TL'den 2005 yılı başında 6 sıfır atılması

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

- Ben Ankara'dayım... 8)

- Tarihi belirlemeniz yeterli... İşlerimin şu sıralar oldukça yoğun olmasına rağmen şansımı denemek isterim.. :o

- Çalışmadığım zamanlar Kızılay'da Emek İşhanında (Gima-Gökdelen) bürodayım... Her yere çabucak ulaşabilirim... :)
Resim
Resim ....Resim
ÖMER
Üye

Mesaj gönderen ÖMER »

gerçi cok eski bir konu ama devlet baba bu konuda bir çalışma yaptırmış kurumlarına ve bunuda http://www.ytl.gen.tr da yayınlatmış. bütün büyük yazılım firmaları kafasına takılan noktaları bu kurumlara iletmişler onlarda cevapları burda yayınlamışlar. bence bir incelemekta fayda var resmi muhasebe ile ilgilenenler için can alıcı noktalar var.
shadowmann
Üye

Mesaj gönderen shadowmann »

bu arada yarım kuruşun altı dikkate alınmayacak üzeri ise 1 kuruşa tamamlanacak.
bu cümlenin yeni hali "yarım kuruş ve üzeri 1 kuruşa tamamlanacak yarım kuruşun altı dikkate alınmayacak şeklinde olacaktır."

her ne kadar tcmb nin sayfasında görülmesede kanun büyük ihtimalle bu şekilde değişecek. hatta kesin diyebilirim.
Kullanıcı avatarı
hark
Üye

Mesaj gönderen hark »

muharrem bey gonderdiginiz kodu denedigimde
function tanimlama satirinda
"Error: Unsatisfied forward or external declaration"
hatasini veriyor atladigim bir yer mi var acaba
yardimlariniz icin tesekurler
Kullanıcı avatarı
m_ekici
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen m_ekici »

S.a.
arkadaşlar YTL ile birlikte Fatura KDV yuvarlaması ile ilgili yeni bir kural daha kondu. Fatura içerisinde aynı KDV oranına sahip satırlar toplandıktan sonra yuvarlanacak. Her satırın KDV si hesaplanırken yuvarlama yapılırsa hatalı çıkıyor.

(Bu nedenle eski LKS, ETA gibi programlar değişmek zorunda kalacaklar.)
doganzorlu
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu »

Selam,

Düzenleme neresinden tutulursa tutulsun birçok çelişkiyle dolu. Öncelikle eğer yarım kuruştan küçük değerler ihmal edilebilir dense idi round fonksiyonu (ki aklıma gelen her türlü ortamda mevcut) ile dğerler oluşturulabilirdi. Ama sanki özellikle iş çıksın diye böyle yapılmamış. KDV hesaplarken üstten alta bir yol izlenirken, muhasebede alt hesaptan üste bir yuvarmala ön görülmüş.. Yılbaşına kadar daha 10 kere değişir bu durum.. İnşallah aklı selim bir şekilde bir karar bağlarlar.

Kolay gelsin.
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
DotCom
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen DotCom »

m_ekici yazdı: (Bu nedenle eski LKS, ETA gibi programlar değişmek zorunda kalacaklar.)
Merhaba bir eta bayii si olarak belirteyim...

yeni exe ler geldi , YTL uyarlaması içerisinde mevcut. biraz inceledim programı. yeni yıl için ( 2005 ) yeni şirketler açarken program içinde , hangi para biriminin kullanılacağını belirtiyorsunuz. TL / YTL

ayrıca. eski yıllardaki bilgileride dewir amaçlı kullanılacaksa. TL den YTL ye çevrim adı altında bir seçenek oluşturmuşlar. buda , eski şirketi seçiyosunuz yeni dewir yapılacak şirketi seçtiğinizde. TL ile girişmiş olan muhasebe mahsut , tediye fişleri , hesap planı jayıtları hepsi YTL olarak uyarlanıyor.

tabii sizin dediğiniz gibi kanun yenilenicektir sürekli ,

Ama ETA nın bunu şimdiden çıkartmasının sebebi , YTL ile birlikte Yeni Versiyon geldi. ( 6.7 ve 7.7 ) bu sebepden dolayı versiyon güncellemesi ücretli oluyor yani bu demekki , extra bir ücret..

Tek Kulalınıcı : 370.000.000 TL ( 370 YTL )
Muhasebeci Tek Kullanıcı : 250.000.000 ( 250 YTL )

çok kullanıcılı sistemlerde ise 225.000.000 TL ( 225 YTL ) + her ek terminal için %50 si sanırım...

ETA nın 70.000 kullanıcısı var türkiyede. kazanacağı parayı geçenlerde hesap ettim ve gözlerim yerinden fırladı....

15.750.000.000.000 TL

15 Trilyon.

tabi bu paranın 3.937.500.000.000 `ü Ana Bayiilerin.

3.937.500.000.000 `ü ETA nın.

1.968.750.000.000`ü Alt Bayiilerin...

tabi bunnar taban ücret. sadece tek bir makine için falan. ama %80 i network kullanıyor....

