Firebird den vaz geçecem galiba, deli etti beni

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
menderes

Firebird den vaz geçecem galiba, deli etti beni

Mesaj gönderen menderes »

Herkese kolay gelsin,
Denemek için DENEME.FDB adlı bir veritabanı oluşturdum.
orada da CARI adında bir table...

IBExpert ile;
Server ->Remote server name ->Pc (Bilgisayar Adı)
Protokol ->TCP ve server version ->Firebird 1.5
Database File ->C:\HAYSOFT_YZL\Haysoft_CLS\data\DENEME.FDB
username ->SYSDBA parola ->masterkey (küçük harfle)
charset ->win 1254
Font characters Set ->TURKISH_CHARSET

Ana makine; P4 512 Ram, xp işletim sistemi,
terminal ; celeron 366 128 Ram, win98.

Ana makinada Firebird-1.5.2.4731-Win32 ful kurulum,
Terminal , sadece minumum client install.

Ana makinede IBdatabase (lokal)name:C:\HAYSOFT_YZL\Haysoft_CLS\data\DENEME.FDB
Terminalde ise ;\\Pc\HAYSOFT_YZL\Haysoft_CLS\data\DENEME.FDB
(sunucu adı\paylaşımadı\database yolu)

Ana makinede programı açıyorum çalışıyor.
Terminalde açıyorum ilk önce bir kere çalıştı. Daha sonra şu hata mesajları çıkıyor,

Kod: Tümünü seç

I/O error fo file "\HAYSOFT_YZL\Haysoft_CLS\data\DENEME.FDB"
Error while trying to open file
Dosya başka bir işlem tarafından kullanıldığından bu işlem dosyaya erişemiyor.
sonra yine tıklıyorum, bu seferde

cannot attach to password database
Birinci yazdığım çok canımı sıktı.
ya aynı olayı access de defalarca yaptım banamısın demedi.
Ne oluyor bu firebirde databaseye iki kişi ulaştığında sıraya mı girecekler.
Bu konuda yardımcı olursanız çok sevineceğim.
Forumda da bayağı inceledim ama bu ana makina ve client kurulum ile kullanımı hakkında bir şeyler bulamadım.Genelde ana makine kurulumu anlatılmış. Gördüğüm çoğu sorular sonuçsuz kalmış. Ama forumda gördüğüm kadarı ile bu şekil kullanan arakadaşlar var , eğer yardımcı olurlarsa memnun kalacağım.
Yoksa Firebirdi ağ da kullanamayacağım için maalesef vazgeçeceğim.
Tekrar yardımlarınızı bekliyorum.
Kullanıcı avatarı
bobasturk
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen bobasturk »

merhaba ustam.

soruna profesyonal ve ustaca cevap veremeyeceğim ama bir acemi olarak ilk fb çalışmamda önce programı lokal olarak yapmıştım ve tek makinada çalışıyordu. sonra yoğun bir iş zamanı denk geldi ve yazıcı bir tane idi çalıştığım birimde de ağ var. iki bilgisayarda çalışsın ve iki elden işleri bitirelim dedim ve yapmam gerekenin sadece client makinenin database yolu olarak server makinanın ip adresini ve remote olarak ayarını yapmam gerektiğini öğrendim ve ayarları sizdeki olduğu gibi yaptım çalıştı iki bilgisayardan bilgi girerek işlemlerimizi hızla yaptık oldu.

burada yaptığım tekşey sizde client makinenin fb kurulumunda client olarak minimum kurmuşsunuz. ben ise her iki bilgisayarda da tam kurulum yapmıştım sanırım.

biliyorum ki yardımcı olamadım. kusura bakmayım sadece küçük bir tecrübemi anlatmak istedim.

kolay gelsin.
ustalardan özür
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.

Resim
menderes

bobasturk kardeşim yazılarını muhabbetle okudum. Daha önce ikisine de full kurulum yapmıştım. Yine aynı mesajlar çıktı. dervis arkadaş 30 40 makinede bunu kullanıyor. Onun tecrübelerine dayarak tamamen terminalden sildim gds32.dll dahil.Gerçi o da kilitlenme sorunları yaşıyor.Kilitlenme bendede oluyor.
Sonra client kurdum. ip olayı ise e-con 4 port adsl router kullanıyorum. Onda da modem ip si var.Bölüştürdüğü ip ile denedim şimdi terminalde, artık ana makinede de dosya başka işlem tarafından kullanımda diyor.Programları kapattım ama hangisini açarsan aç dosyayı biri kullanıma almış. Serveri kapatıp açmadan da düzelmez herhalde. Evet öyle oldu. Fakat kafamı karıştıran databaseyi aynı anda iki bilgisayar neden açamaz. Bir kere çalıştırınca artık diğer bilgisayarlar yukarıda dediğim hatayı veriyor. Dosya başka işlem tarafından kullanımda imiş.
Kullanıcı avatarı
mnt
Üye

Mesaj gönderen mnt »

Client kurulumu yanlış hatırlamıyorsam gds32.dll(veya fbclient.dll)'in search pathlerden birine kopyalanmasından ibaret. Problemin bence onla ilgisi yok ama ne olduktan sonra çalışmamaya başladığını yazmamışsınız. Server'ı resetlemek yerine Database serverını kapatıp tekrar çalıştırmanızı tavsiye ederim.
Mustafa
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

ServerMakineAdı:C:\HAYSOFT_YZL\Haysoft_CLS\data\DENEME.FDB
Terminalden de böyle bağlan. Firewall'u kapat.
stnonstop
Üye

