Bir çoğumuzum dikkatini, Ofis gibi microsoft ürünlerinde ekrana gelen ve sevimli hareketler yapan karakterler çekmiştir. Ve keşke böyle bir şeyi biz kendi programlarımızda kullansakta ortama renk katsak , ürünümüzün görsel kalitesini arttırsak diyenlerimizde elbetteki olmuştur.
Sizlere TAgent ActiveX kontrolünü kullanarak Agent karakterlerini projemizde kullanmaktan bahsetmek istiyorum.
Öncelikle Delphi IDE de , Component / Import ActiveX Control menüsüne girerek Listeden , Microsoft Agent Control 2.0(yada farklı bir sürümü) seçerek INSTALL tuşuna basıyor ve Component Palette ActiveX sekmesindeki yerini almasını sağlıyoruz.
Artık Agent neslerine ActiveX kulanarak Erişimi yapmak için delphi tarafında ihtiyacımız olanı sağladık. Şimdi bize test etmek için bir Agent Karakteri gerekli , ben makalemde bir çok Agent karakterine ulaşabileceğiniz http://www.msagentring.org/chars.aspx adresinden bulduğum Peedy isimli kuş karakterini kullanmayı tercih ettim. Bu adreste bütün karakterlerini davranışları detaylı bir şekilde döküman haline getirilmiş her karakterini benzer davranışları olduğu gibi bir çoğuda farklılık gösterebiliyor. ilgili paket dosyasını sistemimizde çalıştırıp karakteri kaydettiriyoruz. Artık biraz hareket görelim.
Private olarak BizimKarakter : IAgentCtlCharacter değişkeni tanımlamasını yapalım.
Projemize ActiveX sekmesindeki TAgent nesnesi yerleştiriyoruz bir TButton ekleyelim ve OnClick olay metoduna şunları yazalım ,
Kod: Tümünü seç
Agent1.Characters.Load('Peedy', 'Peedy.acs');
BizimKarakter := Agent1.Characters['Peedy'];
With BizimKarakter do
begin
Show(False);
Speak('Merhaba !', '');
Speak('Ben peedy proje kuşuyum :)', '');
Play( 'Process');
MoveTo( Form1.Left + Form1.ClientWidth - 50,
Form1.Top + Form1.ClientHeight - 50,
1000 );
end;
Show özelliğini False parametresiyle çağırarak ( nedendir bilmem neden FALSE true değil ..!!

Genel olarak kullanımı bu şekilde umarım net olmuştur.
Yukarıda verdiğim adresde yeterince çeşit var.
Kolay gelsin. İyi çalışmalar.