operation not applicable
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
operation not applicable
saygı değer arkadaşlar ufak bir çalışmam var bugüne kadar herşey normaldi ama ne olduysa 2 gün önce qreport kullandığım ve önizleme raporu aldığım formlarımı artık çağıramıyorum formun creat edip show ederken operation not applicable diye bir mesaj ile karşılaşıyorum anlamı uygulanabilir işlem değil bugüne kadar uygulanan şimdi nasıl uygulanmıyor anlamadım sorunsuz çalışan günler ile şu anı karşılaştırıyorumda ufak bazı farklar mevcut program önce tek kullanıcı idi alias falan yoktu şu an alias var (qreport lardada) ve farklı olarak birde dbe engineer da init kısmında local share true oldu ve şu an kullanmasamda interbase kurdum farklar sadece bunlar -interbase ikaldırdım alias tanımlamayı kaldırdım localshare false yaptım ama değişen bir şey olmadı sadece uygulanabilir işlem değil nedeni ile ilgili bir ip ucuda yok fikirlerinizi bekliyorum
öncelikli olarak tek kullanıcılı düşündüğümden dolayı table kullandım paradox veri tabanı ile daha sonra öğrenebilirsem inşallar interbase diyorum ama bakalım neyse programda herşey normal sadece sorgulama olaylarında query kullanıyorum çünkü farklı dosyalardan benzeşen veya ilişkili kayıtları falan almam gerekiyor yani anlayacağınız program bitmişti kullanabilirlik açısından bir iki modül ekleyecektim hepsi bu yani programda yada sistemde yukarıda anlattıklarım haricinde bir değişiklik olmadı sadece çok kullanıcılı ve yıl sonralarında devir yapılabilecek ve yeni bir şirket oluşturabilecek bir yapıya geçme hazırlığında olduğum için
alias larla çalışmak istedim ve de hanüz kullanmasamda interbase 6 yükledim ancak programı çalıştırıp istediğim formu açmak isteyince bahsi geçen hatayı veriyor exe çalıştırınca sadece operatin not applicable ama delphide run ederken hatanın DBE engine hatası olduğunuda ekliyor ama tam bir sonuca varamadım yalnız etkisi olurmu olmazmı bilmem ama sadece şöyle bir mantık yürütüyorum program açılırken ve şirket seçerken table lar için şu path teki şu dosya demiyorum. her şirket yeni açılışında şirket için program kodu ile bir alias oluşturuyorum ve oluşturuken sürücüsünü ve path ini belirtiyorum sonrada bu path altına ilgili veri dosyalarını creat ediyorum ve program açılırken seçilen şirket hangisi ise şirket ile ilgili alias bilgilerini ayrı bir dosyadan okuyor şirket hangisi ise ve b unun tanımlı aliası ne ise form lar create edilirken table ların aliasını belirtiyorum ve daha sonra active ediyorum .
yani birde böyle bir durum var bunun etkisi olurmu bilmem umarım istediğinden fazlasını sağlıklı bir şekilde anlatabilmişimdir. teşekkür ederim
bu arada sorgu ve reportlarda query var ama sql cümlesinde yada herhangi başka bir kodda hata veren satır yok sadece raporlamaları yaptığım formlar application run edilirken oluşmuyor sonradan create edip çağırıyorum create ederkende hata yok ancak formu sow et dediğimde form1.show da hata diyor F8 le step ettiğimde çağırmak istediğim form içinde işleyecek ilk kod hangisi ise ondada Hata gösteriyor ve böyle devam ediyor.
Not: Mustafa bey kusura bakmayın lütfen biraz dalgının bu konu kafamı yordu biraz, size karşı hitap şekillerimde bir olumsuzluğum olduysa özür dilerim
alias larla çalışmak istedim ve de hanüz kullanmasamda interbase 6 yükledim ancak programı çalıştırıp istediğim formu açmak isteyince bahsi geçen hatayı veriyor exe çalıştırınca sadece operatin not applicable ama delphide run ederken hatanın DBE engine hatası olduğunuda ekliyor ama tam bir sonuca varamadım yalnız etkisi olurmu olmazmı bilmem ama sadece şöyle bir mantık yürütüyorum program açılırken ve şirket seçerken table lar için şu path teki şu dosya demiyorum. her şirket yeni açılışında şirket için program kodu ile bir alias oluşturuyorum ve oluşturuken sürücüsünü ve path ini belirtiyorum sonrada bu path altına ilgili veri dosyalarını creat ediyorum ve program açılırken seçilen şirket hangisi ise şirket ile ilgili alias bilgilerini ayrı bir dosyadan okuyor şirket hangisi ise ve b unun tanımlı aliası ne ise form lar create edilirken table ların aliasını belirtiyorum ve daha sonra active ediyorum .
