veritabanını nasıl oluşturmalıyız

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
gercek_16
Üye

veritabanını nasıl oluşturmalıyız

Mesaj gönderen gercek_16 »

forumu araştırmama rağmen bu konuda bir şeyler bulamadım. ben içerisinde stok,cari, peşin, taksit, fatura, kasa gibi modüllerin bulunduğu bir program hazırlayacam. Tabi modüller birbiriyle ilişkili çalışacak ve veritabanının mantığının çok iyi kurulmuş olması gerekiyor diğer işlerin sağlıklı gidebilmesi için.
Bu tür komplex yapılarda genel mantık nedir?
Nelere dikkat etmeliyiz?
işlerin karmaşıklaşmaması için neler yapabiliriz? ben ilk defa böyle bir program yazacağım için birazda korkuyorum, içinden çıkamamaktan.
keşke bu konuda geniş bir makale olsaydı. teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen pro_imaj »

Merhaba,

Belittiğiniz şekilde makaleden daha öte bir kaynak var zaten.

Seminerleri indirmeniz yetecektir (yanlış hatırlamıyorsam 8. seminerde bukonu detaylı olarak örneklerle anlatılmıştır.)

Ama siz illada makale derseniz yada internet erişimiz indirmenize engel taşıyorsa. bence bunun için makaleden ziyade veri tabanı mantığını kavrayıp ona göre ilişkiler stored procedureler ve trigerlar tasarlamanız bunları kavramanız gerekcektir.

Birdiğer önerim ise. piyasadaki butür programları alıp demoda olsa mantığını kavrayarak yapmanız olacaktır.

amerikayı tekrar keşfettirmeyin Millete :D
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]

Mesaj gönderen rsimsek »

Bahsettiğiniz veya bir çok veritabanı uygulaması için yapılması gereken temel yöntem; yapılacak işlemlerin çoğunlukla trigger ve stored procedure (SP) lere yaptırmak, kısıtlamalar ve ilişkiler tanımlamak. Dolaysıyla herhangi bir ortamdan vt ye eriştiğinizde kayıt giriş, silme ve değişikliklerinde verileriniz tutarlılığını koruyacaktır. Delphi tarafından da sadece kayıt ve raporlama kısmını yapıp, yine raporlarda da başka ortamlardan da kullanabileceğiniz gibi SP leri kullanabilirsiniz..
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
ender_arslanturk
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen ender_arslanturk »

Merhaba

Birde programlamada nereden nasıl başlamalıyım sorusu da eklenebilir. Böyle projelerde modül olarak önce cari den başlamalısın. Sebep ise bir şirkete mal alınıp satılacak yani mal giriş olacak sonra çıkacak peki kimden giriş olmalı tabiki bir cari hesaptan şeklinde başlangıç yapabilirsin....

Sırası ile tavsiye ;

Cari Başlık Tablosu
Cari Hareket Tablosu
Stok Başlık Tablosu
Stok Hareket Tablosu
// İllaki Depo Toplamı olacağından istenilirse depo toplam tablosu
Fatura Bordro Tablosu
Fatura Stok Hareket Tablosu <--- Bu aynı zamanda stok hareketede atılmalı

Peşin ile fatura hemen hemen aynıdır. Peşin kavramı ile hızlı satış ta denilebilir. o sebeple bir tek cari seçmeme olayı vardır.

Taksit Müşteri Başlık Tablosu
Yine Taksit Hareket Tablosu bu noktada entegrasyon olaylarını nasıl yapmayı düşünüyorsn ek olarak tablolar veya alanlar tanımlamalısın.
Ayrıca taksit modülünün içerisinde tahminime göre ek fatura olmalı....

Ama herşeyden önce bu gibi projelerde önce bilgi sahibi olunmalı belki genel mantık benim yazdığım gibi ama sen çok daha farklı ve güzel bir yazılımda çıkartabilirsin.... :wink:

Önce araştırma, sonra planlama, sonucunda da gerçekleştirme yapmalısın...

Başarılar, Saygılar....