne kadar da güzel bir yöntem değil mi?

Neyse, lafı fazla dolandırdım, ama kısaca söylemek gerekirse: Para kazanmak için .NET (sadece web uygulamalarında) mantıklı, ama gerçek bir program yazmak için bence ne .NET, ne de Java. Native kod üretebilen ve OOP destekleyen bir dil (Delphi veya C++ gibi) Ve son olarak kişisel tavsiyem, eğer Delphi'den şüphe duyuyorsanız ve başka bir dile geçmek istiyorsanız, Java daha güvenilir (Kuri_YJ'nin verdiği sadece Access örneği sanırım yeterli). Özellikle geleceğin mühendislerini yetiştiren üniversiteler Java'nın elindeyken.

Herkese kolay gelsin,

Bahadır Alkaç
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selam Opt2000,

Eh doğru söze ne denir. Aklın yolu bir.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

java ve .net bizim tek alternatifimiz değil.
pyhton da platform bağımsız bir dil. :wink:
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/