türkçe karakter sorunu

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
bulendkaradag
Üye

türkçe karakter sorunu

Mesaj gönderen bulendkaradag »

Şimdi diyeceksinz ki, bu problem çokca yazıldı. Ama forumlar içinde yaptığım taramada bu soruna net bir cevap bulamadım.
Yapılan tartışmalar uyarınca, IBDatabase bağlantısında win1254 özelliğini kullandım. Kontrol panel'den win1254 dil desteği kullanıp kullanılmadığını kontrol ettim; kullanıyor muşum. Ayrıca IB expert kullanarak kullandığım tüm string (varchar) alanları win1254 ve PXW_TURK yaptım.
Ayrıca Firebird 1.5.2 kullanıyorum.
Şimdi gelelim soruna, programımın yarısında sqlquery'ler problemsiz çalışıyor ancak diğer yarısında çalışmıyor. Verdiği hata şu, cannot transliterate between character set.
Eğer IBDatabase'ın dil ayarını değiştirip none yaparsam bu seferde çalışan yarılar yer değiştiriyor.
Programın tümünde aynı problem olsa anlayacam ama hem de aynı formda bazı queryler çalışırken diğerleri çalışmıyor. Bütün queryler aynı veritabanına bağlı. Problem açık: türkçe karakter sorunu ama nasıl düzelir.

Yapmam gereken son ekleme şu: projeye başlarken, IBdatabase bağlantısında dil özelliğini kullanmıyordum. Sitedeki makaleleri okurken böyle bir şey yapmak gerektiğini okudum ve IBDatabase dil özeliğini değiştirdim. Herşey bundan sonra başladı. işte bu kadar.
Kullanıcı avatarı
y.kulac
Üye

Mesaj gönderen y.kulac »

veritabanını ilk oluştururken (create) IB expert ile veya başka yönetim aracıyla dil seçimini win1254 yaptınız mı?
çünkü veritabanını oluşturuken dil seçeneğinin win1254 seçmezseniz daha sonra sorun olur diye biliyorum.

iyi çalışmalar.
bulendkaradag
Üye

Mesaj gönderen bulendkaradag »

Veritabanı esasen DBF dosyalarının export edilmesiyle elde edildi. Ayrıca, Export ederkende bu meseleye dikkat etmiştim. Sorunumun kritik noktası bu problemin yeni ortaya çıkmış olması daha iki gün öncesine kadar böyle bir problemim yoktu. İkinci kritik nokta ise neden bazen Türkçe karakter sorun yaratıyor da bazen yaratmıyor.