Delphi-Java Farkı ve Delphinin geleceği

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
kissoid
Üye
İletişim:

korkacak ne varkiiii

Mesaj gönderen kissoid »

javanın gücü platform bağımsızlığından ve ağ ve internet programlamaya mükemmel uyum sağlamasından ha bi de... insanların microsoft düşmanlığından geliyor. Java ile desktop uygulaması geliştirmek çok saçma olur bence. çünkü bu konuda çok yavaş. lakin internet ve intrantte gerek appletleri, gerek jsp si, gerekse servletleri mükemmel iş görüyor. ve bu alanda çok hızlı. delphi ise desktop uygulamalarında mükemmel ve imdide .Net e verdiği destek sayesinde çok daha güçlenmeye başladı. Microsoft ile birlikte daha da güçleniyor.

Delphisiz bir dünya düşünemiyorum.
Onun gönlümdeki yeri her zaman farklıdır.
Kullanıcı avatarı
AReS
Üye

Merhaba

Mesaj gönderen AReS »

Arkadaşlar tamam delphi nin omru bitene kadar uzun bir zaman geçer hocalarımın dediği gibi bir sistem ortadan kalkana kadar arkada bıraktıgı artıklar nedeniyle (Kurulu sistemler) uzun bir zaman yaşıyor ama şuda bir gerçek oldu gibi geliyor. Microsoft un eline aldıgı kuruyor.Microsoft Borland a da el attı yazılmcılar Mİcrosoft a geçti felan. Daha onceleri Windows a rakip OS.X ler vardı microsoft OS.X leri aldı eline piyada oyle bir hale getirdi ki isminden bile soz edilmez hale geldi sebebi ne . Ben soyleyim Microsoft un Tekelcilik mantıgı bi arkadaşımın soylediği gibi Bill bu işi biliyo ticaret mantıgı adamda super aldıgı diğer yazılımları ve yazılım geliştiricileri işletim sistemleri eline alıp yavaşca oldurup piyasada namını oldurmek bu gidişle delphi de o hale gelecek gibi geliyo.
Yanlış bir şeyler soylediysem kusura bakmayın kolay gelsin .
Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Fatih! »

c# a geçmeyin onun yaptıklarını delphi2005 te yapıyor.
sonra demedi demeyin :)
mcihad
Üye

Mesaj gönderen mcihad »

NetZero yazdı: Ayrica adam gibi bir ide ye hala sahip olamamasida adami notepad programciligina (tesbihte hata olmaz derler.) kanalize ediyor..Bu da adamin hem yazip hemde o anda kafada derlemesiyle hemen hemen ayni sey..
Eclipse, Netbeans, Sun Java Studio Creator Bunlar ide değil mi kardeş
Bana sorarsan eclipse ideler arasında en hatırı sayılır olanlardan ve java ile yazılmışltır kendisi.
Hele o kod önerme olayı yok mu hasta oluyorum
mcihad
Üye

Re: korkacak ne varkiiii

Mesaj gönderen mcihad »

kissoid yazdı: Java ile desktop uygulaması geliştirmek çok saçma olur bence. çünkü bu konuda çok yavaş.
O eskidendi kardeş
SWT gayet hızlı
En iyi örnek eclipse

Hatta swing bile yeterince hızlı bence
t-hex
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen t-hex »

SWT hızlı ama tek başına swing kadar esnek değil, o yüzden JFace ile birlikte mükemmel oluyorlar. Tek sorun JFace'i SWT'yi yaptıkları gibi ayrıca dağıtmıyorlar. Eclipse'in içinden ayıklaman lazım.

Swing süper bir framework ama görsellik bakımından yeterli değil. Bir de hız mevzusu projenin ihtiyaçlarına göre değişir. Swing yeteri kadar hızlı olsaydı SWT'nin yazılmasına gerek kalmazdı...

