Stored Procedurlar ve Triggerler Nereye Kadar

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
pckolik17
Üye

Stored Procedurlar ve Triggerler Nereye Kadar

Mesaj gönderen pckolik17 »

Arkadaşlar kusura bakmayın ama Firebirdde bu stored procedur ve trigger işini bir türlü kıvıramıyorum.Tam oldu diyorum başka bir yerden hata veriyor.Oysa ben bütün ne yapmak istersem delphi
kodlarıyla ne istersem yapabiliyorum.Şimdi büyük bir projeye başlıyorum.
Stored procedur ve trigger yerine delphi kodları kullanmak istiyorum.Çünkü bu alanda çuvallıyorum.Performans açısından çok şey farkedermi?Yada şöyle soriyim.Stored procedur ve trigger performnas amçalanarak mı kullanılır yoksa programdaki bazı değişiklikleri programı derlemeye gerek kalmadan yapmak,delphi dışındaki diğer dillerlede programın revize edilmesine imkan vermek amacıylamı.20-30 table den oluşacak bir database yaklaşık 1 milyon kayıtta yönetilecek.Stored procedure vazgeçilmezim mi olmalıdır.Yoksa delphi bize yetermi.Fikir verecek herkese çok teşekkür.Çok sağolun.
Ayakkabılarım olmadığı için üzülüyordum ta ki ayakları olmayan birini görene kadar.
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Zaten kendi cevabınız sorunuzun içinde.. Kesinlikle sağlam bir yapıdaki veritabanı (her ne olursa olsun) veritabanı kısmında Trigger ve Stored Procedure ile işi kotarırsanız, delphi tarafında fazla bir kod yazmanıza gerek kalmaz. Hem perfomans hem de tutarlılık sağlamış olursunuz. Çünkü program haricinde başka bir IBExpert vb. arayüzle de veriler kurcalanırsa sistemde hiç istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir.. O yüzden program öncelikle veritabanı kısmında tasarlanıp yazılmalıdır.. Gerisi kayıt giriş formları ve raporlardır... Veritabanı kısmında kullanacağınız komut ve yazım olarak delphi taraftaki kadar rahat olamayabilirsiniz.. İhtiyaç duyduğunuz özel fonksiyonlar varsa UDF olarak delphi ile yazacağınız fonksiyonları da kullanabilirsiniz.. Yine de FireBird veritabanı syntax ını / komut setini ile programcılık becerilerinizi de kullanarak çok fazla ekstra bir şeylere ihtiyaç duyacağınızı sanmıyorum..
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
pckolik17
Üye

Evet Recep Abi.teşekkürler.Yani şunuda merak ediyorum açıkçası.Eğer stored procedure ve trigger kullanmaz isek firebird kullanmakla Access/Paradox kullanmak arasında bir fark olmazmı.Yani Firebirdin bunlara üstünlüğü bumudur.Eğer sadece buysa gerçekten vazgeçicem.Çünkü yapamıyorum.Bu bende takıntı oldu.ben zorladıkça sorun çıkıyor.Teşekkürler.
Ayakkabılarım olmadığı için üzülüyordum ta ki ayakları olmayan birini görene kadar.
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

RDBMS (Relational Database Management System - İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi) mantığındaki bir veritabanı ile access ve paradoksu kıyaslamak mümkün değildir :idea: Ayrıca SP ve Trigger kullanmayıp RDBMS in kabiliyetlerini kısıtlamış olursun. Yoksa paradoks veya access perfomansına kesinlikle düşmüş olmazsın :idea:
pckolik17
Üye

Teşekkürler Recep Abi.Değerli görüşlerin için.Uğraşıcam ama yapamazsamda firebirdden vazgeçmiycem.Delphi kodlarıyla idare ederiz ne yapalım.
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

TRIGGER ve Stored Procedure yapısını kavradıktan sonra delphi tarafında kod yazma işini yüzde elli azaltmış oluyorsun :wink:
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

viewtopic.php?t=7003

buraya gözatabilirsiniz...
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/