client server

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
loxka
Üye

client server

Mesaj gönderen loxka »

client server uygulamasında dosya alış verişi nasıl yapılıyor
teşekkürler
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

Client Server uygulamalardaki espri veritabanını üzerinde tutup sunan bir veritabanı sunucusu olması ve uygun tasarımlar sayesinde client adina bir takim işlerin veritabanı sunucusu tarafında yapılabilmesidir. (Trigger ve stored procedure'ler yardimi ile)

Dolayisiyla dosya aliş verişinden kastettiğiniz nedir tam olarak anlayamadim...
NightFlight
Üye

Mesaj gönderen NightFlight »

Zanedersem senin bahsettiğin yapı multitier (Dağıtık) programlamaya giriyor
Fahrettin bey yukarda sana Flat file(uzak database ) programlamayı anlatmış .

Şimdi öncelikle bağlantı şekilleri var Com Dcom tcp corba bu baglantı çeşitlerine göre servera bağlanabilirsin.

Dosya alış veriş mantıgında yukardaki sistemlere göre değişiyor. Sen hangisi kullancaksın ?

Bunlarla ilgili ornekler delphi demo dizininde mevcut
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

Yanlis bir bilgilenme olmaması için bilgim dahilinde düzelteyim istedim: Sanıyorum kavramlar biraz karıştı... :?

Çok kabaca bahsettiğim yapı Client&Server mimari'ye ait özelliklerdir. Uzaktaki bir veritabanını programalamak isterken Client&Server mimarinin kurallarına ve tavsiyelerine bu defa daha sıkı sarılmak gerekir...
Multitier: Çok katmanlı yapılardır.

Kolay gelsin....
NightFlight
Üye

Mesaj gönderen NightFlight »

Zaten bende yanlış söylüyorsunuz Demedim fahrettin bey Sizde Client Server programlamayı anlatmışsınız. Lakin anlatıgınız sistemin ismi "Flat File" yani siz server tarafında bazı işlemleri database servera yaptırıyorsunuz. Bu en yaygın kullanılan sistemdir.

Lakin diger yapı zor olmasına ragmen güvenli ve hızlıdır. Tabii hızı ve güvenliği kullandıgınız baglantı yapısına baglı. multitier veya gercek adı ile distributed computing yapı database -application server-client burda herşeyi yaptırdıgınız yer server bu kısmı biz yazıyoruz. ama yapı çok iyi bir analiz ister tabii bu çok kullanıcı sistemlerde kullanılması gerekilen bir yapı mesela minimum 10-15 gibi 5 kullanıcıda olabilir ama gereksiz olur .

Dediğim gibi neler yapmak istedigini tam anlatırsan biz sana daha fazla yardımcı olabiliriz
loxka
Üye

Mesaj gönderen loxka »

öncelikle her ikinizede ilgi ve alakanızdan dolayı teşekkür ederim.
sizin anlattıklarınız biraz beni aştı esasında.
ağ üzerinde basitce haberleşen (chat gibi) bir program vardı ben onun üzerinde biraz değişiklik yapmak istiyorum.
Bu arada ağ protololu TCP/IP kullanıyoruz.
sadece karşı tarafın benden dosya indirebilmesini sağlamak istiyorum
saygılar
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

kullandığınız bileşenler hangisi. Büyük ihtimal örnekleri (demos/samples/exmaples klasörleri) içinde vardır.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
safak
Şafak EBESEK
İletişim:

Mesaj gönderen safak »

Size havuç ve lahmacundan bahsetmek istiyorum. İki tanıdığım kendilerini karşılaştırırken bu örneği kullanmışlardı. Lahmacun (bilgi) da her şeyden biraz var, basık ve yaygın. Havuç ise dar bir alanda derinlemesine bilgi sahibi. Problemlerin tanımında ve cözümünde lahmacun ve havuç kavramları karşılıklı kalabiliyorlar. Bu konu başlığı altında tarif ettiğiniz problem, sizin tarif uzayınızda yeterli derecede tanımlı olsa da, cevaplayanlar açısından oldukça geniş bir alanda bulanık bir soru olarak algılanıyor olabilir. Bu garip bir durum değil, çünkü hepimizin birlikte ancak bazılarımızın bazı yollarda ileride bazılarında da geride olduğumuz bir yürüyüş.

Çalışmanızı biraz daha net terif edebilirseniz, çok daha fazla yardımcı olma olanağı var. Teknik kavramların kullanılması yerine beklenen davranışın kavramsal tarifi daha etkin olabilir.

İlk bakışta bir FTP eklentisi gibi görünüyor. Stream da olabilir. Karşı taraf DIR yapısını görecek mi, yoksa belirli zamanlarda gönderilecek sabit bir bilgi mi var? Sorular çok genişletilebilir. Çalışmanız hala yürürlükte ve çözümü henüz yeterli olgunluğa ulaşmadıysa, amacınızı ya da neye benzeyeceğini aktarabilir misiniz?
loxka
Üye

Mesaj gönderen loxka »

şu şekilde ifade edeyim havuçları rendeleyip tualadıkdan sonra üzerine limon sıkıp bekletmeye almak istiyorum.. Lahmacunlar hazır oluncada rendelemiş olduğum havucu lahmacunun arasına koymak suretiyle afiyetle yemek isterim...
Sorumdan vaz geçtim....
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

bence safak olayı misal ile çok güzel anlatmış. Belki sizce çok açık bir soru ama ben cidden ne istediğinizi tam olarak anlayamamış durumdayım. Ne istediğinizi, kullandığınız bileşenlerle birlikte bir daha yazarsanız, yardımcı olmaya çalışırız.

Kızmanıza gerek yok :wink:

Kolay gelsin.