AS400

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
meguntr
Üye

AS400

Mesaj gönderen meguntr »

Merhaba arkdaşlar benim sorum as400 sistemleriyle windows u nasıl haberleştirebilirim, as400 un veri tabanı olan db2 yu delphide nasıl kullanabilirim,sizlere iyi çalışmalar
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

benim bildiğim bu işi 2 türlü yapabilrsiniz...
1. Delphi 400 isimli ürün ile bağlanabilir ve beraberinde gelen bir takım ilave componentler ile de As400 üzerinden program cagirma işlerini de gerçekleştirebilirsiniz. Bu sistemin en büyük dezavantajı deployment lisans bedelinin de olmasi ve hatırladığım kadarı ile biraz tuzlu olması.
2. ODBC driver'i ile baglanabilirsiniz ki bunu da IBM'den temin edilmesi gerekiyor sanıyorum. Client Access diye bir uygulamalari ile birlikte geliyordu diye hatirliyorum. Bunun da benim kullandığım donemlerde bazı onemli sorunları vardı. Mesela TTable componentine database'den bir tablo seçmek isteyipTableName combobox'ini acmak istediğiniz anda Delphi kilitleniyordu. Bu problemi şu an bir başka firmada ODBC üzerinden AS400'e delphi ile baglanmayi deneyen bir başka arkadaşımında aynen yaşadığını biliyorum.

db2'nun kurulum mantıgına göre ki işin o tarafını yani As400 tarafını hiç bilmiyorum gercek sql destegi olmuyordu. Yani yazdiginiz sql komutlarını işleyebilyordu ama olması gereken sql performansında değil. Yani sadece bir tur cevirici ile verdiginiz sql cumlelerini anlayip kendine gore sonucları uretip getirebiliyordu ama o sırada serverin da neredeyse pili bitiyordu. Bir donem 1 yıl kadar boyle bir projede çalışmıstım. 7-8 kişilik As400 programcısı ile aynı As400 üzerindeki db2'ya baglanip çalışıyorduk. O kadar ki ben bir SQL cümlesi çalıştırdığımda "Fahrettin gene ne yapıyorsun diyorlardı"

Fakat db2'nun sql temelli kurulabileceği ve sql cümlelerini normal perofrmansta da çalıştırabileceğini söylüyorlardı.....

Kolay gelsin.....
NightFlight
Üye

Mesaj gönderen NightFlight »

As400 os 400 versiyonuna göre sql desteği geliyor yoksa service packinin ibm den alıyorsunuz.

Ama e Series As400 lerde böyle bir problem yok bu arada Odbc kullanabilmen içinde os400 versiyonunun Client Access uyumlu olması lazım yoksa odbc den ulaşamazsın. Kolay gelsin
meguntr
Üye

Mesaj gönderen meguntr »

Arkadaşlar elimde client access programı var , onun sayasinde as400 ekran formatına ulaşabiliyorum, ama veri tabanında ki verileri delphide açıp kullanamıyorum, dediğiniz gibi odbc ile erişiyorum ama hem çok yavaş, hemde her an hatalar verebiliyor(alanları read only açabiliyor)..ve delphi400 programıda çok pahalıya geliyor bildiğim kadarıyla 10 bin$ civarlarındaydı .
bu sisteme direkt olarak tcp-ip den hızlı bir şeklide erişebilirmiyiz

birde ibm in bir ürünü olan db2 udb(universal data base) 'i araştırdım, ondada delphide dbexpress componentleri ile *.cli dosyalarıyla erişiyormuş ama yine erişemedim.
NightFlight
Üye

Mesaj gönderen NightFlight »

şimdi bak çok fazla yavaş değildir ama şunu yapmalısın öncelikle as400 de heşey libraryler altındadır her kullanıcının bir path vardır ve programlar datalar orda çalışır sende doğru yetki ile bu alanlara ulaşmalısın yoksa database ulaşamazsın oke

As400 bizim pc lerdeki gibi ip yaz baglan matıgıyla çalışmaz. Ama bildigim kadarıyla Free As400 komponentleride olmalı bunu araştırabilirsin
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

Şahsi kanaatim IBM'in sattigi bir ürünü veya muadilini ucuza veya bedavaya bulamazsınız. :( Tabi yanlis anlamayin yok demiyorum. Belki de vardir sadece kanaatim olarak belirtiyorum....

IBM in bendeki imajı = pahalı, tuzlu vs.....

Kolay gelsin....
meguntr
Üye

Mesaj gönderen meguntr »

yardımlarınız için teşekkürler compenentleri şimdi arştırıyorum,
size kolay gelsin
kuranokurum
Üye

Mesaj gönderen kuranokurum »

viewtopic.php?p=3998&highlight=#3998

sayfasındaki bileşen tavsiyem işine yarar sanırım

Abdullah
meguntr
Üye

Mesaj gönderen meguntr »

arkdaşlar ben artık as400' e işime yara bir şekilde bağlanıyorum,,ibm in client access odbc driver diye bir dll . dosyasını indirdim.. odbc den as400 deki kitaplıkları seçtikten sonra, delphide de bir table oluştrum,ve bir database bileşeni koydum, database bileşeninin database name ine as400 deki biir dosyayı yazım, keepconnection ı true yapınca var olan bağlantı üzerinden hızlıca çalışıyor..tabi birde table1. database name ' ine , database1 e yazdığım dosyayı göstermek gerekiyor

sizlere kolay geelsin