S.A.
arkadaşlar ilginize teşekkür ederim...
cari hareket
cari_tur // m , f
cari_turno //
fis_no
kasa_tur
kasa_no
giris
cikis
bloke // kredi kartı ile ödeme durumu için
şeklinde bir yapı tasarlamıştım. Burada KASA TÜR ile sadece nakit, banka ve evrak durumu ,KASA NO ile de banka nosu veya evrak nosu giriliyor..
Bu dogrultuda hangi bankada ne kadar olduğunu da KASA TUR ve KASA NO sorgusu ile almayı düşünmüştüm...Ama @sinefru nun dediği gibi bir yapı ile fazla sorgudan kurtulabilirim...
Giriş, Düzeltme ve/ya Silme olaylarında faklı bir haraket tablosuna stok GIREN/CIKAN değerlerinin duruma göre artırımı ve/ya azaltımı yapılmalı. Bu anında Stok durumunun bulunması için güzel bişii olayor. Yapmazsak nolur? Stokğa etki eden tüm olaylardan SQL ile devşirme yapmak lazım ki elimizdei A ürününe ait MEVCUT miktarı bulalım. Bu da kasıntıdan başka bişi değildir. Keza aynı işlem CARI içinde geçerli. CARI olaylarını CARI HARAKET tablosunda anında işlersen Ali nin bize borçlumu alacaklımı olduğunu haraket tablosundan tek satır çekerek bulabiliriz.
Bloke alanı ise kredi kartı ile yapılan kasa girişlerinin BLOKE durumunu izlemek için düşündüm...Efer tutar bloke ise kasa nakit tutarını etkilemeyecek(yani toplam bloke olarak görünecek) Bloke çözülme tarihi geldiğinde de bloke çözülecek ve tutar nakit toplamına eklenecek...

Ya bide çek senet durumunu aynı şekilde BLOKE yolu ile çözümlemeyi düşündüm... EVRAK KART ta çek-senet giriş ve çıkış bilgileri olacak ama ödeme tarihi gelmeden evrak tutarı nakit kasayı etkilemeyecek...
Bu olay biraz çelişkili geldi ama şimdilik başka bir çözüm yolu şimdilik aklıma gelmedi...
Sizce böyle bir yapı uygun mudur

(veya çalışma mantığı dogrumudur ) ...
Şimdiden teşekkür ederim