1. ve 2. metdoun karşılaştırılması
Export import işlemleri her iki yöntemde de full database çapında değildir. Table bazındadır. (Full database yedek almayı bir sonrki makalelerde anlatacağım)
1- Metod:
Verinin tamamı taşınabileceği gibi bunun yanında istenilen bilgiler select cümlesi ile alınarak bir sonraki import işleminde gereksiz verilerin tekrar database'e eklenmesi engellenmiş olur.
Ancak delimiter’a dikkat etmek gerek.
Delimiter txt dosyaya yazarken kolonlar arasına konulan ayıraçtır.
virgül, tab, ikinokta üst üste yada herhangi bir ASCII karakter olabilir.
Dikkat edilmesi gereken ise şu:
Eğer delimeter virgül seçilmişse kolonlara veri girilirken virgülle giriş yapılmamış olması gerekir. örneğin:
Veri tabanında bilgi
Ad: Betül
Soyad: Bilki
D_tarih_ay: 08
D_tarih_gun: 30
D_tarih_yil: 1981
olması gerekirken veri
Ad: Fatma,Betül
Soyad: Bilki
D_tarih_ay: 08
D_tarih_gun: 30
D_tarih_yil: 1981
şeklinde girilmiş ve delimiter virgül seçilmişse kolonlar import edilirken
Ad: Fatma
Soyad: Betül
D_tarih_ay: Bilki
D_tarih_gun: 08
D_tarih_yil: 30
şeklinde import edilmeye çalışılacak ve hatalı bilgi hatalı kolona alınacak veya kayan kolonlarda veri tipi uyuşmazlığı olunca hata verecektir.
Verinin tablonun constraintlerini bilip elle tekrar create etmek gerekir. (index ve primary key gibi)
2- Metod:
Verinin tablonun constraintlerini bilip elle tekrar create etmek gerekmez tablonun scriptini aldığımız için tüm bu bilgilerde beraberinde gelecektir. (index ve primary key gibi)
Bu yönetimn dezavantajı ise
insert cümleciğinde eğer
INSERT INTO COUNTRY_CODE_2DIGIT ( I_NAME, U_CODE, ANALIZ_NO, DIGIT, CATGR, TARIH, ACIKLAMA, CCDURUM,UPDATE_TARIH, TYPE ) VALUES ( 'ST.KITTS&NEVIS(PSTN)', '1869', '2', '465', '4', '30-05-2005', NULL, 'YAPILDI', NULL, 'PSTN');
şeklinde bir cümle varsa & pl/sql de giriş bekleyen bir değişken istediği için.I_NAME değeri 'ST.KITTS&NEVIS(PSTN)' olmasına rağmen NEVIS(PSTN): için bir değer girişi bekliyecektir. & işareti içeren datalarda da veri girişini bekleyip toplu insertte hata verecektir.
oracle export-import (I) ve (II). metodların karşılaştırılma
oracle export-import (I) ve (II). metodların karşılaştırılma
En son şimal tarafından 08 Ağu 2005 08:17 tarihinde düzenlendi, toplamda 3 kere düzenlendi.
Boş Başak Dik Durur...
Santranç bitince şah da piyon da aynı torbaya girermiş...
-
- Kıdemli Üye
- İletişim:
Selam,
Nedir bu ? Biraz daha açabilir misiniz ? Neyi export/import ediyorsunuz ve bu yazdıklarınızın oracle la ilgisi nerede ?
--- şimdi gördüm bir sonraki sayfadaymış ---
TOAD ın veri transferinde kullanılması, Oracle kullananlar tarafından en son tercih edilecek yöntemdir. Gerek karakter katarları ve gerekse tarih formatı (!) nın uyumsuzluğu gibi daha birsürü nedenle compozit sistemlerde kesinlikle uzak durulmalıdır. Oracle içinde gerek tüm db, gerek sadece bir schema ve gerekse bir schema içindeki bir yada birkaç tabloya ait bilginin (ki bu metadata ve data olabildiği gibi ayrı ayrı da olabilir) kopyalanması için imp/exp utilityleri kullanılır.
Böylelikle raw olarak transfer yapıldığından herhangi bir sorunla karşılaşılmaz, unutulan metadata da olmaz.
