TABLOLAR ARSI BAGLANTI

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
ASE
Kıdemli Üye
Mesajlar: 518
Kayıt: 28 Ağu 2003 03:17
Konum: samsun
İletişim:

TABLOLAR ARSI BAGLANTI

Mesaj gönderen ASE »

ARKADAŞLAR MERHABA YENI BIR PROGRAM YAZMAYA BASLADIM. BU PROGRAMDA CARI HESAP VE STOK TUTULACAK. FAKAT BEN BU TABLOLARI BIRIBIRINE BIR TURLU BAGLAYAMADIM. EGER BANA BU KONUDA YARDIMCI OLURSANIZ SEVINIRIM. B U TABLOLARI BIRBIRINE BAGLAMAK ICIN YENI BIR TABLO OLUSTURDUM. AMA KAYITI NASIL VE NEYE GORE YAPACAGIMI BIR TURLU COZENEDIM. DATABASE OLARAK PARADOX'DA DENEDIM MDB'DE DENEDIM AMA BI SONUC ALAMADIM. YARDIMLARINIZ ICIN SIMDIDEN TESEKKUR EDERIM.
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
Mesajlar: 2962
Kayıt: 25 Haz 2003 02:14
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Bu işi çözebilmen için iyi bir algoritma bilgin olması lazım.

Bu işe ilk önce tablolarını oluşturarak başla. Ve neyi nasıl yapacağını kağıt kalem üstünde topla.

Örneğin

Nakit Tahsilat yapıldığı zaman CariKartların bulunduğu tabloda borc hanesindeki bakiyeye eklensin nakit ödeme yapacağın zamanda alacak hanesine eklensin. Vb.....

Primary Key leri oluşturmayı unutma.

Ben böyle bir projeyle uğraşıyorum ama benim düşüncem daha kapsamlı fatura kesimi irsaliye kesimi şu an cari kart nakit ödeme nakit tahsilat işlemleri ile uğraşıyorum. Sanada kolay gelsin ve sabırlı olmaya çalış.

İyi Çalışmalar.
Kullanıcı avatarı
mpolat
Üye
Mesajlar: 96
Kayıt: 30 Ağu 2003 01:19
Konum: Malatya

Mesaj gönderen mpolat »

S.A.
Ayrıca ben Cari Hesap Tablosu ile Stok tablosunun biribiri ile ilişki içinde olmalarının gerekliliğini anlayamadım.Sevgili ASE biraz daha net ifadeler kullanabilirsen belki çorbada tuzumuz olabilir.
Kolay gelsin..
"İlmin anası sormaktır"
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
Mesajlar: 2619
Kayıt: 11 Haz 2003 10:38
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

Farkli veritabanalrında denemiş olmasnız birşey idegiştirmeyecektir. Çünükü buradaki sorun bir veritabanı tasarım sorunu...

viewtopic.php?t=644
Bu makalede bir URUN tablosu etrafinda Stok girişi ve çıkışını bu duruma göre değişen stok miktarını tutan bir veritabanı tasarımı var. Tabi bu makalenin asıl amacı stok giriş çıkışları ile değişen stok durumlarını tamamen veritabanı tarafında trigger ve stored procedure ile nasıl yapılacağını göstermektir. Oradaki URUN tablosuna ürün ile ilgili ilave alanlarınızı tanımlyarak giriş ve çıkış tablolarına da yine ilave alanlarınızı tanımlayarak bir stok takip tasarımı ortaya çıkartabilirsiniz.

Ayni mantigi cari hesabin musteriler icin olacaginiz dusunursek. MUSTERI, FATURA (veya TAHAKKUK sonucta musterinin borclanmalarını tutacak.) TAHSILAT (musteriden yapılan tahsilatları tutacak) MUSTERI_CARI (Musteriye yapılan toplam tahakkuku musterinin yaptıgı toplam Tahsilati burada tutabilirsini.) Butun bunları da yine trigger ve stored procedure ile yapmanızı hararetle tavsiye ederim tabi bunun icin asgari olarak Interbase veya Firebird kullanmanız gerekmekte.
Makalede tablo yapılarına kadar komple bir ornek var. Inceleyerek Cari hesaba da bernzerini uyarlamanızı tavsiye ederim.


mpolat'in dediği gibi STOK ile CARI_HESAP arasindaki ilişkinin fiili boyutu nedir? Aslında klasik bir STOK ve CARI_HESAP mantıgında bu iki tablo arasında bir ilişki söz konusu değildir. Eğer özel bir durum varsa başka tabi....
ASE
Kıdemli Üye
Mesajlar: 518
Kayıt: 28 Ağu 2003 03:17
Konum: samsun
İletişim:

Teşekkür

Mesaj gönderen ASE »

Arkadaşlar çok teşekkür ederim dediklerinizin hepsini deneyeceğim. Eğer çalışırsa kullanacağım durumdan sizi haberdar ederim Allah(c.c.) razı olsun hepinize kolay gelsin
Cevapla