C++'da Symbian işletim sistemine nasıl program yazabilirim

C, C++ ve C++ Builder ile ilgili konuları buraya yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
AliGüzelbey
Üye

C++'da Symbian işletim sistemine nasıl program yazabilirim

Mesaj gönderen AliGüzelbey »

Merhaba Arkadaşlar,

Ben Symbian işletim sistemi ile çalışan cep telefonlarına program yazmak istiyorum bunun için C++BuilderX programını ve SDK Series 80 programlarını indirip kurdum. Bazı sitelerdeki açıklamaları falan araştırdım ama hiç birşey yapamadım konuyla ilgili bilgisi olanlardan acilen yardım bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
doganzorlu
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu »

Selam,

SDK series 80 içinde bir c derleyicisi geliyor. Kodunuzu bir text ediyorde yazacaksınız. RAD bir araç C için yok. SDK ile birlikte symbian API ile ilgili gereken dökümantasyon da geliyor. Ben Nokia nın setini kullanmıştım. Ona göre söylüyorum, diğer üreticilerin de SDK ları var mı yok mu bilemiyorum. Nacizane önerim daha taşınabilir olmak adına midlet olarak geliştirmeniz yönünde. C ile biraz cihaza bağımlı özellikleri kullanmak isteyeceksiniz (klasik programcı abarması olayı) sonra sadece o telefonda çalışacak. Ben sonradan midlete döndüm rahat ettim. Hatta biraz kısıtlı bir Class Library si var ama midlet 1.0 standardı çok çok daha taşınabilir ve esnek.

Kolay gelsin.
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
Kullanıcı avatarı
musti
Üye

Mesaj gönderen musti »

doganzorlu hocam.
midlet 1.0 cep telefonlarına program yazabiliyormuyuz. biraz daha bilgi ve ornek verebilirmisiniz. bu sayede pocket pc lere yazabilirim. ne guzel olur valla
doganzorlu
Kıdemli Üye
İletişim:

Selam,

Tabii ki.. Symbian telefonlar en az midp 1.0 destekleyen bir vm le geliyor. SDK ile midp 1.0 çalıştıran telefonlarda çalışabilek kodlar yazabilirsiniz. Tek dikkat edeceğiniz derleyici midp 2.0 ı da desteklediğinden kızmıyor ama cihaza yüklendiğinde çalışmıyor. Midlet 1.0 standardını inceleyip oradaki standart kütüphaneleri kullanmalısınız. Ben bir Kuran-ı Kerim meal uygulaması hazırladım değişik pekçok telefonda denedim çalıştığını gördüm. Düşük kapasiteli telefonlar için verisetini gprs ve bağlı olarak web den alacak bir versiyonunu yazmayı planlıyorum.. Böylece düşük kapasiteli sadece midp 1.0 vm i barındıran telefonlarda da (3510i gibi mesela) çalışabilecek bu şekilde.
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
Kullanıcı avatarı
musti
Üye

Mesaj gönderen musti »

Peki hocam biz nasıl yazabiliriz.
Onemli degil tlf kapasitesini biz yuksek tutarız.
Mesala Gprs üzerinde ip girerek bir firbird sorgusu sonucu veren bir program .
doganzorlu
Kıdemli Üye
İletişim:

Selam,

Başlangıç için;

1. Nokia dan midlet için gereken sdk yı ve dökümanları indiriniz.
2. Herhangi bir dil ile ihtiyacınızı karşılayacak bir webservis yazınız (bu servis fb ye bağlanıp bilgileri client a gönderecek)
3. Yazacağınız midlet in bu servise connect olmasını ve bilgiyi almasını sağlayınız (soap için küçük bir kütüphane hazırlamak zorunda kalabilirsiniz hazır var mı açıkçası bilmiyorum).

Bu konuda size bundan daha öte yardımcı olamam zira sonraki adım oturup kodlama aşaması ve takdir edersiniz ki buradan ihtiyaca göre program yazıp size göstermek mümkün değil.

Kalın sağlıcakla,
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------