Nedir bu ? Biraz daha açabilir misiniz ? Neyi export/import ediyorsunuz ve bu yazdıklarınızın oracle la ilgisi nerede ?
--- şimdi gördüm bir sonraki sayfadaymış ---
TOAD ın veri transferinde kullanılması, Oracle kullananlar tarafından en son tercih edilecek yöntemdir. Gerek karakter katarları ve gerekse tarih formatı (!) nın uyumsuzluğu gibi daha birsürü nedenle compozit sistemlerde kesinlikle uzak durulmalıdır. Oracle içinde gerek tüm db, gerek sadece bir schema ve gerekse bir schema içindeki bir yada birkaç tabloya ait bilginin (ki bu metadata ve data olabildiği gibi ayrı ayrı da olabilir) kopyalanması için imp/exp utilityleri kullanılır.
Böylelikle raw olarak transfer yapıldığından herhangi bir sorunla karşılaşılmaz, unutulan metadata da olmaz.
Doğan Zorlu, İzmir
------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
Haklısınız Doğan Hocam
ama makalenin başında da belirttiğim gibi table bazında bu export olayı.
Yaptığım iş gereği datalari table table yedekliyorum.
Mesela: ocak ayinin Azerbaycan'ın a ait CDRlari gibi.
Ve bu CDRlari paket paket mail attigim icin ve karsi tarafin (diğer ülkelerin) oracle versiyonlari bizimle uyusmadigi hatta veritabanlari oracle olmadigi icin bu yöntemi kullanmak zorunda kalıyorum.
txt file en sağlıklısı oluyor çoğu zaman.
Ama bir sonraki makale 3. yöntem üzerine olsun. Eğer vaktiniz yoksa bunu ben yazayım. Siz yine düzeltin olmaz mı?
ama makalenin başında da belirttiğim gibi table bazında bu export olayı.
Yaptığım iş gereği datalari table table yedekliyorum.
Mesela: ocak ayinin Azerbaycan'ın a ait CDRlari gibi.
Ve bu CDRlari paket paket mail attigim icin ve karsi tarafin (diğer ülkelerin) oracle versiyonlari bizimle uyusmadigi hatta veritabanlari oracle olmadigi icin bu yöntemi kullanmak zorunda kalıyorum.
txt file en sağlıklısı oluyor çoğu zaman.
Ama bir sonraki makale 3. yöntem üzerine olsun. Eğer vaktiniz yoksa bunu ben yazayım. Siz yine düzeltin olmaz mı?
Boş Başak Dik Durur...
-
- Kıdemli Üye
- İletişim:
Selam,
DB değişiyorsa başkaca care yok gibi... Ama iki tarafta da Oracle varsa platformlari ve versiyonlari farkli bile olsa sorun cikarmaz.. Sadece imp/exp in çalıştığı platformun aynı olması gerekiyor.
Vakit bulursam hazırlarım, am şu sıralar pek yok...
DB değişiyorsa başkaca care yok gibi... Ama iki tarafta da Oracle varsa platformlari ve versiyonlari farkli bile olsa sorun cikarmaz.. Sadece imp/exp in çalıştığı platformun aynı olması gerekiyor.
Vakit bulursam hazırlarım, am şu sıralar pek yok...
Doğan Zorlu, İzmir
------------------------
------------------------
hı hı
ama platformun tutmasıda yetmiyor.
örneğin
9.0.1 de aldgığım export dosyasını 9.0.2 de import edebiliyorum ancak
9.0.2de aldığım exportu 9.0.1 de import edemedim.
Yani üst versiyonun alt versiyonu destekleme olayı...
Tamam bir kaç gün içinde birde export import utilitylerini anlatan minik bi makale hazırlayayım oraya alalım bu alt başlıkları.
ama platformun tutmasıda yetmiyor.
örneğin
9.0.1 de aldgığım export dosyasını 9.0.2 de import edebiliyorum ancak
9.0.2de aldığım exportu 9.0.1 de import edemedim.
Yani üst versiyonun alt versiyonu destekleme olayı...
Tamam bir kaç gün içinde birde export import utilitylerini anlatan minik bi makale hazırlayayım oraya alalım bu alt başlıkları.
Boş Başak Dik Durur...