db componenetleri kullanmadan işlem yapmak???

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
omerdurmus
Üye

db componenetleri kullanmadan işlem yapmak???

Mesaj gönderen omerdurmus »

(Üst not: veritabanı olarak firebird ve delphi 7 ide kullanıyorum)
Öncelikle belirtmek isterim ki formdaki eski mesajları bayağı bir karıştırdım ve dbedit, dbnavigator vs. gibi db componentleri kullanmadan da veri tabanında dolaşıldığını, kayıt ekle sil yapılabildiğini farkettim. Fakat çok dağınık bilgiler vardı o yüzden bir arada olması için bu başlığı açıyorum.
veritabanındaki kayıtlar arasında dolaşmak, kayıt eklemek, silmek, değiştirmek gibi işlemleri normal butonlar ve editlerle nasıl yaparız?
mesela ileri butonuna tıklanınca editlerde, comboboxlarda filan sonraki kaydın içeriği gösterilsin yada ekleye basınca editler boşalsın ve veritabanı ekleme moduna geçsin veriler yazılıp kaydet butonuna basılınca veriler veritabanına eklenecek yada editlerdeki veri değiştirilip güncelleye basınca yeni değerler yazılacak???toplam kayıt sayısı gösterilecek filan gibi.
bir de db componenetleri yerine bu şekilde elle herşeyi yapmanın artısı-eksisi ne olur?

ikinci sorum da şu firebird vt de resim eklemek ve göstermek için JEDI componenetlerini nereden indirebilirim?

Teşekkürler!!!
...
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

Gerektiği zaman DBEdit, gerektiği zaman da normal Edit kullanıyorum ben. Veritabanı işlemlerimin tamamını DB bileşenlerle yapıyorum. Normal Edit vs. kullandığınız zaman ekstradan bir sürü iş ve kontrol yapmanız lazım. Verileri bu bileşenlere doldurmak, değişinleri geri kaydetmek vs. bir sürü ek iş. Hiç gerek yok.

2. sorunuz için de : http://www.delphiturkiye.com/index.php?page=dlinks.htm . Burda JVCL diye var.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
omerdurmus
Üye

ozaman bide şunu sorsam dbeditleri dbcomboboxları filan kullansam ama dbnavigator nesnesi yerine normal butonlar koysam o zaman gerekli kodlar neler?
...
ASE
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ASE »

Kod: Tümünü seç

table1.append
= ekle

table1.delete 
= sil

table1.next
= sonraki

table1.last  
=ensondaki

table1.prior  
=önceki

table1.first
=en baştaki

table1.insert

table1.post
.

vs. vs...

İstediğin butonun altına bunlardan birini yazman yeterli.

Bide istediğin kotrolleri koyarsın gerekli yerlere. Silmek istiyor musunuz vs. Hepsi bu kadar.
Kolay gelsin.
Allah'ım!...
Yol boyunca bırakma elimi...
Düşerim sonra...

ASE YAZILIM
Kullanıcı avatarı
omerdurmus
Üye

table için cevap yazmısın da ben IB nesnelerini kullanıyorum IBdataset IBquery filan gibi aynı kodlar bunlardada varmı:?:
...
ASE
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ASE »

başına ib koy sende. :)

Daha doğrusu bütün veritanı bileşenleri için aynı kodlar geçerli. Sormak yerine denemeyi tercih et. İnan daha kolay oluyo.
Kolay gelsin...
Allah'ım!...
Yol boyunca bırakma elimi...
Düşerim sonra...

ASE YAZILIM
Kullanıcı avatarı
omerdurmus
Üye

evde olsam zaten denemeyi tercih ederdim ama neyazıkki okuldayım ve deneyemediğim için soruyorum. eve gidene kadar bekleyemem :D :D :D :D
...
Kullanıcı avatarı
omerdurmus
Üye

kullanıcıdan tarih girmesini istediğim yerler oluyor programda ozaman datetimepicker kullanıyorum veritabanıyla bu nesneyi nasıl ilişkilendirebilirim?
okurken IBdataset1.fieldsbyname('DTARIHI').asdate diyince oluyor ama vt ye kayıt eklerken kullanıcının dogum tarihini girmesi zorunlu değil eğer girmezse okuturken hata oluşuyor. bunu nasıl engellerim?
bir de dbeditler ve normal bileşenleri mesela datetimepicker ı birarada kullanırken dbnavigatordan ekle ye basılıp veriler girildikten sonra post butonuna basınca datetimepicker ın içeriğini nasıl veritabanına kaydetmesini sağlarım?

Teşekkürler
...
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Mesaj gönderen NewMember »

Jedi componentlerişni sormuşsun yukarıda.Eğer onları indirdiysen içinde dbdatetimepicker var.O bileşeni datalara bağlayınca bişey yapmana gerek kalmıyor yani normal dbedit bileşeni gibi.Yok eğer indiremediysen dbdatetimepicker diye arat bu işi gören başka isimde(JVcl olmayan) komponentlere ulaşırsın.Ayrıca sanırım Aseyazılım da vardı.
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
omerdurmus
Üye

JEDI nin sitesine girdim ama bişe indiremedim site baya karışıktı :oops: öbür dedikleriniz için bildiğiniz bir link varmı indirebileceğim?
...
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Hocam linke tıklama linke tıklatyınca indirmiyor.(Enteresan ama sebebini anlayamadım) bunu internet tarayıcının adres çubuüuna kopyala yapıştır yap ve Git butonuna tıkla direk indiriyor.

http://ufpr.dl.sourceforge.net/sourcefo ... ld1848.zip

kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Ayrıca sadece dbdatetime picker için değil daha bir çok işine yarayacak componentler var bunların içinde.Delphinin standart olarak gelen componentlerinin sayısı kadar vardır heralde.İyi incelemeni tavsiye ederim.
Kullanıcı avatarı
omerdurmus
Üye

teşekkürler eve gidince ilk iş kurmayı deneyeceğim
:D :D :D
...
Kullanıcı avatarı
omerdurmus
Üye

eveeeet JEDI componentlerini kurdum. biraz zorladı ama sonunda kurabildim Turbo power ları da kurmuştum önceden component palet sağa doğru çek çek bitmiyor... :D
Jedi nin de bir sürü componenti warmış yaw :D bayağı işime yarayacaklar
:D :D :D :D :D :D
...
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

CompBar var.ayrıca Raize Palette Bar var.Component cd sinde de vardı.Onu kurarsan bu component paleti daha iyi yönetebilirsin.