Eclipse'in Quick Fix özelliğinin yanında Refactoring özelliklerinin de muhteşem olduğunu söylemezsek haksızlık etmiş oluruz :) Bence Eclipse'in tek dezavantajı designer'ın olmaması. Visual Editor plugini var ama daha emekliyor. Netbeans bu noktada - Matisse ile - farkı koyar. Yine de eclipse derim.
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Hız konusuna ve Javayla neler yapılabileceğine bir örnek...
Quake 2 Motoru Java'ya Port Edildi!

id Software'in yazdığı ve GPL lisansı ile dağıttığı Quake 2 motoru Java'ya port edildi. Yeni motoru herhangi bir sırf yapmak için yapılmış projeden ayıran şey performansının C ile yazılmış orjinal motorun performansını yakalayıp hatta geçebilmiş olması. Henüz 1.0 versiyonu çıkmamış olmasına rağmen şimdiden C hızında çalışan bir oyun motorunun üretilebilmiş olması Java'nın akıllardaki imajına uymasa da akla ilginç fikirler getirmiyor değil.
Örneğin Java için DirectX veya SDL gibi gelişmiş ve performanslı kütüphanelerin yazılması özgür yazılım platformlarında oyun sayısının az olması sorununa bir çare olabilir. En azından artık Java ile özgür yazılım geliştiren programcılar yeni oyun projelerine başlayabilirler. Bakalım ilerde bu oyun motorunu kullanacak kaç yeni özgür oyun çıkacak.
http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3560
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Quake2 motorunun Delphi'ye port edilmiş hali de mevcut:

http://sourceforge.net/projects/quake2delphi
Kullanıcı avatarı
bluekid
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen bluekid »

C ile yazılmış orjinal motorun performansını yakalayıp hatta geçebilmiş olması
aman Allahım bunlarıdamı görecektim!!
C java tarafınadn madara edilmiş....
VM üzerinde çalışan bir şey nasıl makina koduna çevrilmiş kodadan daha hızlı olabilir ? diyede merak ettim. Allahtan arkadaş link vermişti
linkte
benchmark linkinda javanin c den hizli oldugunu yazan, veya daha cok hizli olduklarini soyleyen bir yazi veya deger gormedim ben? yanlis yere mi bakiyorum?
...
tamam java guzel bir dil, herseyi java yapiyor, oop, vs.. ama su katmamak da lazim. javanin, c, hatta c++ kodundan daha hizli calistigina gercekten inanan varsa diyecek birsey bulamiyorum. alper akcan.
yorumuyla içim ferahladı ve merakım arttı
asıl linke de baktım

http://www.bytonic.de/html/benchmarks.html
The fps values are not an absolute performance comparison Java vs C. But they show that at least 60% of C performance are achievable with Java.
MuKaN®
Üye

Mesaj gönderen MuKaN® »

Valla kesin bilmiyorum ama geçenlerde okuduğum bir makalede programlama dillerinde Visual Basic ve Javanın lider olduğu yazıyordu.Makaleye göre dünyada 2.5 milyonun üstünde VB programcısı var ve bunu Java takip ediyor.Ondan sonra C/C++ geliyor.Delphi ise bu kategoride Fortran vs. gibi dillerler birlikte kıyaslanıyor.Tabiki bu Delphi'nin iş yapmadığı anlamına gelmez.Makelede ayrıca Delphi yeni teknolojilere uyum sağlamazsa sonu gelebilir yazıyordu.(.NET kasdediliyor)Ama Delphi buna uyum sağladı.Tutarmı tutmazmı bilemem.Java çok geniş bir kullanım alanına sahip olduğundan elbette Delphi ile kıyaslanamaz.Ama bazı arkadaşlarında belirttiği gibi teknoloji çok hızlı ilerliyor.Şahsi görüşüm geleceğin teknolojisi .NET dilleri(Özellikle C#) ve XML'dir arkadaşlar.NET teknolojisi herşeyi altüst etti.Artık kimse Delphi ile VB.NET i kıyaslamaz.Çünkü Delphi'nin VB'den iyi olduğu gerçeği .NET ile değişti kanaatindeyim.Dil olarak C# hem java hemde C++ ın güçlü yönlerini barındırdığından bence şuan öğrenilmesi gereken bir dil.Bazı arkadaşlar her yeni bir dil çıktığında illaki onu öğrenmek mi lazım gibi gereksiz cümleler yazmışlar.Peki o zaman o arkadaşlar neden Pascal da değilde Delphi de program yazıyorlar.Elbetteki yeni bir dil meydana çıkarsa ve bu dil olmazsa olmaz haline gelirse ve ben bu işten ekmek yiyeceğim deniliyorsa öğrenilecek.Bugun kimse .NET i inkar edemiyor.Neden?Çünkü ister istemez popüler bir hal aldı.Benim şahsi görüşlerim bunlar.Herkesinkinede saygım var.Tşkkrler
Şeytan Bunun Neresinde?
Kullanıcı avatarı
MakPRO
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen MakPRO »

