Şimdi diyeceksinz ki, bu problem çokca yazıldı. Ama forumlar içinde yaptığım taramada bu soruna net bir cevap bulamadım.
Yapılan tartışmalar uyarınca, IBDatabase bağlantısında win1254 özelliğini kullandım. Kontrol panel'den win1254 dil desteği kullanıp kullanılmadığını kontrol ettim; kullanıyor muşum. Ayrıca IB expert kullanarak kullandığım tüm string (varchar) alanları win1254 ve PXW_TURK yaptım.
Ayrıca Firebird 1.5.2 kullanıyorum.
Şimdi gelelim soruna, programımın yarısında sqlquery'ler problemsiz çalışıyor ancak diğer yarısında çalışmıyor. Verdiği hata şu, cannot transliterate between character set.
Eğer IBDatabase'ın dil ayarını değiştirip none yaparsam bu seferde çalışan yarılar yer değiştiriyor.
Programın tümünde aynı problem olsa anlayacam ama hem de aynı formda bazı queryler çalışırken diğerleri çalışmıyor. Bütün queryler aynı veritabanına bağlı. Problem açık: türkçe karakter sorunu ama nasıl düzelir.
Yapmam gereken son ekleme şu: projeye başlarken, IBdatabase bağlantısında dil özelliğini kullanmıyordum. Sitedeki makaleleri okurken böyle bir şey yapmak gerektiğini okudum ve IBDatabase dil özeliğini değiştirdim. Herşey bundan sonra başladı. işte bu kadar.
Karakter set problemi
- kadirkurtoglu
- Üye
merhaba ben de firebird kullanıyorum ama hiç böyle bir sorunla karşılaşmadım. IBExpert ile vt tasarımı yaparken önceleri char ve varchar alanlarda manuel olarak dil seçimi yapıyordum. sonradan buna gerek olmadığını gördüm. sizde öyle yapın yani manuel olarak bir değer girmeyin zaten tabloyu creat ederken bu ayarları yapıyorsunuz vt tasarımı bittiğinde commit butonunu tıkladığınızda oradaki değerler otomatik olarak yazılıyor.. kolay gelsin...
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.
Mevlana
OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
ışığında hiç bir şey kaybetmez.
Mevlana
OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
-
- Üye
Bu sorunumu da nasıl çözdüğümü anlatayım. Zannedersem son cevap veren arkadaşın dediğini yaptım ama nasıl yaptığımı anlatayım. Tablolardaki sütunların karakter setlerini sonradan değiştirirseniz, bunlar problem yaratıyor. Bunu nedenini uzman arkadaşlara bırakıyorum. bu problemi şöyle çözdüm. IBExpet'e veritabanının backup'ını aldım sonra tekrar restore ettim. Bu sırada IBExpert veritabanın metadata'sınıda değiştirmiş oldu. İşte bu kadar. Ancak bu sorunun nedeninin daha açık halini bilen birilerinden dinlemek isterim.