arkadaşlar delphi de veritabanı olarak firebird 1.5 kullanan bir program hazırlıyorum. bir sorum birde sorunum var
1-sorun:
veritabanımda iki tablo var UYELER ve AIDAT.
kullanıcıya üyelerin özelliklerini gösterirken dbnavigator ve dbeditleri kullanıyorum. sorunum şu: kullanıcının bir kişiye bakarken altta bir dbgridin içinde o kişiye ait AIDAT tablosundaki verileride görmesini de istiyorum.
iki tabloda ortak alanlar UYENO alanları.
dbnavigatorda ileri, geri, başa dön,... yapıldığında o anda UYELER tablosunda aktif olan kayıdın AIDAT tablosundan aidat bilgisini kendiliğinden nasıl listeleyebilirim?
2-soru:
dbeditlerin içindeki bilgiyi nasıl alabiliriz? normal editlerden edit1.text deyip aldığımız gibi. Yada asıl istediğim bir veritabanından istediğim kaydın bir alanını nasıl istediğim yere(örneğin bir değişkene) nasıl alırım.
örneğin
a tablosundan
id - ad - soyad
1 - ömer - durmuş
2 - ali - veli
1. kaydın soyadı olan durmuş bilgisini nasıl alırım?
SQL sorgum nasıl olmalı?
- omerdurmus
- Üye
Merhaba,
1. maddeyi master-detail olarak aratırsanız pek çok yöntem göreceksiniz. Ayrıca sitedeki IBX makalesini okumanızı öneririm.
2. DBEdit, DBCombo vs. direk referans vermek iyi bir yöntem değil. Zaten çoğu zamanda çalışmaz. Bağlı olduğu datasetten veriyi alın.
IBDataset1.FieldByName('AD').AsString
gibi. Bunu heryerde kullanabilirsiniz tabii ki :
Kolay gelsin.
1. maddeyi master-detail olarak aratırsanız pek çok yöntem göreceksiniz. Ayrıca sitedeki IBX makalesini okumanızı öneririm.
2. DBEdit, DBCombo vs. direk referans vermek iyi bir yöntem değil. Zaten çoğu zamanda çalışmaz. Bağlı olduğu datasetten veriyi alın.
IBDataset1.FieldByName('AD').AsString
gibi. Bunu heryerde kullanabilirsiniz tabii ki :
Kod: Tümünü seç
Label1.Caption := IBDataset1.FieldByName('AD').AsString;
Değişken := IBDataset1.FieldByName('AD').AsString ;
ShowMessage(IBDataset1.FieldByName('AD').AsString);
- omerdurmus
- Üye