Merhabalar,
Hayırlı bayramlar.
Yapmaya çalıştığım bi çalışmada aynı değeri alacak alanlar var. Şöle açıklayayım,
yakıt diye gireceğim değer diğer tüm dairelerde de aynı. Yapmak istediğim tek bir girişle diğer 36 dairenin yakıt alanına aynı şeyi otomatik nasıl girebilirim?
alan1 e girilen değeri alt alta 40. satıra kadar gir gibi bişi olucak heralde ama tam mantığını çözemedim.
kullandığım fb/ib delphi7 kullanyorum.
konunun aslı bina bütçebi hazırlanırken aylık daire başı toplanması gereken aidat yakıt, temizlik vs gibi kısımlara bölünüyor ve tüm dairelerin değerleri aynı oluyor. tek tek girmek zahmetli.
bide şöle bişi düşünüyorum, tek satır daire no olarak misalen 5-40 arası tablo oluşturup print alanında dairelerin tümünü girerek alanlarının alacağı değerleri aynı tablodan almasını sağlamak. Sonuçta sadece daire sakinlerine bilgi verilmesi ve çıktı almaya yarıyacak.
ustalarım bida şunu sormak istiyorum, PK olayında illaki integer alan mı seçilmeli çünkü tablomda takip amaçlı bütçe dönemi alanım var burası önemli integer yaparsam rakamsal alan girmem gerekiyor ve 20041 dediğimde 20.041 olarak görünüyor. bu görünüm formda düzgün oluyor ama PK olarak ID alan eklesem ve yinede VC olarak dönem alanımı 2. PK yapsam VC alan olduğu için PK de sorun yaşarmıyım.
teşekkürler
kolay gelsin
alana girilecek değeri alt alta 40 satıra otomatik yazma
Hocam aklıma gelen ilk çözüm Toplu Insert yaparak olabilir..
Mesela;
bu şekilde topluca kayıt açılabilir..
2.Sorunuz ise;
20041 dediğimde 20.041 olarak görünüyor.
Büyük ihtimal ile IB EXPERT kullanıyorsunuzdur..IB EXPERT 4 rakamdan sonra bir . koyuyor.yani problem yok delphi tarafında düzgün gözükür..
PK alan için ise VARCHAR alanı ve istediğiniz kadar alanı PK olarak tanımlıyabilirsiniz... INTEGER + VARCHAR alanı bile PK yapabilirsiniz..
ihtiyaçlarınıza göre PK'lerinizi tanımlıyabilirsiniz..
Kolay Gelsin;
Mesela;
Kod: Tümünü seç
insert into maas (SICIL,AY,YIL)
select P_SICIL,P_AY,P_YIL FROM PERSONEL
2.Sorunuz ise;
20041 dediğimde 20.041 olarak görünüyor.
Büyük ihtimal ile IB EXPERT kullanıyorsunuzdur..IB EXPERT 4 rakamdan sonra bir . koyuyor.yani problem yok delphi tarafında düzgün gözükür..
PK alan için ise VARCHAR alanı ve istediğiniz kadar alanı PK olarak tanımlıyabilirsiniz... INTEGER + VARCHAR alanı bile PK yapabilirsiniz..
ihtiyaçlarınıza göre PK'lerinizi tanımlıyabilirsiniz..
Kolay Gelsin;

Selman ustam cevabınız için teşekkür ederim.
Sorunum için şöyle düşündüm 40 daire bunların 4 dairesi üç alanda farklı girdi alıyor diğer 35 daire tüm alanlarda aynı değerleri alıyor. tablo ve Veri girişi olarak ikiye ayırdım 1-4 daireler 5-40 daireler ve tek giriş tek satır olacak. Sonuçta çıktı olarak alınacak ve fazla önemi yok gibime geliyor. sadece bütçe için dairelerin aylık toplanan aidatlarının harcama yerlerine göre miktarlarını gösterecek. Çıktı alacağımda qreportta 40 daireyi daire numaralarını alt alta yazarak alanlarına ise aynı tablodan değer aldırarak çözmeyi düşünüyorum.
Ama burada toplu insert olayını sayenizde öğrenmiş oldum.
ikinci sorumda pk konusunda gerçekten yardımınıza sevindim yoksa kafamı kemirip duruyordu. Bilmeyipte sorupta öğrenmemek ne kadar kötü
teşekkür ve saygılarla
kolay gelsin
Sorunum için şöyle düşündüm 40 daire bunların 4 dairesi üç alanda farklı girdi alıyor diğer 35 daire tüm alanlarda aynı değerleri alıyor. tablo ve Veri girişi olarak ikiye ayırdım 1-4 daireler 5-40 daireler ve tek giriş tek satır olacak. Sonuçta çıktı olarak alınacak ve fazla önemi yok gibime geliyor. sadece bütçe için dairelerin aylık toplanan aidatlarının harcama yerlerine göre miktarlarını gösterecek. Çıktı alacağımda qreportta 40 daireyi daire numaralarını alt alta yazarak alanlarına ise aynı tablodan değer aldırarak çözmeyi düşünüyorum.
Ama burada toplu insert olayını sayenizde öğrenmiş oldum.
ikinci sorumda pk konusunda gerçekten yardımınıza sevindim yoksa kafamı kemirip duruyordu. Bilmeyipte sorupta öğrenmemek ne kadar kötü
teşekkür ve saygılarla
kolay gelsin
estağfurullah hocam;
Problemin çözüldüğüne sevindim.... hocam inanın delphiturkiye sayesinde bende günde en az bir kelime öğreniyorum Allah hepinizden razı olsun..
hocam Şu IB EXPERT INTEGER sayıları 1000.1 gibi gösteriyordu.
ben akşama karıştırırken buldum...
Options->Environment Options'tan -> Grid sekmesi altındaki ->Display Formats'tan Integer fields ayarlarını yapabiliyoruz ben 0 yaptıp ne girersem gireyim normal gözüküyor..
iyi çalışmalar..
Problemin çözüldüğüne sevindim.... hocam inanın delphiturkiye sayesinde bende günde en az bir kelime öğreniyorum Allah hepinizden razı olsun..
hocam Şu IB EXPERT INTEGER sayıları 1000.1 gibi gösteriyordu.
ben akşama karıştırırken buldum...
Options->Environment Options'tan -> Grid sekmesi altındaki ->Display Formats'tan Integer fields ayarlarını yapabiliyoruz ben 0 yaptıp ne girersem gireyim normal gözüküyor..
iyi çalışmalar..