yani birde böyle bir durum var bunun etkisi olurmu bilmem umarım istediğinden fazlasını sağlıklı bir şekilde anlatabilmişimdir. teşekkür ederim
bu arada sorgu ve reportlarda query var ama sql cümlesinde yada herhangi başka bir kodda hata veren satır yok sadece raporlamaları yaptığım formlar application run edilirken oluşmuyor sonradan create edip çağırıyorum create ederkende hata yok ancak formu sow et dediğimde form1.show da hata diyor F8 le step ettiğimde çağırmak istediğim form içinde işleyecek ilk kod hangisi ise ondada Hata gösteriyor ve böyle devam ediyor.
Not: Mustafa bey kusura bakmayın lütfen biraz dalgının bu konu kafamı yordu biraz, size karşı hitap şekillerimde bir olumsuzluğum olduysa özür dilerim
Mustafa Bey ve ilgili arkadaşlar çok basit bir noktayı gözden kaçırmışım repquery i false yaptığım zaman en azından ön izleme boş olarak açılıyor
repquery içindeki sql komutlarıda şunlar
select * from irsalis a, irsalisd b
where a.irssira = b.baglac
order by a.cari_kod, irsaliye_no, b.s_kodu
şu ana çalışan şeyler neden çalışmaz bir türlü çözümü bulamadım
içinesadece select * from irsalis a, irsalisd b yazsam bile hep aynı hata boş bıraksam bile aynı hata active=false olunca sorun yok bütün iş burda ama neden değerli fikir ve yorumlarınıza tabiiki açığım lütfen...
repquery içindeki sql komutlarıda şunlar
select * from irsalis a, irsalisd b
where a.irssira = b.baglac
order by a.cari_kod, irsaliye_no, b.s_kodu
şu ana çalışan şeyler neden çalışmaz bir türlü çözümü bulamadım
içinesadece select * from irsalis a, irsalisd b yazsam bile hep aynı hata boş bıraksam bile aynı hata active=false olunca sorun yok bütün iş burda ama neden değerli fikir ve yorumlarınıza tabiiki açığım lütfen...
Selamlar,
Anlattıklarınızdan benim anladığım kadarı ile bu değişiklikleri yaparken muhakkak atladığınız bir nokta var ve bunu görmeden anlamamız çok zor ancak şu tavsiyede bulunabilirim.
Programı Run ettiğinizde hatayı nerede veriyor ise ondan önce bir noktaya Break Point koymanız ve (Örneğin Query'i açarken) trace anında F7 tuşuna basarak trace etmeniz olacak.
Bazen ummadık yerlerde bir event vesaire birşeyler kalıyor ve program bu dallanmalarda bazı şeyleri sizin düşündüğünüzden farklı yapabiliyor.
Eğer bu olmaz ise raporda kullandığınız Query'nin içindeki texti (runtime'da alıp) SQL Explorerda çalıştırmanız olacak. Bakın bakalım oradaki SQL cümlesi SQL Explorer'da çalışacak mı?
Kolay Gelsin.
Anlattıklarınızdan benim anladığım kadarı ile bu değişiklikleri yaparken muhakkak atladığınız bir nokta var ve bunu görmeden anlamamız çok zor ancak şu tavsiyede bulunabilirim.
Programı Run ettiğinizde hatayı nerede veriyor ise ondan önce bir noktaya Break Point koymanız ve (Örneğin Query'i açarken) trace anında F7 tuşuna basarak trace etmeniz olacak.
Bazen ummadık yerlerde bir event vesaire birşeyler kalıyor ve program bu dallanmalarda bazı şeyleri sizin düşündüğünüzden farklı yapabiliyor.
Eğer bu olmaz ise raporda kullandığınız Query'nin içindeki texti (runtime'da alıp) SQL Explorerda çalıştırmanız olacak. Bakın bakalım oradaki SQL cümlesi SQL Explorer'da çalışacak mı?
