S.a
Arkadaşlar Şu an XML desteği ile çalışan bir sistemimiz var ve bu sistemi online hale getirmek istiyoruz.300 üzerinde kurumda ve 1500 civarında kullanıcı mesai saatleri içerisinde tek bir serverde işlem yapacak. Ben bu 300 kullanıcıyı 3 server e bolmeyi ve her servere de bölgedeki yogunluga göre kullanıcıların girmesini ayarlamayı düşündüm. Ama bu şekilde bir sistem de aynı anda 100 e yakın sorgu da gelebilir sistemin internet üzerinden sorunsuz çalışabilmesi için nasıl bir alt yapı hazırlamamız uygun olur bu konuda yardımcı olabilrmisiniz?
Yardımlarınız için teşekkürler.
İyi Çalışmalar....
ms-sql servere 1000 üzeri kullanıcı baglanırsa ?
a.s.
bence tek server'da olur gibi. 3 tane server krup bunları senkronize etmek vs. ölüm. Bence bunu tek serverda yapacak bir çözüm bulmak en güzeli.
SQL Server kaldırabilir mi bunu? Bir fikrim yok. Birkaç firmada bu şekilde online (asp) kullanıldığını biliyorum ama yoğunlukları hakkında bir fikrim yok.
Ayrıca lisans maliyetlerini de düşünmeniz lazım. Ciddi bir miktar ödemeniz lazım. php+Firebird diyesim geliyor
Kolay gelsin.
bence tek server'da olur gibi. 3 tane server krup bunları senkronize etmek vs. ölüm. Bence bunu tek serverda yapacak bir çözüm bulmak en güzeli.
SQL Server kaldırabilir mi bunu? Bir fikrim yok. Birkaç firmada bu şekilde online (asp) kullanıldığını biliyorum ama yoğunlukları hakkında bir fikrim yok.
Ayrıca lisans maliyetlerini de düşünmeniz lazım. Ciddi bir miktar ödemeniz lazım. php+Firebird diyesim geliyor

Kolay gelsin.
-
- Kıdemli Üye
Mustafa hocamın dediği gibi 3 tane sunucu bulunduğunda verileri eş zamanlı hale getirmek nerede ise imkansız.Fakat anladığım kadarı ile verileri siz giriyorsunuz diğer kullanıcılar ise sadece okuyor(Daha önce xml ile çalışmanızdan böyle bir sonuç çıkardım).Böyle bir durumda birden fazla sunucu kullanımı düşünülebilinir.
Asp ve MS Sql Server ile böyle bir sistem kurduğunuzda bir-kaç bin kullancıda bir sorun olacağını zannetmiyorum.Ancak bunu asp de yapmanız ve bağlantı nesnelerini işiniz bittiğinde yok etmeniz gerekiyor.
Eğer delphi ile böyle bir şey yapmak isterseniz sorun olabilir.Çünkü Ado sürekli canlı bir bağlantı tutuyor ve kullanılmasa dahi açık olduğu müddetçe sunucuyu meşgul ediyor.
Asp ve MS Sql Server ile böyle bir sistem kurduğunuzda bir-kaç bin kullancıda bir sorun olacağını zannetmiyorum.Ancak bunu asp de yapmanız ve bağlantı nesnelerini işiniz bittiğinde yok etmeniz gerekiyor.
Eğer delphi ile böyle bir şey yapmak isterseniz sorun olabilir.Çünkü Ado sürekli canlı bir bağlantı tutuyor ve kullanılmasa dahi açık olduğu müddetçe sunucuyu meşgul ediyor.
Evet bu kadar fazla clientın direk bağlantı kurmasına ne server dayanır nede bağlantı. Client/server mimari zaten bu kadar ölçeklenebilir bir yapı değil. Onun için 3 katmanlı bir mimariyi tercih etmek gerekir diye düşünüyorum. Olayı asp/php ile web üzerinden halledilirse zaten doğal olarka 3 katmanlı olmuş olur. Veya webservislerle bir yapı kurabilirsin
Xml desteği derken neyi kastediyorsunuz?
Xml desteği derken neyi kastediyorsunuz?
merhaba ,
Eğer arada ASP PHP gibi bir katman olacaksa , Tek bir web kullanıcısı MS-SQL ye erişm sağlayacağından lisans maliyetiniz artmayacaktır.
Eğer arada ASP PHP gibi bir katman olacaksa , Tek bir web kullanıcısı MS-SQL ye erişm sağlayacağından lisans maliyetiniz artmayacaktır.
Volkan KAMADAN
www.polisoft.com.tr
www.polisoft.com.tr
- sadettinpolat
- Moderator
- İletişim:
1000 kullanıcı çok fazla bir sayı değil ama genelde bu iş için 3katmanlı (ntier, multitier) sistemler kullanılıyor. bu sistemlerin şöyle bir avantajı da oluyor.
1000 kullanıcı direkt olarak veritabanına bağlanmıyor. arada yine sizin yazmış olduğunuz bir program duruyor. bu sayede veritabanına gereksiz bağlantıların önüne geçmiş oluyorsunuz. yükü tek bilgisayardan almak için aradaki programı birden fazla bilgisayara yüklediğiniz vakit clienttaki program otomatik olarak bu bilgisayarlardan birini seçebiliyor.
1000 kullanıcı direkt olarak veritabanına bağlanmıyor. arada yine sizin yazmış olduğunuz bir program duruyor. bu sayede veritabanına gereksiz bağlantıların önüne geçmiş oluyorsunuz. yükü tek bilgisayardan almak için aradaki programı birden fazla bilgisayara yüklediğiniz vakit clienttaki program otomatik olarak bu bilgisayarlardan birini seçebiliyor.