Örnek Program client/server firebird

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
dervis
Üye

Örnek Program client/server firebird

Mesaj gönderen dervis »

Arkadaşlar yeni başlayanlar ve cevaplayan olursa benimde problemim halolsun diye herkes için çok basit bir prg yazdım client /server olarak (ama dörtbaşı mağmur bir örnek değil bunuda hatırlatmak isterim)

Aşağıda linkte ki deneme dosyasını C ye açıp lale.fdb yi kafanıza göre düzenleyebilirsiniz bu dosya lokal ağda problemsiz olarak çalışıyo ancak wan ağda internette client makinanın prg sinde ibevint ın stringlerini sildiğiniz zaman çalışıyo(tek taraflı mesaj gönderebiliyo) bunu bende anlamış değilim :oops: yani sadece ana makinadan yapılan işlemler client prg nin post eventını tetikliyo ama tam tersi olsun istiyosanız bu sefer ana prg nin ibeventındaki string değerlerini silmeniz gerekiyo bunuda bana açıklıyacak veya hem clientten yapılan değişiklikte serverda mesaj hem server da yapılacak değişiklikte clientte mesaj atabilen bi programı yapan, yada bizim nerde hata yaptığımızı söyleyecek arkadaş varsa bana ulaşır yada burada paylaşırsa sevinirim.....(bizim halen menderes kardeşle denemelerimiz devam ediyor burdan onada selam ve teşekkür :D )

:arrow:http://www.oemtek.com/deneme.rar

en son deneme

:arrow:http://www.oemtek.com/deneme01.rar

:!: NOT: uzman arkadaşlar bu konuda nerde hata yaptığımızı da söylerlerse çok seviniriz......(D7 firebird 1.5 kullanıyoruz iki makinada da firewall yok 3050.port açık)
En son dervis tarafından 25 Ara 2005 11:10 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
İlim bir nokta idi, onu cahiller çoğalttı......(fen,matematik,kimya,vb...)

Cahilin bilmediğini inkar etmesi adettendir....
elektroumut
Üye

Mesaj gönderen elektroumut »

http://rapidshare.de/files/8125144/111.JPG.html

hata mesajını yukarıda ki resimde görebilirsiniz.
firebird server in de seçili local inde seçiliolduğunu göreceksiniz.
Yanlış olan yada yapılmayan şey nedir , anlayamadım.
Kullanıcı avatarı
ofenX
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ofenX »

Merhaba,
Verilen mesaj dosyanın varolduğunu söylüyor. Var olan bir dosya ibexpertte görünmüyorsa. Onu register ile ibexperte almanız lazım. Database menüsünden Register database seçeneği var.
Ayrıca Sql Dialect i firebird 1.5 te daima 3 kullanın.
Character set te türkçe için WIN1254 kullanın.

Kolay gelsin.
elektroumut
Üye

önce register etttim.sonra create etmeyi denedim yine aynı mesajı verdim.
register ederken
database alias : C:\deneme\LALE.FDB
path to ISC4.gdb : C:\deneme\LALE.FDB
yaptım.Ve create ederken Local seçtim.firebird server çalışıyor.
charset : win1254
SQL Dialect : Dialect 3
kafayı yicem nerde yanlışlık yapıyorum?
bu dosyayı c de açamaktan başlayarak kısaca neler yaptığını anlatırmısın?
ben nerde yanlışlık yapıyorum görmem için.
Kullanıcı avatarı
ofenX
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ofenX »

Merhaba,
O varolan dosyayı artık create etmeyeceksiniz. Register ettikten sonra. Connect database yapacaksınız. Veya çift tıklıyorsunuz connect oluyor.
Bir kaç ay sonra bu söylediklerinize güleceksiniz. Ben böyle yapıyordum diye
:)
Kolay gelsin.
elektroumut
Üye

denemeyi açtığımda ilk yaptığım şey oydu aslında. :D
lale adlı fdb dosyasını register ettiğimde c:\deneme\lale.fdb is not a valid database hatası veriyor.Kendim bir fdb dosyası oluşturabiliyorum, bir problem olmuyor.Bir türlü anlıyamadım gitti.
Yanıtların için yine de çok teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
ofenX
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ofenX »

elektroumut yazdı:denemeyi açtığımda ilk yaptığım şey oydu aslında. :D
Kusura bakma. Ibexperti ilk defa kullandığını zannettim.
elektroumut yazdı:lale adlı fdb dosyasını register ettiğimde c:\deneme\lale.fdb is not a valid database hatası veriyor.
bu mesaj geçerli bir bir veritabanı olmadığını söylüyor. Dosyayı indirirken bir problem olabilir. Ben aynı yerden indirip açtım. Register problemi yaşamadım. Veriler normal okunuyordu.
Ben ibexpertin ücretsiz sürümünü kullanıyorum.
Dosyayı isterseniz bir daha indirip deneyin.