Kolay Gelsin.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
ii akşamlar arkadaşlar. benim sorunum yukarıdaki sorun ile yakın olduğu için yeni bir başlık açmadım. delphi7 de sql server üzerinde çalışan bir dershane otomasyonumuz var. iki gün önce makineyi yediden kurdum. ve projemi açtım ayarları yaptıktan sonra (sql server, bde,alias vb) projeyi derliyorum sorun olmuyor hızlı arama diye bir yer var oradan arama yapmak için üç kriter var ogrno ile yada ad ve soyad birlikte. ogrno ile arama yaptığım zaman sonuç hatasız olarak çıkıyor. ancak ad ve soyada göre arama yapınca operation not applicable diye bir hata veriyor. bende ctrl+f2 yapıp delphiyi kapatıyorum ve oluşturduğu *.exe dosyasını çalıştırıyorum ve orada ad ve soyada göre arama yaptığım zaman hiç ama hiçbir hata mesajı vermiyor ve kaydı buluyor. yukarıda ki önerilere baktım ve dil seçimleri karakter seçimleri doğru gibi. sql server da select işlemi yapamayacak kadar ilkel değil. en garibime giden de derledikten sonra delphi açık iken hata veriyor. doğrudan *.exe yi çalıştırırken vermiyor. bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. ii akşamlar
Selamlar,
Benim aklıma şu sebepler geliyor, ilki derleyicinizin ayarlarında bir sorun olabilir. Yani, compiler, linker seçeneklerinde bir takım değişiklikler yapmış olabilirsiniz. Diğeri ise EXE'niz ile SOURCE'unuz birbirinden farklı olabilir. Yani EXE'yi build edip Delphi'den değil de Delphi açıkken Windowstan çalıştırın EXE'yi. Çalışan exe ile Yeni build ettiğiniz EXE'yi karşılaştırın. Boyu aynı mı gibi diye.
Bunlar da olmazsa, fark bulamazsanız, Query'Nizi veya aramayı yaptığınız bölümü buraya yazın hep beraber göz atalım.
Bir şey daha aklıma geldi. Projenizden ayrı bir projeye arama bölümünü kopyalayın ve orada deneyin bakalım çalışacak mı? Yani yeni bir proje açın ve arama bölümünü yeni projeye kopyalayın, sorun devam edecek mi bakalım.
Bir not daha Operation Not Applicable genelde SQL'in anlayamadığı veya yorumlayamadığı durumlarda ortaya çıkar.
Haaaaa bu arada Delphi'nin versiyonu kaç? Ayrıca Enterprise, Standard, Proffessional hangisini kullanıyorsunuz?
Kolay gelsin
Benim aklıma şu sebepler geliyor, ilki derleyicinizin ayarlarında bir sorun olabilir. Yani, compiler, linker seçeneklerinde bir takım değişiklikler yapmış olabilirsiniz. Diğeri ise EXE'niz ile SOURCE'unuz birbirinden farklı olabilir. Yani EXE'yi build edip Delphi'den değil de Delphi açıkken Windowstan çalıştırın EXE'yi. Çalışan exe ile Yeni build ettiğiniz EXE'yi karşılaştırın. Boyu aynı mı gibi diye.
Bunlar da olmazsa, fark bulamazsanız, Query'Nizi veya aramayı yaptığınız bölümü buraya yazın hep beraber göz atalım.
Bir şey daha aklıma geldi. Projenizden ayrı bir projeye arama bölümünü kopyalayın ve orada deneyin bakalım çalışacak mı? Yani yeni bir proje açın ve arama bölümünü yeni projeye kopyalayın, sorun devam edecek mi bakalım.
Bir not daha Operation Not Applicable genelde SQL'in anlayamadığı veya yorumlayamadığı durumlarda ortaya çıkar.
Haaaaa bu arada Delphi'nin versiyonu kaç? Ayrıca Enterprise, Standard, Proffessional hangisini kullanıyorsunuz?
Kolay gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Kuri_TLJ demiş ki:
Kuri_TLJ demiş ki:
Kuri_TLJ demiş ki:
Kuri_TLJ demiş ki:
Akşam deneme fırsatım olacak.
Kuri_TLJ demiş ki:
başka önerilerede açığm. @Kuri_TLJ teşekkür ederim
Ayarlar ile hiç oynamadım. zaten windows ve delphiyi kurduktan sonra ghost yapmıştım onu geri aldım. ayarlarda olsa idi önceki 3 ay çıkardı.Yani, compiler, linker seçeneklerinde bir takım değişiklikler yapmış olabilirsiniz.
