access ve trigger ?

Diğer veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
sherlockholmes
Kıdemli Üye

access ve trigger ?

Mesaj gönderen sherlockholmes »

selam arkadaşlar ,

access veritabanında , tabloya veriler girildikten sonra bir alanın ,girilen alanlara göre,otomatik olarak girilmesini sağlamaya çalışıyorum. interbase kullanırken trigger kullanarak yapabiliyordum ama access'te nasıl yapılacağını çıkaramadım.

tablo: notlar
ogrenci_no otomatik sayi
ogrenci_ad metin
ogrenci_puan sayi
ogrenci_not sayi *

ogrenci puanı olarak 100-85 girilirse ogrenci_not değerine 5
70-84 yazılırsa 4
55-69 yazılıras 3
45-54 yazılırsa 2
25-44 yazılırsa 1
0-24 yazılırsa 0

bu işlemi yaparken Delphi ya da başka bir programlama dili kullanmıyorum , işlemi access tarafında gerçekleştirmem gerekiyor.

:roll:

ne önerirsiniz?
En son sherlockholmes tarafından 10 Kas 2005 04:49 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
y = e^x fonksiyonu hangimizi etkilememiştir ki? Küllerinden hayat bulan Zümrüd-ü Anka kuşu gibi, türevi yine kendisidir.
assoft

Mesaj gönderen assoft »

Access'te tablo hazırlarken "Otomatik Sayı" seçeneği var onu işaretlerseniz olur.
Kullanıcı avatarı
sherlockholmes
Kıdemli Üye

ogrenci_not alanını otomatik sayi olarak mı tanımlayayım? bu alana yazılacak değer ogrenci_puan'a göre belirlenecek , otomatik olarak üretilecek herhangi bir değer değil.

uygulama Delphi ya da başka programlama aracı kullanmıyorum. access tarafında çözmem gereken bir durum.
y = e^x fonksiyonu hangimizi etkilememiştir ki? Küllerinden hayat bulan Zümrüd-ü Anka kuşu gibi, türevi yine kendisidir.
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen pro_imaj »

Hocam ben Access üzerine çok fazla çalışmalar yaptım acceste triger tanımlayabilirsiniz. Yardımını incelemenizi tavsiye ederim. Tablenin özelliği var oradat triger tanımlayabiliyorsunuz hocam.
Saygılarımla kolay gelsin.

Not:Şu an access uzantısı aklıma gelmediği için tam cevap veremedim. Bakınca yazarım hocam.

Saygılarımla
Kolay gelsin.
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]

access'te triger tanımlanabildiğini bilmiyordum , yardımını karıştırdım ama çalışan bir örnek bulamadım.
2 durum var

a-ögrenci puanlari daha önceden girilmisse
eger girilmis ise , 6 tane sql sorgusu , 1 tane makro , 1 form ve 1
butonla istedigin islemi yaptirabilirsin.

b-ögrenci puanlari daha önceden girilmemisse
1 tane form , 1 tane olay yönetim koduyla istedigin islemi
gerçeklestirebilirisin.

umarim ekteki örnek istedigin islemi gerçeklestirmende yardimci
olur.

http://k.1asphost.com/uubote/notlar.mdb

kolay gelsin.
yukarıdaki gibi bir yaklaşımla sorunu "şimdilik" çözdüm sayılır. access'te triger kullanımını öğrenmek isterim. örnek verebilirseniz sevinirim.

access dosyalarını uzantısı MDB oluyor.

ilginize teşekür eder , iyi günler dilerim.
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen pro_imaj »

sherlockholmes yazdı: access dosyalarını uzantısı MDB oluyor
ilginize teşekür eder , iyi günler dilerim.
Merhaba;
Acces dosyalarının uzantısının mdb olduğunu biliyorum.:)benim oradaki kastım triger tanımladığınızda access dosyasının ismi değişiyor daha ayrıntılı olarak yani bu artık access veri tabanı olmaktan çıkıyor access projesi oluyor. :idea:

:ara Access Proje

Saygılarımla kolay gelsin.

Not: Access okadar geniş bir program ki size bahsettiğim şekilde yarımını iyice araştırmamışsınız galiba Access ile MSSQL veri tabanı projesini bile derleyebilirsiniz.

Saygılarımla
Kolay gelsin.
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]