herkese merhabalar...
ben şu an ufak bir program üzerinde çalışıyorum ve bu programda asıl amacım; cd ler üzerine yapılabilecek bütün işlemleri yapabilen (kiralama, satış, takas), cd çeşitlerini, cd türlerini ve cd yapımcısını kullanıcının tanımladığı, ayrıca müşteri tipi <-> buna bağlı indirim ücreti v.s.
bunları yaptırabiliyorum, fakat ileride bu program çeşitli sorgular ekleye bilirim (örneğin en çok kiralanan cd ler, en çok kiralama yapan müşteri ve bunlara bağlı diğer sorgular) işte sorunum burada başlıyor, yani ileride aklıma gelebilecek bu tür sorguları yapabilmek için veri tabanını ileriye dönük tasarlamam lazım, bunu nasıl yapabilirim? bunun sabit bir yolu var mı? Bu konu bence çok önemli, burada yazılacaklar herkesin işine yarıyabilir.. Yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler....
veri tabanı tasarımının ilkelerini öğrenmek istiyorum..
veri tabanı tasarımının ilkelerini öğrenmek istiyorum..
www.DelphiTurkiye.com u Çok Seviyorum 

kardeş bence oturup çeşitli varyasyonlar üret. mesela akınsoft'un programlarını incele. neyi nasıl yaptıklarını veya yapabileceklerini düşün. ama bunları yapmadan önce sql öğrenmelisin. veya hangi komutun ne işe yaradığını öğrenmelisin. mesela hangi cdnin çok kiralandığını öğrenmek için şöyle bir sql komutu yazabilirsin:
böyle birşey olabilir.
--------
bir de veritabanı programlamaya yeni giriyorsun anlaşılan... öncelikle bu forumdaki bilgileri incele. veritabanı seçimine dikkat et. sitede genelde firebird kullanılır ve tavsiye edilir. senin bu cd takip olayı için firebird biçilmiş kaftan. neyse anlatmaya satırlar yetmiyor. sen en iyisi daha fazlasını öğrenmek için fahrettin yaz arattır. herşeyi çözersin...
Kod: Tümünü seç
select * from KIRALAMA_TABLOSU where CD_ADI=:"ÇILGIN GÜZEL"
--------
bir de veritabanı programlamaya yeni giriyorsun anlaşılan... öncelikle bu forumdaki bilgileri incele. veritabanı seçimine dikkat et. sitede genelde firebird kullanılır ve tavsiye edilir. senin bu cd takip olayı için firebird biçilmiş kaftan. neyse anlatmaya satırlar yetmiyor. sen en iyisi daha fazlasını öğrenmek için fahrettin yaz arattır. herşeyi çözersin...
hocam ne kadar işlevsiz dandik(kişiye göre değişir) olursa olsun adamlar bir emek sarfediyorlar. baya teferruatı var. programcılara yardımı olabilir.delphi_coder yazdı:akınsoftun programlarında incelenecek bişey var mı hocam sizce?ben göremedim de
sonuçta kaç kişi ekmek yiyor o şirketten. demekki aynı ölçüde satıyorlarda...
Akınsoft'un cd takip programını iceledim.
(+ iyi yönleri, - kötü yönleri)
+programların arabirimleri gayet güzel
-kullanımı zor (bilgisayar okur-yazarlığı gerektirir)
-çok aşırı biligi girişi var (kullanıcı 10.000 kayıtı bir ayda zor girer)
-cd tiplleri sabit (kullanıcı sattığı cdnin tipini kendi belirliyebilmeli)
-müşteri tipleri sabit
-elektirik kesildiğinde, o anki oturumda girilen bilgiler kayboluyor.
VT yapısını inceleyemedim.
Vt yapısını nasıl inceleyebilirim?
VT olarak "firebird" kullanıyorlar.
Teşekkürler. Kolaygelsin.
(+ iyi yönleri, - kötü yönleri)
+programların arabirimleri gayet güzel
-kullanımı zor (bilgisayar okur-yazarlığı gerektirir)
-çok aşırı biligi girişi var (kullanıcı 10.000 kayıtı bir ayda zor girer)
-cd tiplleri sabit (kullanıcı sattığı cdnin tipini kendi belirliyebilmeli)
-müşteri tipleri sabit
-elektirik kesildiğinde, o anki oturumda girilen bilgiler kayboluyor.
VT yapısını inceleyemedim.
Vt yapısını nasıl inceleyebilirim?
VT olarak "firebird" kullanıyorlar.
Teşekkürler. Kolaygelsin.
www.DelphiTurkiye.com u Çok Seviyorum