Kuri_TLJ demiş ki:
Delphi exe yi derlemiş iken windowstan da exe yi çalıştırdım windowstan çalıştırdığım aramayı yaptı delphi nin derlemiş olduğu aynı hatayı verdi. aynı exe olup olmadığını anlamak için açılış sayfasına "bu yeni exedir" diye bir label attım windostakinde de aynı label çıkıyor.Diğeri ise EXE'niz ile SOURCE'unuz birbirinden farklı olabilir.
Kuri_TLJ demiş ki:
Kod: Tümünü seç
Query5.Close;
Query5.SQL.Clear;
Query5.SQL.Add('select *from ogrenci');
Query5.SQL.Add('where (ad like "'+suiEdit3.Text+ '%") and (soyad like "'+suiEdit4.Text+ '%")');
Query5.Open;
Akşam deneme fırsatım olacak.
Kuri_TLJ demiş ki:
Delphi7 Enterprise , Sql Server 2000 ver. 8.00.194Haaaaa bu arada Delphi'nin versiyonu kaç? Ayrıca Enterprise, Standard, Proffessional hangisini kullanıyorsunuz?
başka önerilerede açığm. @Kuri_TLJ teşekkür ederim
Selamlar,
MS-SQL Server 2000'de şöyle bir fark var, Çift Tırnak olaylarına kızıyor SQL Server, Bu Çift tırnakları Tektırnağa dönüştürün ve öyle deneyin.
Örnek,
Kolay gelsin.
MS-SQL Server 2000'de şöyle bir fark var, Çift Tırnak olaylarına kızıyor SQL Server, Bu Çift tırnakları Tektırnağa dönüştürün ve öyle deneyin.
Örnek,
Kod: Tümünü seç
Query5.Close;
Query5.SQL.Clear;
Query5.SQL.Add('select *from ogrenci');
Query5.SQL.Add('where (ad like '''+suiEdit3.Text+ '%'') and (soyad like '''+suiEdit4.Text+ '%'')');
Query5.Open;
Kuri Yalnız Jedi
@Kuri_TLJ dün benimde ilk aklıma o geldi ve denedim olmadı sonuç aynı çıktı. ya şunu düşünüyorum sql server buna kızıyor biliyorum da şimdi derlenmiş exe de sql server üzerinde aynı kodu çalıştırıyor. delphinin derlediği de aynı sql server üzerinde çalışıyor. sorun olsa olsa delphinin bir ayarında olabilir. en kötü ihtimal silip yeniden kuaracağım. belki düzelir. sağol @Kuri_TLJ kardeş
operation not applicable
Herkese merhaba,
Sorum benzer olduğu için buraya yazıyorum.
Delphi 7.0, Win XP, Mysql kullanıyorum ODBC üzerinden mysql'e bağlanıyorum. (ODBC ver. 3,51).
Formum üzerinde bir adet Query bileşeni var.
Kullandığım sorgu ile ilgili kod;
edit1.text:='20.06.2006';
query1.close;
query1.SQL.clear;
Query1.Sql.Add('select * from instant where tarih>:tarih1');
Query1.Parambyname('tarih1').asdate:=strtodate(edit1.text);
query1.open;
programı çalıştırdığımda "operation not applicable" hatası veriyor.
Eğer filtreleme işini tarih yerine isim soyad v.b. yaparsam hiçbir sorun yok çok güzel çalışıyor.
Bu konuda bana yardım ederseniz çok memnun olacağım.
Şimdiden Allah hepinizden razı olsun.
Sorum benzer olduğu için buraya yazıyorum.
Delphi 7.0, Win XP, Mysql kullanıyorum ODBC üzerinden mysql'e bağlanıyorum. (ODBC ver. 3,51).
Formum üzerinde bir adet Query bileşeni var.
Kullandığım sorgu ile ilgili kod;
edit1.text:='20.06.2006';
query1.close;
query1.SQL.clear;
Query1.Sql.Add('select * from instant where tarih>:tarih1');
Query1.Parambyname('tarih1').asdate:=strtodate(edit1.text);
query1.open;
programı çalıştırdığımda "operation not applicable" hatası veriyor.
Eğer filtreleme işini tarih yerine isim soyad v.b. yaparsam hiçbir sorun yok çok güzel çalışıyor.
Bu konuda bana yardım ederseniz çok memnun olacağım.
Şimdiden Allah hepinizden razı olsun.