İnterbase (xxx.gdb) Şifreleme

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

Mesaj gönderen gkimirti »

selman hocam arkadaslar haklı,
profesyonel bir calısma yapıp fb'de bunun calınma riski yuksek
kafası calısan her programcı db nizdeki spleri tablo yapılarını vs. araklayabilir.
yani hazır db ye konup sizin programınızın benzerini olusturabilir.
tek yapacagınız spler table lar arasındaki baglantıları karmasıklastırmak
bu da sizin hayal gucunuze kalmıs
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
selm@n
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen selm@n »

bu konuda haklısın Gokmen hocam biraz çabayla SP' gözükebiliyor ama malesef projelerin bedelleri bu Büyük ölçekli VT lerin fiyatlarını karşılamadığında FireBird ücretsiz olunca kaçınılmaz oluyor...

Kolay Gelsin;
;)
SieS
Üye

Mesaj gönderen SieS »

Sayın selma mesele o değil database dosyasını kopyala götür kendi sitemine al sana her tarafı açık database
sen istediğin kadar şifre değiştir.
:)
Ben Toprağın Sinesinde İnsan Denilen Bir Canım
Hem Düşünür, Hem Severim Budur Taştan Faklı Yanım.
Her maddenin zevlesini bedenimde taşıyorsam.
Ben ne bir taş ne bir ağaç, insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

FireBird'ün en büyük eksiklerinden biri bu. Interbase 7 ya da 7.5 ile böyle bir koruma sistemi getirdiler. Sanıyorum yakında çıkacak Firebird 2'de de dosya bazında bir koruma olacak.

Kolay gelsin.
SieS
Üye

Mesaj gönderen SieS »

o zaman biraz bekleyelim şimdi bürsürü par vermeyelim interbase e
zaten aldığımız para ancak ona yetiyor :?
Ben Toprağın Sinesinde İnsan Denilen Bir Canım
Hem Düşünür, Hem Severim Budur Taştan Faklı Yanım.
Her maddenin zevlesini bedenimde taşıyorsam.
Ben ne bir taş ne bir ağaç, insanlığımla insanım.
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Firebird'de izinler ve şifreler security.fdb isimli dosyada tutulur. Maalesef siz ne kadar SYSDBA şifresini değiştirirseniz değiştirin veya izinleri ayarlayın, veritabanını 0'dan Firebird kurulmuş bir bilgisayara kopyaladığınızda, yani security.fdb default değere geldiğinde, SYSDBA-masterke şifresi ile tablolar açılacaktır.

Bunu Firebird v2.0 da engelleyen bir mekanizma sonunda eklendi. Firebird'ün yeni sürümünde istediğiniz özellikler olacak. Ancak malesef şimdilik veritabanını korumanız için bir yöntem bulunmuyor.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Ben de bir ek yapmak istiyorum, siz ne kadar şifrelerseniz şifreleyin elbette Open Source olan bir veri tabanının şifrelemesi kırılabilir. Bunu aklınızdan çıkarmayın !...

Sonuçta adam C'den anlıyor ise, girer FB'nin source'unu okur illa ki bir yöntem çıkarır ve kayıtları (veya structure'ları okuyan) bir yöntem geliştirir.

Sevgiler.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Asimetrik şifreleme yapan algoritmalar açık. Ancak 10 basamaklı şifreler henüz kırılamadı. :)

Zaten FB 2.0'da asimetrik şifreleme olacak gibi görünüyor.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Hehehehe ,

Eninde sonunda kırılıyor bu meretler, daha henüz kırılmayan bir takım algoritmalar illa ki kırıyorlar :) Sonuçta onu da yazan bunu da yazan insan.

Yalnız diyeceğim şu, Atıyorum MS-SQL kullansan onu açamazlar mı?, Yada Oracle kullansan açamazlar mı? Elbette ki açarlar, bence bu konu üzerinde çok durulmaması gerekiyor, zira yaptığınız şeylerde illegal bir şey mi var da DB'Mi açmasınlar bakmasınlar gibi endişelere kapılıyoruz.

İyi bir programcı DB'sinin açılıp bakılmasından rahatsızlık duymaz, tersine gurur duyar, çünkü birileri merak edip neler yaptığını öğrenmek istemiştir. Bir de tersine bir mantık ile ticari düşünelim, DB'sinin güvenliğine bu kadar önem veren biri de, sadece yazılımsal değil donanımsal da tedbirler almak zorunda.