Arkadaşlar bildiğinizin en iyisini biliyorsanız her zaman iş yaparsınız. Delphi de yapmak isteyipte yapamadığınız veya hayır bu delphide olmaz yapamassınız dediğiniz kaç şey var bunu bir sorun önce kendinize ? sonrada ne kadar sağlam bir dala tutunup iş yaptığınızı görür rahatlarsınız. Delphide programcılığa dair hemen hemen herşeyi yapabilirsiniz . iyi çalışmalar
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

MuKaN® yazdı:Valla kesin bilmiyorum ama geçenlerde okuduğum bir makalede programlama dillerinde Visual Basic ve Javanın lider olduğu yazıyordu.Makaleye göre dünyada 2.5 milyonun üstünde VB programcısı var ve bunu Java takip ediyor.Ondan sonra C/C++ geliyor.Delphi ise bu kategoride Fortran vs. gibi dillerler birlikte kıyaslanıyor........
Daha önce de vermiştim bu linki. Bu topic e de vermek hoş olur kanaatindeyim. Aşağıdaki link sürekli güncelleniyor.

http://www.tiobe.com/index.htm?tiobe_index
mbt
Üye

Mesaj gönderen mbt »

MuKaN® yazdı:.NET teknolojisi herşeyi altüst etti.Artık kimse Delphi ile VB.NET i kıyaslamaz.Çünkü Delphi'nin VB'den iyi olduğu gerçeği .NET ile değişti kanaatindeyim.Dil olarak C# hem java hemde C++ ın güçlü yönlerini barındırdığından bence şuan öğrenilmesi gereken bir dil.Bazı arkadaşlar her yeni bir dil çıktığında illaki onu öğrenmek mi lazım gibi gereksiz cümleler yazmışlar.Peki o zaman o arkadaşlar neden Pascal da değilde Delphi de program yazıyorlar.Elbetteki yeni bir dil meydana çıkarsa ve bu dil olmazsa olmaz haline gelirse ve ben bu işten ekmek yiyeceğim deniliyorsa öğrenilecek.Bugun kimse .NET i inkar edemiyor.Neden?Çünkü ister istemez popüler bir hal aldı.Benim şahsi görüşlerim bunlar.Herkesinkinede saygım var.Tşkkrler
Piyasada bir yanlış kaygı var başını almış gidiyor valla. Delphi.NET'i duydunuz mu ? Delphi.NET ile VB.NET'i hatta C# kıyaslarsan Delphi daha üstün bana göre. Çünkü hem native(win32) hem de managed(.net) kod üretebiliyor. Var mı onlarda ? .NET'in çıkmasıyla büyük bir balon ve gövde gösterisiyle VB.NET,C# öne çıktı. Çünkü .NET platformunda rakibi yoktu.(Durum şimdi değişti) rakipleri arttıkça o dilleri kullananlarda da değişim gözlenir.

.NET managed yapılı bir platformdur. Yani burada dillerin ara koda çevrilip üstünlüğünden bahsedemezsin. Çünkü hepsinin hız ve performansları aynı. Dilin sunduğu imkanlar(sentaks açıdan) ve IDE'ler ön plana çıkıyor bu platformda. Bir Delphi programcısı bir o kadar zaman harcıyarak c# veya vb.net öğrenene kadar zaten .net'e karşılığı Delphi.net var. Yani çok saçma vb.net, c# üstündür demek. Managed yapılı platformların karakteristik özelliği öyledir. Çünkü bu platformlarda çalışacak tüm diller .net framework çatısındaki sınıf kütüphanelerine bağlıdır. Aynı kütüphaneyi kullanan bu dillerde nerede üstünlük kıyaslayacaksınız ? Dediğim gibi olsa olsa dil özellikleri ve IDE bazlı kıyaslanır. Mesela Delphi'nin yol haritasına bakacak olursanız 2006 ortalarında çıkacak HigherLand kod adlı sürümünde c#'ta olan tüm dil özelliklerinin hemene hemen aynılarının Delphi'ye kazandırıldığını göreceksiniz. Mesela:

generic types,
partial classes
nullable types

gibi.

