quick report hatası

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
muratakpinar
Üye

quick report hatası

Mesaj gönderen muratakpinar »

Merhabalar...
Ben win98 işletim sisteminde Delphi 4.0 ile yazdıgım projede raporlamada Qreport kullanınca, win98 işletim sisteminde sorunsuz rapor alırken, aynı projeyi XP de kurunca Qreport hatası alıyorum genelde dosya yaratılamadı gibi hatalar veriyor ve raporu oluşturamıyor. Fakat kayıt ekleme silme vb. database işlemlerinde hiç bir sorun olmuyor. Projeyi Xp'de ya da delphinin ileri versiyonlarında mı yazmam gerekiyor? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Qreport.preview
bu standart bir komut sanırım. İlginç olan windows 98 de hiç bir sorunla karşılaşmamam. Bu engel yüzünden müşterime xp kuramıyorum. Kabaca anlatmak gerekirse projede dbase4 veri tabanı ve Query nesnesi vasıtasıyla sql komutları yazarak raporlama yapıyorum. Bu raporu qreport nesnesinde görmeye çalışıyorum. bunu yaparken qreport nesnesi de kendi içinde hesaplamalar, kolon oluşturmalar gibi sql mantıklı rapor yaratmaya çalışıyor. Bunu xp de basit bir projeyi sıfırdan yaratarak da denedim fakat özellikle bir kaç yüz kayıtlık veriyi rapor oluştururken "dosya yaratılamadı" hatası veriyor ve yarım sayfalık bir qreport veya bir kaç sayfalık yarım yamalak bir qreport raporu sunabiliyor.
Umarım derdimi anlatabilmişimdir.

xp de ve win2003 de verilen hata mesajı şu: "Acces violation at address 0D69DDD0 write of adress 000000001"

Acaba ram hatası mıdır diye merak edip programı 64 mb ram kullanan iki programı çalıştırmakta bile guçluk çeken bir laptopa kurdum ve denedim.98 işletim sistemiyle... Yaklaşık onbin kaydı gösteren querynin içerigini Qreportta gostermek istedim. qreport bu kayıtları listelerken kendi içinde hesaplamalar yaptıgından dolayı çok yavaştı yaklaşık 5 saat sürdü ve 360 sayfalık bir rapor sundu fakat xp de iki sayfalık bile rapor sunamayan program hiç bir hata vermeden yavaş da olsa çalıştı.

bu noktada merak ettiğim iki şey var:

1- Bende kod hatası olmuş olsa neden 98 de hiç bir sorun yok. fakat xp, win200 ve win2003 server de bu sorunlar yaşanıyor ve şuna benzer hatalar veriyor: PROJECT RAISED EXCEPTION CLASS EFCREATEERROR WITH MESSAGE "CANNOT CREATE FILE" PROCESS STOPPED USE STEP OR RUN TO CONTINUE.

bu mesaj sadece hesaplama yapan qreportta degil sadece örnegin bir kaç sayfalık kayıt listesinde de geliyor.

benim aklıma şu geliyor bir paranoya olarak: acaba delphi 4 ile gelen standart qreport xp yi ve diğer 98 üstü işletim sistemlerini tam olarak desteklemiyor mu yani satın almamız gereken ya da upgrade etmemiz gereken bileşen ya da dll gibi nesneler mi var?

2- on bin kayıtta saatlerce rapor almayı beklemek beni urkuttu. yani buyuk bir projede bu programın göçmesi anlamına gelir. daha buyuk projelerde qreport kullanılmıyor mu bunu merak ettim.

Saygılarımla....

Murat Akpinar
Kullanıcı avatarı
hbahadir
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen hbahadir »

* Quickreport'un D4 güncellemeleri içerisinde update'i var. Onu kur. Sorunun ise xp de temp directory'sine erişememesinden kaynaklanıyor. Forumda konu ile ilgili detaylı açıklamalar mevcut!
* Ben şahsen 1.000.000 kayıtlık projelerde de QR kullandım ve hiç bir sıkıntı yaşamadım.
muratakpinar
Üye

ilginç

yaklaşımınız gerçekten de çok mantıklı. qreportun web sitesinde de
buna deginiyor :
Standard Users and Windows 2000 and XP

There are 3 pitfalls if you're coming from Win9X -
The temp environment variables are too long ( 32 bytes is the limit pre QR3.5)
Solution : create a new temp directory that has a short path and set up a new %TEMP%

The user does not have access permissions to make temp files.
Solution : create a new temp directory and set up a new %TEMP%

There is no printer installed.
Solution : Install a printer

benim anlayamadıgım bir şey var bir kaç tane xp olan makinede denedim yeniden kurdum programımı fakat hiç birinde çalışmadı. Fakat enteresandır birinde sorun yok ve qr000.tmp gibi bir geçici dosya yaratıyor fakat bunu benim yaptıgım C:\temp klasörüne yapıyor hiç bir sorun yok. Fakat çözümü ben mi yaptım nasıl oldu anlayamadım. Su anki sorunum aynı çözümü farklı xp makinelerde yapamıyor olmam. benim
ögrenmek istedigim %temp% setup nasıl yapılır yani teknik açıdan bilmedigim bir mevzudur. Benim tek istedigim qreportun standart bir şekilde çalışması Delphi4 ile gelen şekliyle xp dede sorun yaratmaması.

Ayrıca dikkat ettiğim kadarıyla querydeki bilgileri qreporta aktarırken qreport tablodaki kayıtları tek tek eof olana kadar inceledigini farkettim çunku qreport işlemi bitirdikten sonra query eof oluyor.. bu nedenle bir kaç yuzbin kayıtta program bu mantıkla göçer gibi geliyor bana...

Çok derin saygılarımla....
Her şey, her yerden farklı görünür....
Kullanıcı avatarı
hbahadir
Kıdemli Üye
İletişim:

eğer qr güncellemesini kurarsan sorunun zaten kendiliğinden çözülmüş olacak.
Solution : create a new temp directory and set up a new %TEMP%
muratakpinar
Üye

nasil kurabiliriz

bende sadece delphi 4 kurulumu var peki bu yeterli mi ve nasil yapilacak umarim ayip etmedim boyle bir soru için
Kullanıcı avatarı
hbahadir
Kıdemli Üye
İletişim:

Delphi ' nin update lerini borland ın web sitesinden indirebilirsin.
muratakpinar
Üye

update?

borlandın web sitesinde buna benzer bir download olayına rastlayamadım. Genelde son surumlerin downloadları mevcut. Ben delphi4 kullanıyorum. Açıkcası bu konularda oldukça amatör durumda oldugumdan leb demeden leblebiyi anlayacak kapasitede degilim lutfen basitliğim için beni mazur görunuz.

Sizlerden biraz daha açıklayıcı ve yol gösterici öneriler bekleyişindeyim..

Ayrıca bir yandan da böyle bir sorunla karşılaşmama seviniyorum çunku nette böyle doyurucu ve kaliteli insanların oldugunu tahmin etmiyordum.

Saygıyla..
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a
quickrep in update i için qusoft un web sitesine bak.
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Kullanıcı avatarı
hbahadir
Kıdemli Üye
İletişim:

Delphi 4 ' ün update lerini yüklersen onların içerisinde mevcut. Qr updateleri.
muratakpinar
Üye

çözüm

Problemi projeyi delphi 7 de derleyerek çözebildim.
Sorun yaşamamak için yazılım teknolojisine ayak uydurmak
zorunda oldugumu da anlamış durumdayım.
Site sakinlerine teşekkürler...