Başlıktan anlaşılacağı üzre böyle bir projem var ve kısıtlı zamanım var... Bu günlerde veritabanını düzenlemeye çalışıyorum... (Firebird 1.5)
Pano üzerinde bi diagram çizdim ve nerelerde neyin olacağını az-buçuk kestirdim. İlgili yerlerde tetiklenecek SP leri yazdım. Ancak! Fatura modülünde bazı olayları çözemedim. Misâl bir fatura kesilince ilgili Cari hesaba duruma göre Borç/Alacak işleyen SP yi yazdım ancak bu olayla ilgili Kasa'dan bir Tahsilat yapıldığında ise o Cari'ye yine Borç/Alacak durumunu düzenliyorum. Misal 10 TL fatura dan işleniyor 10 TL Kasadan giriliyor o Carinin durumu 10'a 10'a eşitleniyor. Burada sorun yok gibi ancak yinede içimde bir sıkıntı var. Misal Carinin Borç/Alacak sebeplerini raporlamak istediğimde Fatura ve Kasa modüllerinde tarama yapacam. Bunun yerine başka bir tabloya; Her fatura olayından sonra ilgili cari hesap adı altında gerekli değerleri yeniden eklesem bu kötü bir yol mudur? Bundaki amaç bahsi geçen türde bir rapor istenildiğinde Faturadaki Cari leri tarayıp ilgililerin Detailindeki toplam borç değeri bulup listeletmek (ki sanırım raporlada buna ihtiyacım olcak) yerine her Fatura olayından sonra ayrı bir tabloya işlesem nasıl olur? Bence pek mantıklı değil, çünkü öyle bir durumda Insert, Update ve Delete Trigger'larınada DP yazcam ama kafam karışık çözemedim olayı... Ama inşallah derdimi anlatabilmişimdir. Rapor ile alakalı (sanırım) Fahrettin Bey'in bir sözü aklımda; "SP ile her türlü rapor alınabilir ve de tavsiye edilir..."
Bu sorudan ziyade aslında bana böyle bir projede nasıl davranılmasının gerektiğini izah ederseniz minnettar olurum.
*Not: Fahrettin Bey'in bu tip bir projeyi anlatan Makalesini defalarca okudum ve çok yararı oldu, kendisine çok teşekkür ederim... Muhasebe olayını fazla bilmemem beni zora düşürüyor sanırım, öncelikle yapacağım işi çok iyi anlamam lazım...
*** Birde ben bu diagramda şunu gördüm; kullanıcı faturalı bir satış yapmış ve bunun ödenip ödenmediğini sorarsa ben bulduramadım.

Sonuç: Bana mantıklı bir tablo yapısı lazım. saatlerdir düşünüyorum farklı bir tabloda düzenlesem diye ama o da problemli gibi olcak... Bu tip yazılımlar yazan arkadaşlar bilgi verirseniz sevimirim...
Saygılar, sevgiler...
Taner DOĞAN