Mesaj gönderen stnonstop »

Evet ya şu firewall da hangi portu açmamız gerekiyor. Firebird için ağ üzerinden bir yazılım yapmıştım. Çok kullanıcılı fakat firewallı kapatmadıktan sonra çalışmıyor.
St. NonStop
Aziz DURMAZ
Elektronik ve Haberleşme Mühendisi
mucit
Üye

Mesaj gönderen mucit »

3050/tcp
menderes

Arkadaşların kısa yazılarından yardımcı olmak istemelerine sevindim.Teşekkür ederim .Yalnız uygulama örnekleri vererek yardımcı olunsa eminim başka bir kardeşin de işine yaramış olur. Kısa cevaplar mesaj kalabalığı oluyor.
Forumda bakın hakikaten benzer sorular olacak ve kısa cevaplar la geçiştirilmiş cevapsız kalmış.
Bu yüzden fdb yi kullanan arkadaşlardan ricam cimrilik etmeyip kendi örneklerinden verirlerse biz de aydınlanırız. Yoksa BU FDB AĞ ORTAMINDA PROBLEMLİ OLARAK TARİHE GEÇECEK. Yazık arkadaş duyuyor çok hızlı diye, ya mesele sadece hız mı nerde verimlilik. Aha bir arkadaş 6 ncı ayda hata mesajı çıkmış nedenini araştırıyor. Aha arkadaş 30 kullanıcılı bir durumda kilitlenmeyi araştırıyor. Ben zaten iki bilgisayara bir databasey i kullandıramadım.
Firevali kapatmak tavsiye etmem.(Denemelerim de 3050 portunu açarak da yaptım.)
Admin lerim den rica ediyorum, bu konu ile ilgili yardımcı olunursa inanın çok makbule geçecek.
Programcı demek kardeş demek. Selam olsun kardeşlere......
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

menderes yazdı:BU FDB AĞ ORTAMINDA PROBLEMLİ OLARAK TARİHE GEÇECEK.
Sen yapamadın diye neden öyle olsun ki? :)

Vakit bulduğum kısa bir an için örnek yazamıyorum ancak bu yanıtı yazabiliyorum. Biraz da araştırmak lazım. Seni temin ediyorum arkadaş bu Firebird çalışıyor. Hatta 100 kullanıcıda bile çalışıyor. Tek sunucu, 100 terminal. Söylediğim yöntem ile terminal istemcilerinin bağlantı yolunu düzenlersen seninkide çalışacak. Sadece bir yerde yanlış yapıyorsun.

Bağlantı kodunu buraya yapıştırmanı istiyorum. Programın açılırken ve bağlanırken neler yapıyor bilelim.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Mesaj gönderen NewMember »

Coderlord demişki :

Alıntı: 
ServerMakineAdı:C:\HAYSOFT_YZL\Haysoft_CLS\data\DENEME.FDB 

Terminalden de böyle bağlan. Firewall'u kapat.
Aynen bu yöntemle bağlanıyorum ancak hiç bir sorun yaşamadım.Hatta databasein bulunduğu dizini paylaşıma açmaya bile gerek kalmıyor.Ancak nasıl bir örnek istediğinizi yazarsanız yardımcı olmaya çalışalım.Örnek projemi yoksa bağlantı kodlarımı?
Şu an yanımda değil ama bağlantı kodlarını akşama eve gidince atarım buraya.
Ancak firewali kapatmadan bağlanmanında bir yolu olmalı.İşte bunu bulamadım.
Kolay gelsin.
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Firewall'dan 3050 tcp bağlantısına izin verirseniz bir sorun çıkmayacaktır.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Hocam kastettiğim şuydu.Bunu delphi koduyla yapabilirmiyiz.Mesela ben programımda bir editin içine ana makina adını diğer bir edit içine de databasein bu makinadaki yolunu kulllanıcıya yazdırıyorum.ve kullanıcı bunları yazdıktan sonra bir butona tıklıyor (arka planda kodlar çalışıyor)ve program database bağlantısını kapatıyor(Localdeki bağlantı) serverdeki database bağlanıyor.Benim kastettiğim tam bu noktada bir delphi koduyla bu portu açtırabilirmiyiz.Şu anda yaptığım ise kullanıcıya bir mesaj verdirerek firewalli kapatmasını söylüyorum.
Teşekkürler.Kolay gelsin.
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Emniyetin AKBS programının kurulumunda komut satırında bir komut ile bu işi halletmişlerdi. Bunun işletebileceğin bir komutu var yani. Ancak aklımda değil. Emniyet'in sayfasından AKBS istemciyi indirirsen içinde biryerlerde vardı.
menderes

Hepinize teşekkür ederim. İlginiz için. Ana Makinede İnterbase 6.5 kurulu idi. Onu tamamen kaldırdım. FireBird i de yeniden kurdum. Bu sefer çalıştı. Firewal açık . Sanırım problem interbase den kaynaklanıyordu.
Şimdi şöyle bir soru çıkıyor, kullanıcının makinesinde interbase kurulu ise arkadaş sen bu interbase yi kaldır mı diyeceğiz.
Mesela şu an soru bankası hazırlıyorum bir dershaneye, onların da Bilgisayarında firebird ve interbase kurulu (tek makine). Şimdi bu duruma ne önerirsiniz.
Allah hepinizden razı olsun....
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Teşekkürler hemen indiriyorum.
Kolay gelsin.