ben bir CD KAYIT Programı yapmaktayım... ama benim sorunum şu..
yaptığım kayıtlarda ornek cdkodu (1500) herhangi bir oyun adı madi neyse kaydetti sonra aynı oyunun yeni ek paketi çıkınca örnek 1500/1 gibi kaydetmem gerekiyo ama sorun şurda ben sadece sayıları kaydetmesi için kod yazdim oraya
if (Key<'0') or (Key>'9') or [(key..neyazmalıyım?...)] then
begin
suiMessageDialog1.Text:='Sadece Rakam Girmelisiniz!';
suiMessageDialog1.ShowModal;
key:=#0;
end;
end;
Çok uğraştım araştırma falan yaptım bulamadım.. birde burda sql de sorgulama yaparken order by ile altına mi gelir yoksa o işaret bulunuyo diye göstermez mi?
- SQL ile ilgili sorun için ise, tanımladığın alan neye müsade ediyorsa herpsini gösterir. Sıralama kriterleri ise String alan ise ki "/" işin içinde olduğundan öyle olacak, ASCII sıralamasına göre değerlendirilecek.
çok saol hocam... eline sağlık hoş oldu tamm da ufak bişiy unutmuşum ben... CDKOD bölümü integer di yani number [N] alpha değil [A] hadi dedim alpha yapim bu sefer hata üstüne hata veriyo... değiştirdiğimde bu durum da ne yapacam kafam allak bullak oldu ... cdkod yerine cdkod2 açım çaktırmadan diom oda karışıklık olacak...
Alan değişikliği çözümü zor geliyorsa önerim, alan veri formatında değişiklik yapman yönünde. Yani veritabanında kayıtlı veri ile ekrana yansıttığın veri farklı olacak. Şöyle örnekleyebilirim...
- Veritabanına CDKodu olarak kaydettiğn veri 1500 olsun. 1500/1 yazman gerekliyse veri hanesini genişleterek çözebilirsin. Hem de doğal sıralı olur.
- Yani 1500 + 0 hane kodu = 15000. Tabii iki haneli bir eklenti olma olasılığı varsa 0 hane sayısı o oranda artar. 0 nolu hane asıl kaydı 1 ve üzeri kayıtlar ek kayıtları içerir.
- Veri yapını bilmediğimden böyle örnekledim ama eğer ek kayıtlarda farklı bilgi girişi yoksa Master Detail olarak ek bir tablo tasarlayıp minimal düzeyde veri alanı tanımlamanı öneririm. Yani AnaTablo + YardımcıTablo Bu sayede AnaTabloda 50 tane alan girerken YardımcıTabloya da 3 alan girişi yapar toplamda 53 alan ve dolaysıyla kapladığı alan ile işi bitirirsin.
- Diğer türlü kayıt tekrarı demek iki kat yer kaybı demektir.