Dün akşam çıkarken ne güzel çalışıyordu. Şimdi aşağıdaki hatayı alıyorum ib expert'i kullanırken. Delphi'de yazdığım programda da bir query vardı, şimdi o query'de de 'Column unknown BASLIK' diye bir hata veriyor.
Data dosyam mı bozuldu? Bozuldu ise nasıl kurtarabilirim. (yedeğim yok )
We should execute the following command for it:
gfix –v – full corruptbase gdb –user SYSDBA - password
In this case corruptbase.gdb – is a copy of damaged database. A command will check database for any structure corruption and give the list of unsolved problems. If such errors are detected, we’ll have to delete the damaged data and get ready for backup/restore using the following command:
gfix –mend –user SYSDBA –password your_masterkey corruptbase gdb
After committing a command you should check if there are some errors in database left. You must run gfix with options –v –full for it, and when the process is over, perform database backup:
gbak –b –v -ig –user SYSDBA –password corruptbase.gdb corruptbase.gbk
This command will perform database backup (option - b says about it) and we’ll get detailed information about backup process executing (option –v). Error regarding to checksums will be ignored (option - ig)
Interbase Dosyalarında sayfa hatası ve benzeri problemlerde izlenecek yol:
Komut isteminde iken veritabanı dosyanızın bulunduğu dizine girdikten sonra,
PATH=C:\PROGRA~1\BORLAND\INTERB~1\BIN;%PATH% (path değişebilir)
SET ISC_USER=SYSDBA (ya da kendi user name iniz)
SET ISC_PASSWORD=masterkey (ya da kendi şifreniz)
GFIX -mend -full -ignore BOZUK_DOSYA.GDB
GBAK -backup -v -ignore BOZUK_DOSYA.GDB GECICI_DOSYA.GBK
GBAK -r -v GECICI_DOSYA.GBK BOZUK_DOSYA.GDB
satırlarını ard arda uygulayabilirsiniz.
Burada Gfix ile Dosya hazırladıktan sonra hatalar gözardı edilerek yedek alınıyor. Ardın da alınan yedek tekrar geri yükleniyor..
Bu yöntem genelde IB/FB dosyalarındaki elektrik kesintisi ve benzeri sebeplerden dolayı oluşan bozulmaları düzeltir. Fakat Dosya yapısı bozulmuşsa işe yaramayabilir.
hocam hep o enbaşta -v -f parametresinde takılıyorum. Burada database'i validate etmesi gerekiyor ki ben de etmiyor. Borland diyor ki
eğer database dosyasını backup yapmadan başkla bir işletim sistemine kopyaladıysanız bu hata olur, ya da işletim sistemi aynı ama dosya yapısı farklı olan başka bir yere (fat - ntfs gibi) kopyaladıysanız bu hatayı alırsınız diyor.
eh bu da bana bi ders olsun
Bişnev in ney çün hikâyet mîküned
Ez cüdâyîhâ şikâyet mîküned