ocr yazılım için örnek

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
serkan1634
Üye

ocr yazılım için örnek

Mesaj gönderen serkan1634 »

arkadaşlar optik okuma programı yazmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim
her şey yaratana dönüşten ibarettir
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

Merhaba...

- Optik okuma programlarının genel adı OCR (Optical Character Recognition) şeklindedir.

- Forumda OCR, scanner vb. anahtarlarla arama yaparsan, tarayıcıdan aldığın resmi işleyebilme üzerine etüdünü bitirebilir, ikinci aşama olan OCR metodlarına girebilirsin...
Resim
Resim ....Resim
Kullanıcı avatarı
serkan1634
Üye

ocr

tarama kısmını hallettim ocr ile ilgili dökümanları buldum forumda ama bence tam bir örnek atılırsa iyi olur beleşe konmak için değil geliştirmek için
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

- Şimdi tam bir örnek zaten tek başına bulabileceğini değerlendirmiyorum. Kendim sana bir örnek hazırlamak isterdim ama benim de ihtiyacım olabilecek ama şu anda başka işlerimi oluşundan, bu proje çok vakit alacaktır.

- Forumda büyük bir ihtimalle benim de katıldığım başlığı bulmuşsundur. Orada bir harfin nasıl örnekleneceği var. :idea:

- Yapılacak işlem stilleri birbirinden uzak en az üç karakter tipini (Courier, News Time Roman ve Arial seçtim) bir panele Canvas.Textout ile yazdırıp bunun haritasını veritabanına almak. Bu senin daha sonra karşılaştırma için kullanacağın örneklenmiş veritabanın olacaktır. :idea:

- Geriye asıl önemli kısım kalıyor, satırların ve karakterlerin tespiti.. Kendine deneme için düz bir A4 kağıda Word ile yazılmış bir makaleyi tarayıcıdan geçir ve etüd için kullan. :idea:

- Karakterlerin ortak özelliklerine bak. İngilizcen varsa Google ile OCR anahtarıyla grupları araştır. :idea:

:arrow: Tahmin edeceğin üzere kolay bir işlem değil. İşlemleri kısaca sıralayım...

- Yapay zekaya varan algoritmalar geliştirerek, resimdeki -lekeleri diycem- kesiksiz bütün teşkil edenleri belirleyeceksin. :idea:

- Bu belirlediklerini kareler içine alacak, daha sonra da bu karelerdeki veriyi veritabanındakine benzer formata dönüştürüp karşılaştırma yapacaksın. :idea:

- Bu sayede her kare için veritabanındaki veri kadar %'lik benzerlik tablosu çıkaracaksın. Bu tablodaki en yakın ihtimal içerenini ile ondan sonraki arasındaki benzerlik oranı farkı büyükse budur diyeceksin, yoksa kullanıcıya bu nedir diye sordurup manuel girmesini sağlayacaksın. :idea:

- Kullanıcının manuel olarak girdiği referansı ve daha önce örneklediğin harfler gibi örnekleyeceğin kareyi veritabanına ekleyerek, programının öğrenebilir bir zekaya sahip olmasını sağlayacaksın. :idea:

- Bir sonraki aşama, Türkçe veya başka olsun, dil veritabanın olacak ve bu tespit ettiğin karakterlerin yanyana anlamlı bir kelime ifade edip etmediğini kontrol edecek yardımcı bir kuvvetin olmasını sağlayacaksın. :idea:

- Bir süre sonra programın olgunlaştığına karar verdiğinde piyasaya sunarsın...

- Görceğin gibi yapılacak çok iş var. Bunları sana ToDo list oluşturman için yazdım. Herhangi bir yanlış anlaşılma olmasın. Hesap dışı kalma ihtimali olabilecek bazı noktalardan aklıma gelenleri yazdım...

- Takıldığın yerde soracağın sorular için forumda ben dahil tüm arkadaşlar hazır bekliyor bunu zaten biliyorsun... :wink:

Çalışmalarında başarılar.
Resim
Resim ....Resim
Kullanıcı avatarı
serkan1634
Üye

saol

mrmcop katkılarından ötürü teşekkürler...
eğer hazırlarsam paylasırım sizlerle
saygılar
Kullanıcı avatarı
vampir261
Üye

Mesaj gönderen vampir261 »

Bu konuda ki en iyi çözümler nöral bulanık ve yapay sinir ağları ile yapılıyor. nacak tek başına bu iş sizi bir hayli zorlayacaktır bilmenizde fayda var. ve burada sadece kitaptaki yazıyı tarayarak yazıya dönüştürmenin yanında el yazısını da dönüştebilmeniz gerekir. bir başka noktada taranan belgenin eğik taranmış olması sıkıntı çıkaracaktır. kolay gelsin.
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Delphi'de, İngilizcede ve bilgi teknolojilerinde kendini olabildiğince geliştir. Neural ağlar ve fuzzy logic kitapları al oku. Image processing i yalayıp yut. Bol bol google da gez. Forum'un her köşesini araştır oku.