Bu Adamlar Delirmiş. :twisted:

Allah Akıl Fikir Versin.

kolay gelsin
Salih
Üye

Eyvah ki ne eyvah

Mesaj gönderen Salih »

Merhaba,

KDV hesabı konusunda ciddi misiniz ? Yani aynı fatura içinde 3 tane %8, 5 tane %18 KDV oranına sahip kalem var ise; her bir satırda KDV hesabı yapmayacağız ve fatura toplamı aşamasına gelince, %8 olanların matrahını bulup %8 KDV hesaplıyacağız, %18 KDV olanların matrahını bulup %18 KDV hesaplıyacağız. Böyle mi ?
Sevgi, Saygı.....
doganzorlu
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu »

Selam,

Maalesef.. Üstelik oluşturulacak kayıtlarla ilgili örnekleme de yapılmamış.. Eğer fiyatlar brüt ise toplam KDV yi satırlara yedirmek gerkecek vs.. Bu iş çok üzecek son kullanıcıyı çook.. Artık bir malın KDV sinden bahsedemeyeceğiz. Ancak bir faturanın KDV si söz konusu olacak bu bağlamda.

Kolay gelsin.
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
Salih
Üye

Mesaj gönderen Salih »

Son kullanıcıyı boşver hocam :) Ama bizim başımızı çok ağrıtır bu olay, umarım yakında düzeltilir.
Sevgi, Saygı.....
Misafir

ETA NIN SON ŞANSIDIR BELKİ

Mesaj gönderen Misafir »

eta uzun zamandır yerinde sayıyor.rakipleri önce pervesive li windows versiyonlara sonra ms-sql ve oracle destekleyen versiyonları duyurdular. ama eta hala bi windows versiyon bile çıkartabilmiş değil son durum bu idi sanırım. nasıl para kazanacak işte fırsat ama sanırım bu yanlışla önemli oranda kullanıcı kaybedecek. abartmadan söylüyorum; bir başka program ve bence etadan daha üst seviye bi prg dir dos verisyondan windows a geçişinde bile ücret talep etmemişti kullanıcılarından ve belki 40.000 kullanıcısı felan vardır. neyse biz daha çok KDV olayını düşünelim. henüz daha olumlu bir gelişme yok .
shadowmann
Üye

Mesaj gönderen shadowmann »

Arkadaşlar biz bu işe yakınen bakıyoruz. Eğer sorunuzu daha net olarak yazarsanız ( Açıklayıcı bir şekilde) size yardımcı olabilirim.

YTL konusunda başka sorularınız varsa onları da sorabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
kelaynak2
Üye

Excel formulünde Hücreleri biçimlendir Genel Seçilmeli.

Mesaj gönderen kelaynak2 »

Arkadaşlar yukarıdaki Excel formulünde YTL.nin olduğu hücre hücreleri biçimldendirde Genel seçili ise
örneğin 123.600.000 TL =123.6 YTL çıkıyor.Genel Default değer.

Halbuki Sayı seçili ve ondalık 2 basamağı göster şeklinde ise
123.60 YTL çıkıyor, doğrusu da bu. 6 kuruş ile 60 kuruş arasında dağlar kadar fark var. Uyarayım dedim. :)
rapsodim
Üye

bir yanlışlık yok mu?

Mesaj gönderen rapsodim »

Arkadaşlar burada bir yanlış var gibi şöyle ki;
4999 değeri 0
5000 değeri 0
24990 değeri 0,02
65000 değeri 0,06
1015000 değeri 1,01
54883407 değeri 54,89
385995000 değeri 385,99
1817344900 değeri 1817,34 oluyor halbuki

4999 değeri 0
5000 değeri 0,01
24990 değeri 0,02
65000 değeri 0,07
1015000 değeri 1,02
54883407 değeri 54,88
385995000 değeri 386
1817344900 değeri 1817,34 olmalı diye düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

@rapsodim

- Bir mal veya hizmet bedeli olabilen bu miktarlar küçük gibi görünse de dönemsel veya mal hareketlerindeki toplamda ciddi hak kayıpları ve/veya haksız kazanç doğrucaktır şeklinde düşünüyorum.

- Yani yapılan işlem para bazlı olduğundan mümkün olduğunca yuvarlama yapmamak gerektiği ve mevcut TL'de likit en küçük para 25.000 TL olduğu noktasından yola çıkılması gerektiği kanaatindeyim.

@hark

- Tam 1 ay sonra cevap yazıyorum. Forumda cevap verme oranları dakika/saniyelerle ölçülürken, benim bu gecikmem forumun negatif rekorudur herhalde kusura bakma. Ankara'da değildim. :oops:

- Bu hatanın kaynağını merak ettim doğrusu. Fonksiyon açık ve basit. Currency tipinde değer veriyorsunuz, cevap olarak yine Currency alıyorsunuz...

- Örnek olarak Edit1 nesnesindeki String bir ifadenin Edit2 nesnesine YTL olarak aktarılmasını göstereyim... Denenmiştir..

Kod: Tümünü seç

Edit2.Text := CurrToStr(TLtoYTL(StrToCurr(Edit1.Text)));
- Gördüğünüz gibi tek satırda string olan Edit1.Text Currency (para) tipine dönüştürülüp fonksiyon içine atılıyor. Sonra fonksiyonun sonucu yine Currency tipinde döndüğünden, bu değer tekrar String ifadeye dönüştürülüp Edit2.Text'e aktarılıyor.
Resim
Resim ....Resim