Kolay gelsin.
buse
Üye

Mesaj gönderen buse »

Ewet durum anlaşıldı. Sen database register değil create etmeye çalışıyorsun. O da doğal olarak bu isimde dosya var diyor. Sadece register et ve charset ve dialect ayarlarını yap. Kolay gelsin.
elektroumut
Üye

aslında ilk defa kullanıyorum.sen kusura bakma.
ama kendim bir fdb dosyası oluşturup table ve fields ler oluşturmayı başardım.bunu yaparken dediğiniz ayarlardan başka bir şey yapmadım.ve başarılı oldu.ama lale.fdb dosayasını tekrar tekrar indirdim , yine de ibexpert ile açabilmiş değilim.
ben yaptığım bir uygulama ile database dosyasına Local Network deki bir kaç kullanıcının aynı anda güvenli bir şekilde kayıt yapmasını sağlamak istiyordum.bu örneği incelemem iyi olurdu.
ADO ve Access dosyası ile local network te bunu yaptım ama güvenli değildi.örnek dosyayı çalıştıramadığıma göre kendim deneyerek bunu öğrenmek zorundayım.
Ben şunu sorabilirmiyim o zaman.
bir fdb dosyası ve içinde table ve fields lar oluştururak ekrana getirdim.
bir de dbnavigator ekledim forma.
run dediğimde çalışıyor.ama dbnavigator un tuşları aktif olmuyor.
Aktif olması için başka ne yapmam lazım.(dbnavigator de datasource seçili :D )
Önce kendi bilgisayarımda fdb dosyasına kayıt eklemeyi yaptıktan sonra local network te yapmayı deneyeceğim.
Kullanıcı avatarı
ofenX
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ofenX »

Merhaba,
Şu an firebird için tavsiye edilen interbase sekmesinden
ibdatabase,ibtransaction,ibdataset kullanmanız.
ayrıca data acces sekmesinden datasource kullanılıyor.

Data control sekmesinden dbnavigator kullanmışsınız. Eğer dbgridi kullanırsanız dbnavigatora gerek kalmadan. aşağı ok tuşuna basarsanız otomatik olarak kayıt ekleme pozisyonuna geçer. Db gridin en başında * işareti yeni bir kayıt olduğunu belirtir.

Şimdi sizin sorunuza gelelim. yukarıdaki componentleri uygun şekilde tanıtmışsanız ve veri girişi için dbedit veya dbgrid i forma eklemişseniz. tek eksiğiniz. ibdataset, ibquery veya ibtable ın active propertisini true yapmanız.
Bir de delphiturkiye.com adresinin veritabanı bölümünden ibx e giriş makalesi var onu da bir okuyun.

Bu şekilde bir kurcalayın. Kolay gelsin.
elektroumut
Üye

Tamam.Allah razı olsun , Çok saol.
dbnavigator da çalışıyor şimdi.
uygulamayı alıştırdığımda veri girişi yapıyorum ancak uygulamayı kapatıp tekrar başlattığımda kaydettiğim bilgiler ekrana gelmiyor , uygulama boş geliyor. :shock:
Biraz kurcalayalım bakalım. :D
Kullanıcı avatarı
ofenX
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ofenX »

Merhaba,
Eğer ibdateset kullanıyorsanız. ibdataseti seçtikten sonra sağ tıklayıp dataset editor ü seçmeniz. ve oradaki generate sql butonuna basmanız lazım.
Bu işlemi yapmışmıydınız.
Kolay gelsin.
elektroumut
Üye

ewet yapmıştım.key fields in ve update fields in altındaki bileşenleri dataset default tuşuna basarak seçmiş ve daha sonra generate SQL tuşuna basmıştım.Ayrıca transaction editor de değişik seçenekleri de denemiştim.Sonuç değişmemişti. :roll:
Kullanıcı avatarı
ofenX
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ofenX »

Veri girişi için hangi bileşeni kullanıyorsunuz. Dbedit veya dbgrid mi?
Ben örnek olsun diye dbgrid kullanarak yaptım. Normal kayıt yapıyordu.

vt ye kaydetmesi için

Kod: Tümünü seç

ibtransaction1.commitretaining; 
komutu da kullanılıyor. Ama ben denemede kullanmamıştım.

Ben transactionun üzerine gelip sağ tıklayıp Transaction Editorden Read Committed yapılması öneriliyor.
elektroumut
Üye

dbgrid kullanıyordum.Şimdi dbedit de denedim olmadı.
ibexpert ile fdb dosyasını açıp veriyi burdan manual eklersem eklenen veriler uygulamada ekrana yansıyor ve kalıcı oluyor.
Ama uygulamayı çalıştırıp ekleme yaparsam uygulamayı tekrar başlattığımda veriler kayboluyor. Dediğiniz ayarların hepsini kontrol ettim.