8-10 aya kadar birçok Delphi programcısı, VB.NET,C#'ta Compact Framework desteği var. Cep telefonlarına da program geliştiriliyor. Delphi.NET'te bu yok gibi laflarla bazı galeyanlara kurban olarak diğer cf desteği olan .net dillerine geçtiler. Çok değil 8-10 ay sonra Borland'da CF desteği getirdi Delphi.NET'e. Sonuçta ne oldu. Bir anlık galeyan, heves yeni bir maceraya sürükledi bazılarını. (dil öğrenme babında. Zamana yazık!)
Lütfen piyasadaki lakırdılarda sizde o an bir hevese kapılıpta bir o kadar emek verdiğiniz bir dili bir çırpıda değiştirmeyin. Bunlar diyalektiktir. Bunlar rakip firma stratejileridir ve bunlar bazılarının bilgi eksikliğinden o an için bir hevesle -araştırmadan- söylediği sözlerdir.
En son mbt tarafından 09 Ara 2005 09:19 tarihinde düzenlendi, toplamda 4 kere düzenlendi.
mbt
Üye

Mesaj gönderen mbt »

Sourceforge'ye bakacak olursanız en çok açık yazılım geliştirilen diller
Java
C
C++
..
..
diye devam ettiğini göreceksiniz. Java ve C gibi diller açık kod dünyasının dilleri olduğundan - paralı olmadıklarından- tabi ki açık kod dünyası çokça kullanacak ve açık kod dünyasındaki insanlarla paylaşacaktır. Çünkü bu diller parasız, kullanımı serbest diller; Delphi gibi bir ticari dilin sourceforge'de fazla proje geliştirilmediğinin sebebini buna bağlayabilirim.
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Tek sebep bu değil gibi geliyor. Tamam Open Source dil olması mutlaka önemli ama Lazarus ta niye geliştirmiyorlar...

Bu diller (Java / C/C++) çok güçlü diller olduğundan ve çok çeşitli projeler geliştirilebildiğinden hatta mesela Java geliştiricilerinden bile proje hakkında yardım alabilmeleri de etkili değil mi? Platform Free olayına hiç değinmiyorum..

Ama bazı arkadaşların dedikleri gibi Delphi Türkiye de Türk programcılarını ve son kullanıcıları bir müddet daha götürür. ( Ama 3 yıl amma 13 yıl) .
Dilimde tüğ bitti "Masa üstü Ticari Paket Program" demekten. Bu tabir Türk işi yani tam bize göre. Çünkü biz hala Win kullanıyoruz. "Yuh be ne alaka " diyosunuz. Şu alaka ;
Win de herşey elimizin altında, sadece bizim (son kullanıcılar olarak söylüyorum) bilmemiz ve görmemiz gerekenler sunuluyor. Hemde kolayca. Armut piş ağzıma düşlerle büyüdük. Win 3.1 den buyana bu iş böyle. Ha durum böyle olunca Dar düşünme ve hazıra konma gibi huylar edindik PC kullanıcıları olarak. Dolayısıyla bu bizim bir Ticari programdan isteklerimizi de etkiledi. İşte bu nedenle "Masa üstü Ticari Paket Program" Dolayısıyla DELPHİ Türkiyede Number One olmaya devam eder.

Etsin tabiki ben Delphi düşmanı değilim. Delphiden Ekmek yiyen birisiyim.
Gene yanlış anlamalar olacak ama olsun. Sorun değil. Hep dediğim gibi Delphiyle bir alıp veremediğim yok ama DÜNYA daki durumu da görmek, kabul etmek ve görmezden gelmemek gerekir diyorum. Benim tek dediğim bu... Platformlar kayıyor...

Kolay gelsin..