Çok da zorlamayın zira geçmek isteyen siz ne yaparsanız yapın geçerler. Eğer becerebilseydiler bu kadar para, bu kadar yazılımcı uğraşıyor güvenlik konusunda ama henüz tam bir başarı elde edilemedi. FBI, NASA, CIA beceremedi korsan ataklarından korunmayı (neler yapmalarına rağmen)

Yani sen elinden geleni elbette yap. Çok başıboş bırakma ama şuna da kapılmamal lazım "Kimse benim DB'mi açmasın, açamasın" böyle bir şey tam anlamıyla henüz yok.

Kolay Gelsin.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

İşin felsefi boyutuna gelirsek haklısın. Neden veritabanımı yapımı gizlemek isteyeyim ki?

Gizlemek istediğim veri ise eğer, şifrelerim olur biter. Bu da dediğin gibi ne kadar bir koruma sağlar tartışılır.
mucit
Üye

Mesaj gönderen mucit »

Merhaba,

Eğer amacınız veritabanınızı SYSDBA kullanıcı adı ve masterkey şifresi ile değil sadece kendi tanımladığınız kullanıcı adı ve şifre ile açmak ise veritabanını kendi şifreniz ile oluşturduktan sonra

Kod: Tümünü seç

CREATE ROLE SYSDBA; 
SQL komut satırını çalıştırınız.
Daha sonra bu veritabanı sadece oluştururken tanımladığınız şifre ile açılacak ve masterkey ile açılamayacaktır.
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

Mesaj gönderen gkimirti »

bu dediginizi yapmaya calıstım ama bir netice alamadım
sysdba adında zaten bir role kayıtlı diyerek yeni role create etmiyor.
ayrıca burada tartıstıgımız problem vt nin alınıp sarıcizmelimemet aganın pc sinde acılabilir ve tum db mimarisinin acıkta olması idi.
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

@Kuri_TLJ walla helal olsun kardeş :) eskiden bende geçmiştim o yollardan :) IB 5x lerde bulduk diye çok sevinmiştik ki ne zaman diğer makinaya attık omuzlarımız çöktü :P

Veri tabanınız script i başkaları tarafından alınsa ne olabilirki ? bi düşünün buna neden gerek duyabilirler ? sizin VT den bilgi almak yada eklemek. bundan çıkan sonuç sizin programınız demek yetersiz geliyor. Kullanıcı ilk size söyler zaten. Eğer sizin programınızın kopyasını çıkartmaksa master detail bağlantılarınızı çözemezlerki diyelim çözdüler bunu delphi içinde nasıl uyguladığınızı nerden bilicekler vs vs. herzaman dediğim gibi eğer VT nin kullanıcı tarafından önemi varsa bunu muhafaza etmek kullanıcının işi programcının değil. Server ını kilit altında tutar kimse erişemez. Bence bu konuyu dert etmeyin. FB nin 2. versiyonunda eklenicek yukarıda yazılanlara görede eklemiş ve tipi vs da belli bu konuyla vakit kaybetmeyin bence

kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
mucit
Üye

Mesaj gönderen mucit »

Merhaba,

Eğer Oturumu SYSDBA kullanıcı adı ile açarsanız ve veritabanını create ederken de SYSDBA kullanıcı adını kullanırsanız tabi ki "sysdba adında zaten bir role kayıtlı" mesajını alırsınız.

Öncelikle IBConsole'da Kullanıcı tanımlarından farklı bir kullanıcı tanımlayın.
Ardından Oturumu yeni tanımladığınız kullanıcı adı ile açın.
Yeni veri tabanınızı oluştururken

Kod: Tümünü seç

SET NAMES NONE;

CREATE DATABASE 'D:\DB\INTERBASE\DATA.GDB'
USER 'ADMIN' PASSWORD '12345678'
PAGE_SIZE 4096
DEFAULT CHARACTER SET WIN1254;

CREATE ROLE SYSDBA;
COMMIT;
gibi yeni kullanıcı adınızla oluşturunuz.
Ben bu yöntemi senelerdir kullanıyorum. Eğer bu veritabanını farklı bir makinaya da kopyalasanız kesinlikle SYSDBA kullanıcı adı ile açılamayacaktır.
Eğer hala sorun çözülmüyorsa Interbase ya da Firebird Klasörü içerisindeki Isc4.gdb (IB için) ya da Security.fdb (FB için) veritabanını açarak içerisinde kullanıcı tanımları üzerinde birtakım değişiklikler yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
spoke25
Üye

Mesaj gönderen spoke25 »

Gelinen sonnnokta ne şu anda haberii olan varsa buu başlıkta devamm edelimm idye yazıyorum eski felşan ama herlkes buraya bakıyor.
Başlayan Herşey Birgün Bitmek Zorundadır.